18/04/2021

Κλούβες των ΜΑΤ αναχώρησαν από το λιμάνι Μυτιλήνης, το μεσημέρι αναχωρούν κι απ' τη Χίο

Αναχώρησαν στις 9 το πρωί οι κλούβες και οι διμοιρίες των ΜΑΤ από το λιμάνι της Μυτιλήνης. Είναι οι διμοιρίες που έφτασαν μετά τα μεσάνυχτα της Δευτέρας, με την έλευσή τους- επιχείρηση υπεράσπισης της επιταγμένης Καράβας και της δημιουργίας νέας δομής προσφύγων και μεταναστών.

Όπως αναφέρει η ιστοσελίδα www.stonisi.gr oι διμοιρίες επιβιβάστηκαν στο πλοίο Νήσος Ρόδος το οποίο πραγματοποίησε έκτακτο δρομολόγιο αντί για το κανονικό που θα ξεκινούσε πολλές ώρες αργότερα, μόνο και μόνο για να μεταφέρει τους άνδρες των ΜΑΤ.
Στην αναχώρησε δε ήταν και ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, Κώστας Μουτζούρης για να πιστοποιήσει… ιδίοις όμμασι ότι φεύγουν.
«Η δεύτερη μεγάλη νίκη του λεσβιακού λαού, μετά τη χθεσινή αποχώρησή τους από Διαβολόρεμα και Καράβα, είναι γεγονός» σχολίασε ο βουλευτής Ν. Λέσβου του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Μπουρνούς που ανήρτησε και σχετική φωτογραφία με την παράταξη προς επιβίβαση στο πλοίο των ΜΑΤ.
keimeno bournous
“Οι κλούβες των ΜΑΤ παραταγμένες στο λιμάνι Μυτιλήνης…προς αναχώρηση!
Η δεύτερη μεγάλη νίκη του λεαβιακού λαού, μετά τη χθεσινή αποχώρησή τους από Διαβολόρεμα και Καράβα, είναι γεγονός.
Η κυβέρνηση της ΝΔ διέταξε τη “θεαματική” απόβαση και ισοπέδωση των Λέσβιων.
Πόνταρε στην στρατιωτικοποίηση της αστυνομίας, ξεχνώντας ότι οι ντόπιοι ξέρουν σπιθαμή προς σπιθαμή τα χώματα που τους μεγάλωσαν.
Προσέκρουσε λοιπόν σε ένα αδιάσπαστο ανθρώπινο τείχος.
Μέσα σε αυτές τις συνθήκες πρωτοφανούς όξυνσης που δημιούργησε η κυβέρνηση στη Λέσβο, χθες υπήρξαν και καταστάσεις που σε καμία περίπτωση δεν θα θέλαμε να είχαν συμβεί και για τις οποίες λυπούμαστε. Εύχομαι οι 43 τραυματίες αστυνομικοί να αναρρώσουν γρήγορα και ομαλά. Έπεσαν θύματα των επιλογών των πολιτικών τους προϊσταμένων, που αυτή τη στιγμή, αν είχαν ίχνος τσίπας, θα έπρεπε να έχουν παραιτηθεί.
Οι δικοί μας τραυματίες είναι όλοι εκτός κινδύνου. Αναρωτιέμαι, όμως, -μάλλον άδικα- αν γι αυτούς ή για τα καμμένα δέντρα από τα χημικά ή για τα σπασμένα αυτοκίνητα των ντόπιων θα υπάρξει έστω κάποια δημόσια συγγνώμη από την κυβέρνηση.
Σε κάθε περίπτωση, οι Λέσβιοι παραμένουμε σε εγρήγορση. Η αντιπαράθεσή μας με τους αυταρχικούς κυβερνητικούς σχεδιασμούς θα είναι κούρσα αντοχής. Συνεχίζουμε τον αγώνα για μαζική αποσυμφόρηση προς την ενδοχώρα, ώστε να εξομαλυνθεί η ζωή των ντόπιων, αλλά και οι πρόσφυγες να ζήσουν ανθρώπινα σε μικρότερες δομές. Και φυσικά δεν αποδεχόμαστε καμία νέα δομή πουθενά στη Λέσβο, γιατί θα πολλαπλασιάσει και θα μονιμοποιήσει τα προβλήματα. Η Λέσβος δεν θα γίνει ούτε φυλακή, ούτε τόπος απομόνωσης εξαθλιωμένων ανθρώπινων ψυχών”
Από τη Χίο
Με το πλοίο «Νήσος Ρόδος», το οποίο αναμένεται να αφιχθεί στο λιμάνι των Μεστών, προερχόμενο από την Μυτιλήνη, θα αναχωρήσουν περί τη μία το μεσημέρι για τον Πειραιά οι διμοιρίες των ΜΑΤ, που επί τριήμερο έκαναν άνω κάτω τη ζωή της Χίου και επιχείρησαν να επιβάλλουν με τη τρομοκρατία και την βία τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς για την δημιουργία υπερδομής προσφύγων και μεταναστών.
Σύμφωνα με το www.astraparis.gr το πλοίο, το οποίο εκτάκτως πραγματοποιεί το συγκεκριμένο δρομολόγιο, ήδη έχει φορτώσει 12 διμοιρίες των ΜΑΤ από την Μυτιλήνη και έχει αναχωρήσει και εν συνεχεία θα προσεγγίσει τη Χίο, ενώ το λιμάνι των Μεστών επελέγη προκειμένου να αποφευχθούν νέα επεισόδια στη Χίο, που στις 11 το πρωί πραγματοποιείται και νέα συγκέντρωση.
Εκτός από τις δυνάμεις των ΜΑΤ φαίνεται ότι αποχωρούν από τα νησιά και άλλες υποστηρικτικές μονάδες της πυροσβεστικής και του στρατού, που είχαν φτάσει από άλλα σημεία της χώρας.
Νωρίς τις πρωινές ώρες της Πέμπτης 27 Φεβρουαρίου 2020 οι δυνάμεις των ΜΑΤ αποχώρησαν από το «17», όπου και είχαν σημειωθεί οι τελευταίες αψιμαχίες με πολίτες του νησιού.
Η άρον άρον αποχώρηση των ΜΑΤ από τη Χίο και την Λέσβο αποδεικνύει το αδιέξοδο και την αποτυχία της κυβερνητικής πολιτικής, που επιχείρηση με τη βία και τον αυταρχισμό να δώσει λύση σε ένα πρόβλημα που απαιτεί την συναίνεση των τοπικών κοινωνιών, ενώ ταυτόχρονα αποτελεί μια πρώτη ουσιαστική νίκη των νησιών του Βορείου Αιγαίου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ