15/04/2021

ΚΑΝΟΝΙΚΟΤΗΤΑ. Σοβαρή καταγγελία για λογοκρισία στην ΕΡΤ από δημοσιογραφικές ενώσεις – Έκθετη η διοίκηση

ert logokrisia
Σκληρή γλώσσα από τα Δ.Σ. τεσσάρων δημοσιογραφικών Ενώσεων
Τα Διοικητικά Συμβούλια των Ενώσεων Συντακτών της Ελληνικής Περιφέρειας (ΕΣΗΕΜΘ, ΕΣΗΕΠΗΝ, ΕΣΗΕΘΣΤΕ-Ε, ΕΣΠΗΤ) παρακολουθούν με έκδηλη ανησυχία και αγανάκτηση, φαινόμενα που ομοιάζουν με πράξεις προληπτικής λογοκρισίας και τις τελευταίες ώρες λαμβάνουν χώρα στην ΕΡΤ. Αφορμή, αρχικώς,..
αποτέλεσε ένα δημοσίευμα- ρεπορτάζ της ΕΡΤ Βορείου Αιγαίου (οι δημοσιογράφοι της οποίας αναγνωρίστηκαν πολλάκις για την έγκυρη, ψύχραιμη και συνετή κάλυψη των γεγονότων που αφορούν στο προσφυγικό- μεταναστευτικό πέντε χρόνια τώρα), σχετικό με τα επεισόδια που διαδραματίστηκαν στο νησί της Λέσβου και της Χίου μεταξύ κατοίκων και αστυνομικών δυνάμεων.
Το ρεπορτάζ -με εντολή άνωθεν- απαιτήθηκε να αλλάξει με άλλο και μετά την αντικατάστασή του, «εξαφανίστηκε». Στη συνέχεια η διεύθυνση αφαίρεσε τον έλεγχο αναρτήσεων στον ιστότοπο για όλους τους συντάκτες και των 19 Περιφερειακών Σταθμών (δείτε ΕΔΩ), αντικαθιστώντας μάλιστα το σχετικό πεδίο του συστήματος αναρτήσεων «Δημοσίευση», με το τουλάχιστον ατυχές, αλλά σίγουρα προκλητικό «Υποβολή για έλεγχο».
Αργά το απόγευμα και μετά από τηλεφωνική παρέμβαση, υπήρξε διόρθωση του σχετικού πεδίου με τη φράση «Προς Δημοσίευση».
Οι μέχρι χθες-κυριολεκτικώς- ικανοί, και έγκυροι δημοσιογράφοι της Περιφέρειας, που ουδέποτε στο παρελθόν -για δεκαετίες κάποιοι από αυτούς- διαψεύστηκαν, τίθενται σε καθεστώς ενός ιδιότυπου ελέγχου.
Αλήθεια για ποιο ακριβώς πράγμα ελέγχονται; Για την ακρίβεια, την εγκυρότητα, την αμεσότητα, την πληρότητα που διαχρονικώς επιδεικνύουν;
Παραλλήλως σε δημοσιογράφο της ΕΡΤ Βορείου Αιγαίου που ήταν έτοιμη να μεταδώσει ζωντανά τις κινητοποιήσεις των κατοίκων της Λέσβου σήμερα το απόγευμα, της απαγορεύθηκε να συνομιλήσει ζωντανά με τον Δήμαρχο της περιοχής (δείτε ΕΔΩ).
Καλούμε άμεσα τη διοίκηση της ΕΡΤ να δώσει πειστικές απαντήσεις για το τι ακριβώς έχει συμβεί και με ποίου την εντολή σημειώθηκαν και αυτά τα περιστατικά .
Παράλληλα καλεί τους ασκούντες χρέη διευθυντών και αρχισυντακτών (μέλη των δημοσιογραφικών Ενώσεων), να σεβαστούν τον κώδικα δεοντολογίας των Ενώσεων Συντακτών και να αναιρέσουν άμεσα την απόφαση αυτής της ιδιότυπης έμμεσης λογοκρισίας, δίνοντας τον έλεγχο των δημοσιεύσεων στους καθ’ ύλη αρμόδιους δημοσιογράφους.
Οι Ενώσεις Συντακτών της Περιφέρειας καταδικάζουν περιστατικά απειλών και χρήσης βίας κατά των δημοσιογράφων και καλούν τις τοπικές κοινωνίες, αλλά και τις αρχές να σεβαστούν το ρόλο των εκπροσώπων του τύπου.
Tα Δ.Σ. των Ενώσεων Συντακτών της Περιφέρειας
ΕΣΗΕΜΘ / ΕΣΗΕΠΗΝ / ΕΣΗΕΘΣτΕ-Ε / ΕΣΠΗΤ

Ταυτόχρονα, η Κίνηση Επαγγελματιών Δημοσιογράφων εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:
 “Σε κρίση πανικού είναι τις τελευταίες ώρες η διοίκηση της ΕΡΤ με τον κορωνοϊό, το προσφυγικό, την προανακριτική και τις καταγγελίες για λογοκρισία σε ότι τσαλακώνει την εικόνα της πολιτικής « νόμου και τάξης» της Κυβέρνησης.
Ανάλογη όμως είναι η εικόνα που επικρατεί και στην ΕΣΗΕΑ. Τα.. μοιραία πρόσωπα Σύριζα-ΝΔ με την δεκαετή σύμπραξη τους στην πλειοψηφία του ΔΣ της ΕΣΗΕΑ, δεν ξέρουν που να κρυφτούν. Είναι σε αδιέξοδο.
Εξοφλούν, γραμμάτια στους χορηγούς τους, της περασμένης πενταετίας, κάνοντας τα στραβά μάτια για την αξιωματική αντιπολίτευση, που έχει απλήρωτους τους συντάκτες στην «Αυγή» και στο «Κόκκινο», οι οποίοι απεργούν.
Θέλουν όμως παράλληλα να βάλουν πλάτη και στην κυβέρνηση χρησιμοποιώντας το αριστείο διαπλοκής ως πρωταγωνιστών εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού της πρόσφατης πενταετίας.
Δεν τους βγαίνει όμως η καινούργια υπόκλιση και τρελαίνονται.
Η εκκωφαντική αποτυχία Ζούλα-Γαμπρίτσου για ασφυκτικό έλεγχο σε αναρτήσεις-μεταδόσεις, για όσα μεταδίδουν οι περιφερειακοί σταθμοί από τα νησιά, οφείλεται στις αντιδράσεις των εργαζομένων. Έτσι με μια ζούλα κωλοτούμπα η ΕΡΤ, αναγκάστηκε να μεταδώσει ( Τετάρτη βράδυ), την απόφαση της Κυβέρνησης για μερική… αποσυμφόρηση των νησιών από τα ΜΑΤ , μετά την έκρηξη του προβλήματος.
Η εταιρία «Καπάκος-Αντωνιάδου ΟΕ», σε κατάσταση πτώχευσης κατεβάζει τα ρολά. Αναβάλλει τη συνάντηση ( είχε οριστεί χθες το μεσημέρι) στην ΕΣΗΕΑ με την Πρόεδρο και τον γιατρό-μάνατζερ της «Αυγής» για τους εργαζόμενους που μένουν απλήρωτοι. Το ραντεβού πάει για την άλλη εβδομάδα μήπως και περάσει τροπολογία για ενισχύσεις στις εφημερίδες που περιλαμβάνει και τα Μέσα στου Σύριζα.
Καλεί όμως για ξεκάρφωμα και τον γενικό διευθυντή ενημέρωσης σε δήθεν απολογία για το χάλι της ΕΡΤ αλλά ανήμερα την Καθαρή Δευτέρα. Ζούλας και Γαμπρίτσος νομίζουν πως θα τους σώσει η νηστεία ή κρύβονται πίσω από το σαρακοστιανό γλυκό.
Έτσι βγαίνει από τη σέντρα, ο νόμος Βρούτση, που συνεχίζει το έγκλημα του Κατρούγκαλου για τα δημοσιογραφικά ταμεία και τις συντάξεις. Στον ΕΔΟΕΑΠ το 2% που δίνουν οι εργοδότες σε αντάλλαγμα για τα εκατομμύρια από το αγγελιόσημο που μας πήραν κλυδωνίζεται με όσα ακούγονται για τη διάσκεψη στο ΣτΕ.
Με αφορμή τον κορωνοϊό από αύριο βάζουν λουκέτο στο γκαράζ του ΕΔΟΕΑΠ, που κάποιοι κακόπιστοι το βλέπουν ως κακό οιωνό.
Σε κάθε περίπτωση πάντως πρόκειται τουλάχιστον για ομολογία πλήρους ανικανότητας από τους… σωτήρες του κλάδου.
Οι ασφαλισμένοι θα στήνονται στην ουρά στην πόρτα της εισόδου. Θα τους παίρνει συνέντευξη η νοσηλεύτρια βάρδιας και θα κόβονται όσοι δηλώνουν ότι έχουν πάει Ιταλία ή σε άλλους… βεβαρημένους προορισμούς. Εξαιρούνται οι ταξιδιώτες από την Θεσσαλονίκη…
Αν δεν είναι τόσο τραγικά όλα αυτά, θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν γελοία…
26/02/2020
Κίνηση Επαγγελματιών Δημοσιογράφων

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ