Έντεκα ελληνικές ποικιλίες αμπέλου απειλούνται με εξαφάνιση

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Με πρωτοβουλία της ερευνητικής κοινότητας, το διασυνοριακό έργο “VineSOS-SOS”, διάρκειας 24 μηνών και ύψους 1,116 εκατ. ευρώ, στοχεύει στη διάσωση παραδοσιακών ποικιλιών αμπέλου σε Ελλάδα και Βουλγαρία.

“Ισχυρό” εμπορικό όπλο στα χέρια των οινοποιών και καλλιεργητών αποτελεί η φροντίδα της ερευνητικής κοινότητας για τη διάσωση 11 ελληνικών ποικιλιών αμπέλου, που απειλούνται ακόμη και με εξαφάνιση, με δύο μάλιστα εξ αυτών να διεκδικούν την ένταξή τους στη λίστα των ΠΟΠ προϊόντων της χώρας, επισήμανε, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιπρύτανης έρευνας του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδας, καθηγητής Σταμάτης Αγγελόπουλος, επιστημονικός υπεύθυνος του διασυνοριακού έργου “VineSOS-SOS”.
“Η “συμμαχία” των οινοποιών και καλλιεργητών, σε συνδυασμό με την παρεχόμενη εκπαίδευση από την επιστημονική κοινότητα της Ελλάδας, μπορεί να οδηγήσει στη δημιουργία και διάθεση στην παγκόσμια αγορά κρασιών μοναδικής γεύσης και αρώματος και έτσι μεγάλης εμπορικής αξίας διεθνώς”, επισήμανε ο ίδιος και υπογράμμισε τα σημαντικά οφέλη για την εθνική οικονομία και τους ίδιους τους δημιουργούς τους.
Πρόσθεσε ότι οι ποικιλίες που εντοπίστηκαν στην Ελλάδα, “επιδεικνύουν εξαιρετική προσαρμογή στο μικροπεριβάλλον και παρά το γεγονός ότι δεν καλλιεργούνται συστηματικά, με αποτέλεσμα να απειλούνται από μείωση ή και εξαφάνιση, παρουσιάζουν αξιοσημείωτη ανθεκτικότητα”. Διευκρίνισε, ότι οι 11 ελληνικές ποικιλίες αμπέλου που εντοπίστηκαν, αφορούν μόλις στο 10% της συνολικής καλλιεργούμενης έκτασης αμπέλου “όταν κάποτε το συγκεκριμένο ποσοστό ξεπερνούσε το 40%”.
Ερωτηθείς για το θέμα διασφάλισης πιστοποίησης ΠΟΠ, ο κ. Αγγελόπουλος επισήμανε ότι μέχρι το τέλος του Μαρτίου πρόκειται να κατατεθεί στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ο φάκελος για την πιστοποίηση ΠΟΠ τουλάχιστον δύο ελληνικών ποικιλιών αμπέλου, αν και, όπως τόνισε, “ακόμη δεν έχει ξεκαθαρίσει ποιες δύο ποικιλίες θα πάρουν την πολύτιμη πιστοποίηση που θα τις προσδώσει και τεράστια εμπορική σημασία”.
“Ήδη έχουν κινητοποιηθεί κρατικοί, περιφερειακοί και τοπικοί φορείς, αλλά και επιστημονικά ιδρύματα και φορείς διαχείρισης προστατευόμενων περιοχών και περιβαλλοντικών οργανώσεων και στο πρώτο εκπαιδευτικό σεμινάριο που θα γίνει τέλος Μαρτίου στην Καβάλα, δήλωσε συμμετοχή πλήθος καλλιεργητών της Β. Ελλάδας”, είπε, προσθέτοντας ότι συνολικά προβλέπεται η πραγματοποίηση τριών εκπαιδευτικών σεμιναρίων, σε περιοχές που θα επιλεγούν στο άμεσο μέλλον.
Το έργο VineSOS-SOS
Το διασυνοριακό έργο “VineSOS-SOS”, διάρκειας 24 μηνών και ύψους 1,116 εκατ. ευρώ, έχει ως στόχο τη διάσωση παραδοσιακών ποικιλιών αμπέλου σε Ελλάδα και Βουλγαρία και σύμφωνα με τον κ. Αγγελόπουλο, “ουσιαστικά ασχολείται με τα θέματα και τις προκλήσεις που αφορούν γενικότερα τη βιοποικιλότητα και συγκεκριμένα τις τοπικές ποικιλίες αμπέλου, στη διασυνορι8ακή περιοχή Ελλάδας-Βουλγαρίας, με ιδιαίτερο βάρος στις ποικιλίες που φύονται εντός των ορίων προστατευόμενων περιοχών Natura 2000”.
Κύριος στόχος του προγράμματος είναι να προάγει έναν μηχανισμό εκτενών παρεμβάσεων, που θα κάνουν δυνατή την μακροπρόθεσμη διατήρηση των αμπελιών και θα εδραιώσουν ένα πλαίσιο διασυνοριακών πρακτικών για την προστασία τον τοπικών ποικιλιών αμπέλου. Αυτές οι πρακτικές διαμορφώνονται βάσει των δεδομένων που προέκυψαν από γενετικές αναλύσεις και την επιτόπια έρευνα στις περιοχές εξάπλωσης των συγκεκριμένων ποικιλιών.
Το Ινστιτούτο Εκθεσιακών Ερευνών συνδράμει ενεργά στην επικοινωνία και τη δημοσιοποίηση των δράσεων που πραγματοποιούνται στο πλαίσιο του διασυνοριακού προγράμματος, αναπτύσσει ενιαία στρατηγική για την προστασία και διατήρηση των παραδοσιακών ποικιλιών αμπέλου και με τη συνδρομή του καταρτίστηκε και παρουσιάστηκε στην Detrop, αμπελογραφικός οδηγός.Στο πλαίσιο του VineSOS-SOS προβλέπεται η Ίδρυση Κέντρου Εκπαίδευσης στη Βουλγαρία, ενώ στις προωθητικές ενέργειες συμπεριλαμβάνεται η δημιουργία ειδικών εντύπων, καθώς και ένα πλαίσιο οδηγιών για αειφορικές γεωργικές πρακτικές σε τρεις γλώσσες (Ελληνικά, Βουλγάρικα και Αγγλικά) και σε Κώδικα Μπράιγ.
Οι 11 ελληνικές ποικιλίες που εντοπίστηκαν είναι οι: Ζουμιάτικο, Κερατσούδα, Παμίδι, Λημνιό, Σέφκα, Κοϊνιάρικο, Μαυρούδι Θράκης, Μπογιαλαμάς, Καρναχαλάς, Τρίνκα και Καράπαπα και εντοπίζονται κυρίως, στους νομούς των Σερρών, Δράμας, Καβάλας, Ξάνθης, Ροδόπης και Έβρου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ