Τούρκους επιχειρηματίες φέρνει στη Θεσσαλονίκη ο ΣΕΒΕ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κλειστή ελληνοτουρκική επιχειρηματική συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη την προσεχή Τρίτη 3 Μαρτίου, σε κεντρικό ξενοδοχείο, με πρωτοβουλία του Συνδέσμου Εξαγωγέων – ΣΕΒΕ.

Στο πλαίσιο της συνάντησης ο ΣΕΒΕ θα υπογράψει μνημόνιο συνεργασίας με το Συμβούλιο Εξωτερικών Οικονομικών Σχέσεων της Τουρκίας, το περίφημο για την εμβέλεια και την κινητικότητά του DEIK, ώστε να συμβάλλει στην αύξηση των ελληνικών εξαγωγών στη γειτονική χώρα.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΣΕΒΕ κ. Γιώργο Κωνσταντόπουλο οι λόγοι που οδήγησαν το Σύνδεσμο στη συγκεκριμένη πρωτοβουλία είναι τρεις:
– Πρώτον, η Τουρκία αποτελεί τον 4ο σημαντικότερο προορισμό για τις ελληνικές εξαγωγές με πολλά περιθώρια ανάπτυξης.
– Δεύτερον, γι’ αυτό το λόγο στις έρευνες που πραγματοποιεί ο ΣΕΒΕ μεταξύ των μελών του οι προσδοκίες των Ελλήνων εξαγωγέων για την τουρκική αγορά είναι μεγάλες. Τόσο λόγο γεωγραφικής συνάφειας και μεγέθους, όσο και λόγω των προνομιακών σχέσεων που έχει η Τουρκία λόγω γλώσσας και θρησκείας με δημοκρατίες της Κεντρικής Ασίας που δύσκολα μπορούν να προσεγγίσουν ελληνικές επιχειρήσεις. «Αυτή η διεύρυνση των ελληνικών προϊόντων στην τουρκική αγορά δεν μπορεί να επιτευχθεί παρά μόνο μέσα από επιχειρηματικές συνεργασίες και όχι –όπως συμβαίνει σε σημαντικό βαθμό μέχρι σήμερα- με τη συμμετοχή μας σε διάφορες εκθέσεις» υπογραμμίζει ο πρόεδρος του ΣΕΒΕ.
– Τρίτον, η βολική συγκυρία, καθώς λόγω των προβλημάτων της Κίνας με τον κορωνοϊό, που κρατάει κλειστά πολλά εργοστάσια, εταιρείες που επείγονται να προχωρήσουν την παραγωγή τους για να εξυπηρετήσουν πιεστικά συμβόλαια στρέφονται προς την Τουρκία. Όπως σημειώνει ο κ. Κωνσταντόπουλος πρόκειται κυρίως για επιχειρήσεις των κλάδων της κλωστοϋφαντουργίας και της ένδυσης, αλλά και των τροφίμων, που χρειάζονται περισσότερες πρώτες ύλες, τις οποίες εμείς παράγουμε στην πόρτα τους.
Σωστό τάιμινγκ
Με αυτά τα δεδομένα η διοίκηση του ΣΕΒΕ βλέπει ότι βρισκόμαστε στο σωστό τάιμινγκ για να προχωρήσει η συνεργασία των επιχειρήσεων στις δύο χώρες. «Στη Θεσσαλονίκη την επόμενη Τρίτη θα έρθουν ισχυροί άνθρωποι που έχουν επενδύσει στην Ελλάδα ή ενδιαφέρονται να επενδύσουν, γνωρίζουν δηλαδή την αγορά μας και τις δυνατότητες των επιχειρήσεων μας» υπογραμμίζει ο πρόεδρος του ΣΕΒΕ.
Οι κλάδοι στους οποίους δραστηριοποιούνται αυτοί οι Τούρκοι επιχειρηματίες είναι η κλωστοϋφαντουργία και η ένδυση, η παροχή λιμενικών υπηρεσιών και υπηρεσιών θαλάσσιου εμπορίου, οι μεταφορές, τα ακίνητα, τα logistics, η αυτοκινητοβιομηχανία, τα χρηματοοικονομικά και οι ασφάλειες και η βιομηχανία παραγωγής ηλεκτρονικών συσκευών.
Από ελληνικής πλευράς έχουν δηλώσει ότι θα παραστούν στη συνάντηση σημαντικές επιχειρήσεις της Θεσσαλονίκης και του βορειοελλαδικού τόξου από τους κλάδους –μεταξύ άλλων- των τροφίμων, των δομικών υλικών, των χημικών και των μηχανικών συστημάτων.
Ο κ. Κωνσταντόπουλος επειδή αντιλαμβάνεται ότι βρισκόμαστε σε μια λεπτή φάση των Ελληνοτουρκικών σχέσεων, λόγω των εξελίξεων στην Ανατολική Μεσόγειο διευκρινίζει ότι η πολιτική μένει έξω από τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία, η οποία άλλωστε αφορά έναν ιδιωτικό φορέα, τον ΣΕΒΕ, και το DEIK. «Στήνουμε μια γέφυρα ουσιαστικής συνεργασίας εμπορίου και αν θέλουν οι πολιτικοί μπορούν να κτίσουν πάνω σε αυτή τη σχέση» λέει χαρακτηριστικά, διευκρινίζοντας ταυτόχρονα ότι επειδή τίποτα σε αυτή την υπόθεση δεν είναι εύκολο «πρέπει να γίνει κάτι συστηματικό, ώστε να επιτύχουμε αμοιβαία εμπορική εμπιστοσύνη».
Γι’ αυτό το λόγο, άλλωστε, κάποια μέλη από την αποστολή του DEIK στην οποία θα συμμετέχουν πάνω από δέκα άτομα θα παραμείνουν στη Θεσσαλονίκη και την επόμενη ημέρα, την Τετάρτη 4 Μαρτίου, προκειμένου να επισκεφθούν παραγωγικές εγκαταστάσεις και επιχειρήσεις στη Θεσσαλονίκη, ώστε να ξεκινήσουν κάποιες εμπορικές συζητήσεις. Το επόμενο διάστημα αποστολή του ΣΕΒΕ προγραμματίζεται να μεταβεί στην Κωνσταντινούπολη, ώστε να γίνει εκ του σύνεγγυς το δεύτερο βήμα στη συνεργασία και συγκεκριμένη η καταγραφή των εισαγωγικών αναγκών της Τουρκίας, που μπορεί να καλύψει η Ελλάδα. Με αυτό τον τρόπο θα ασκηθεί πίεση για να πειστεί η τουρκική κυβέρνηση να άρει κάποιους δασμούς που έχει βάλει σε συγκεκριμένα ελληνικά προϊόντα, δυσκολεύοντας την παρουσία τους στην τοπική αγορά.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στη συνάντηση της προσεχούς Τρίτης θα συμμετάσχει σε ρόλο οικοδεσπότη ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας, αλλά και ένας Έλληνας διπλωμάτης εκ των εκπροσώπων του υπουργείου Εξωτερικών στη Θεσσαλονίκη.
4ος πελάτης, 10ος προμηθευτής
Η Τουρκία αποτελεί τον 4ο σημαντικότερο προορισμό για τις ελληνικές εξαγωγές σύμφωνα με τα στοιχεία του 2019, με το μερίδιό της να ανέρχεται σε 5,8%. Σύμφωνα με την ανάλυση του Ινστιτούτου Εξαγωγικών Ερευνών και Σπουδών του ΣΕΒΕ το συνολικό διμερές εμπόριο της Ελλάδας με την Τουρκία διαμορφώθηκε το 2019 στα 3,917 δισ. ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 33,7 εκατ. ευρώ, δηλαδή 0,9% συγκριτικά με το 2018. Η αύξηση αυτή προήλθε από τη μείωση των ελληνικών εξαγωγών κατά 61,9 εκατ. ευρώ και την αύξηση των εισαγωγών κατά 95,5 εκατ. ευρώ.
Πιο συγκεκριμένα, για το 2019 οι ελληνικές εξαγωγές διαμορφώθηκαν σε 1,97 δισ. ευρώ, ενώ οι εισαγωγές από την Τουρκία ανήλθαν σε 1,94 δισ. ευρώ. Με αυτά τα δεδομένα το εμπορικό ισοζύγιο για τη χώρα μας έναντι της Τουρκίας μειώθηκε μεν το 2019 σε σχέση με το 2018, αλλά παρέμεινε πλεονασματικό κατά
Σε επίπεδο κλάδων, τα πετρελαιοειδή κατέχουν το μεγαλύτερο μερίδιο των ελληνικών εξαγωγών προς την Τουρκία με ποσοστό 55,7%, ενώ σημαντικό μερίδιο (13,1%) έχουν οι εξαγωγές βαμβακιού, οι οποίες μάλιστα παρουσίασαν αύξηση κατά 166,2% στο διάστημα 2018-2019.
Ακολούθως, η Ελλάδα εξάγει στην Τουρκία πλαστικές ύλες (μερίδιο 5,9%), λέβητες, μηχανές και συσκευές (μερίδιο 4,5%), αργίλιο και τεχνουργήματα (μερίδιο 3,3%), δημητριακά (μερίδιο 2,0%), μαργαριτάρια και πολύτιμες πέτρες (μερίδιο 1,4%), χαλκό και τεχνουργήματα χαλκού (μερίδιο 1,4%), χαρτί και χαρτόνια (μερίδιο 0,9%) και διάφορα προϊόντα των χημικών βιομηχανιών (μερίδιο 0,9%).
Σε ό,τι αφορά τις εισαγωγές, όπως καταγράφονται στην ανάλυση του ΙΕΕΣ του ΣΕΒΕ, η Τουρκία είναι ο 10ος ξένος προμηθευτής της ελληνικής αγοράς, με πωλήσεις το 2019 στα 1,94 δισ. ευρώ.
Τα προϊόντα που εισάγονται από την Τουρκία είναι πετρελαιοειδή (μερίδιο εισαγωγών 18,4%), μηχανές, συσκευές και υλικά ηλεκτρικά (μερίδιο 8,0%), χυτοσίδηρος, σίδηρος και χάλυβας (μερίδιο 7,9%), αυτοκίνητα οχήματα, ελκυστήρες και ποδήλατα (μερίδιο 7,5%), πλαστικές ύλες (μερίδιο 6,6%), λέβητες, μηχανές, συσκευές (μερίδιο 6,5%), χαρτί και χαρτόνια (μερίδιο 3,6%), ψάρια (μερίδιο 3,5%), τεχνουργήματα από χυτοσίδηρο, σίδηρο και χάλυβα (μερίδιο 3,4%) και τέλος, ενδύματα και συμπληρώματα του ενδύματος (μερίδιο 3,0%).
Γιώργος Μητράκης
voria.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ