Έφυγε από τη ζωη η «Αγία Αθανασία του Αιγάλεω».

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σε ηλικία 92 ετών έφυγε από τη ζωή η Αθανασία Κρικέτου-Σάμαρη, η περιώνυμη «αγία Αθανασία του Αιγάλεω».
Η Αθανασία Σάμαρη γεννήθηκε το 1928 στη Μανωλάδα της Ηλείας. Η ιστορία της αγράμματης χωριατοπούλας, που βοσκούσε κοπάδια με ζώα για να στηρίξει οικονομικά την οικογένειά της, ξεκίνησε στα 17 της χρόνια. Εκμεταλλεύτηκε από μικρή μια σπάνια δερματική νόσο από την οποία έπασχε (κνιδωτικός δερμογραφισμός) και ισχυρίστηκε ότι η Παναγία επικοινωνούσε μαζί της μέσω μηνυμάτων που εμφανίζονταν στο σώμα της.
Πάνω σε αυτό τον ισχυρισμό ,«έχτισε» μία ολόκληρη κινητή και ακίνητη περιουσία τόσο στην περιοχή της Αττικής και απέκτησε σταδιακά πλήθος πιστών, με τις εισφορές και δωρεές των οποίων δημιούργησε ένα γηροκομείο στη Μάνδρα Αττικής («Παναγία Φανερωμένη»). Για να δεχτεί οποιονδήποτε ηλικιωμένο ως τρόφιμο, του έπαιρνε τη σύνταξή του και άλλα περιουσιακά στοιχεία.
Οι συνθήκες διαμονής και διαβίωσης στο ίδρυμα ήταν τραγικές και οι επιθεωρητές του Υπουργείου Κοινωνικών Υπηρεσιών κατήγγειλαν ότι «πότιζαν με υπνωτικά τους γέρους και τις γριές, που δεν μπορούσαν να κουνηθούν από τα κρεβάτια τους. Ήταν ακίνητοι και σκελετωμένοι και περίμεναν τον θάνατο».
2 14
Ο αφορισμός από την Εκκλησία
Το 1967 η Εκκλησία της Ελλάδος την αφόρισε ωστόσο εκείνη συνέχισε ακάθεκτη, με συνέπεια τη δεκαετία του -80 να κατέχει μία περιουσία -κολοσσό που αποτελούνταν από σπίτια, οικόπεδα, χωράφια σε όλη την Ελλάδα αλλά και το ίδρυμα – φρούριο στην Μάνδρα, που σύμφωνα με ρεπορτάζ της εποχής, πολλοί ηλικιωμένοι που είχαν παραδώσει τις περιουσίες τους στην Αθανασία, ζούσαν σε άθλιες συνθήκες απόφαση της Ιεράς Συνόδου.
Αρκετές φορές πέρασε από δικαστήρια λόγω των κατηγοριών που της απαγγέλθηκαν, αλλά ουδέποτε καταδικάσθηκε. Συνήγορος υπεράσπισής της σε όλες τις δίκες ήταν ο ποινικολόγος Γιάννης Παπαδογιαννάκης, ο οποίος διατέλεσε γενικός γραμματέας του Υπουργείου Δικαιοσύνης επί κυβέρνησης Ανδρέα Παπανδρέου και γενικός γραμματέας της Ελληνικής Εταιρείας Ποινικού Δικαίου.
Παρ’ όλα αυτά, η φήμη της υπέστη συντριπτικό πλήγμα την δεκαετία του 1980, όταν με σειρά εκπομπών οι «Ρεπόρτερς» (Γιάννης Δημαράς, Γιώργος Λιάνης και Κώστας Χαρδαβέλλας) κατάφεραν να την παγιδεύσουν και να καταδείξουν τις απάτες της.
Τα τελευταία χρόνια της ζωής της τα πέρασε καθηλωμένη σε αναπηρικό αμαξίδιο καθώς από τα μέσα της δεκαετίας του 1990 υπέστη αλλεπάλληλα εγκεφαλικά επεισόδια, με συνέπεια να μείνει παράλυτη και να χάσει την ικανότητα ομιλίας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ