Εσείς γνωρίζετε τον Διομήδειο Κήπο; Αν όχι αυτό το τριήμερο αξίζει να τον επισκεφθείτε.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ


Αλήθεια, πόσοι Αθηναίοι μπορούν να απαντήσουν στην ερώτηση «Πού βρίσκεται ο Διομήδειος Κήπος;».

Μάλλον ελάχιστοι, καθώς οι περισσότεροι θεωρούν ότι Εσείς γνωρίζετε τον Διομήδειο Κήπο; Αν, όχι, αυτό το τριήμερο αξίζει να τον επισκεφθείτε οι μεγάλοι κήποι είναι αποκλειστικό προνόμιο των ευρωπαϊκών πρωτευουσών.
Κι, όμως, στο Χαϊδάρι υπάρχει ένας Βοτανικός Κήπος που δεν είναι μόνο ο μεγαλύτερος στη χώρα, αλλά σε ολόκληρη την Ανατολική Μεσόγειο.
Στην Αθήνα, άλλωστε, τον 4ο αιώνα π.Χ, ο μαθητής του Αριστοτέλη Θεόφραστος ίδρυσε τον πρώτο Βοτανικό Κήπο στον κόσμο, ενώ το 1834, ο καθηγητής της Βοτανικής του Πανεπιστημίου Αθηνών Κ. Ν. Fraas στην περιοχή του Βοτανικού, δημιουργήθηκε ένας νέος, εντυπωσιακός Κήπος με σημαντικές προοπτικές: ο «Βοτανικός Κήπος Ιουλίας και Αλεξάνδρου Ν. Διομήδους».
Ο Αλέξανδρος Διομήδης, μα σημαντική προσωπικότητα που ενδιαφέρθηκε για πολλούς τομείς τη δημόσιας ζωής, μετά τον θάνατό του κληροδότησε μέρος της περιουσίας του στο Πανεπιστήμιο Αθηνών με σκοπό τη δημιουργία ενός Ιδρύματος, πράγμα το οποίο έγινε πραγματικότητα το 1952.
Το όραμα του Διομήδη άρχισε να παίρνει σάρκα και οστά μετά την παραχώρηση της δασικής έκτασης, στην οποία βρίσκεται σήμερα ο Κήπος, από το Υπουργείο Γεωργίας στο Ίδρυμα το 1961.
Οι εργασίες διαμόρφωσης του Βοτανικού Κήπου βασίσθηκαν στα σχέδια της καθηγήτριας του Πανεπιστημίου του Βερολίνου H. Hammerbacher. Τελικά το 1975, ο Κήπος άνοιξε τις πύλες του στο κοινό. Η παραχώρηση της δασικής έκτασης, από το Υπουργείο Γεωργίας στο Ίδρυμα, όμως, έγινε υπό τον όρο ότι η διαμόρφωση του χώρου του Κήπου δεν θα επηρεάσει σε σημαντικό βαθμό το φυσικό δασικό τοπίο.
Ως εκ τούτου, κατά τη διάρκεια των εργασιών διαμόρφωσης του Κήπου πραγματοποιήθηκε περιορισμένη υλοτόμηση δημιουργήθηκε δε στο καλλιεργημένο τμήμα του Κήπου, ένα οικοσύστημα στο οποίο συμβιώνουν και αναπτύσσονται αυτοφυή δασικά και καλλιεργούμενα είδη.

Αυτό το χαρακτηριστικό καθιστά τον Κήπο μία από τις πιο σπάνιες περιπτώσεις Βοτανικού Κήπου παγκοσμίως.

Σε απόσταση, λοιπόν, 8 χλμ. από το κέντρο της Αθήνας, θα βρείτε μια έκταση 1860 στρεμμάτων, που εκτείνεται από το Δρομοκαΐτειο Θεραπευτήριο, μέχρι τη Μονή Δαφνίου και τα τουριστικά περίπτερα του Δήμου Χαϊδαρίου (πρώην ΕΟΤ). Βέβαια, η καλλιεργημένη και επισκέψιμη περιοχή του Κήπου βρίσκεται στο δυτικό τμήμα.
Στις συλλογές του Κήπου, περιλαμβάνονται περισσότερα από 4.000 είδη φυτών ιστορικής σημασίας, οικονομικού και φαρμακευτικού ενδιαφέροντος, όπως και καλλωπιστικά, κάκτοι και άλλα παχύφυτα, φυτά υγρών τροπικών δασών και αντιπροσωπευτικά είδη των οικογενειών απ’ όλες τις ηπείρους.
Εδώ, λοιπόν, θα έχετε την ευκαιρία να δείτε σπάνια φυτά, που αναφέρονται στην Παλαιά Διαθήκη, ακόμα και σε αρχαίους ελληνικούς μύθους, όπως για παράδειγμα ο Νάρθηκας (Ferula communis), στον βλαστό του οποίου λέγεται πως ο Προμηθέας έκρυψε την φωτιά και τη μετέφερε κρυφά από τους θεούς στους ανθρώπους, ή τον Κρίνο (Lilium candidum), που σύμφωνα με την χριστιανική παράδοση η Παναγία πήρε από τον θεόσταλτο άγγελο.
Το επόμενο τμήμα είναι ο ο Ανθώνας ο οποίος περιλαμβάνει δεκαπέντε μεγάλα παρτέρια και εικοσιπέντε λίμνες, όπου αναπτύσσονται υδρόβια και υδρόφιλα είδη φυτών, όπως γιγάντια νούφαρα, νερόκρινοι, η φακή του νερού (Lemna minor) και η ιαπωνική ίριδα, αλλά και περισσότερες από 100 αρωματικές ποικιλίες τριανταφυλλιάς.
Συνεχίζοντας τον περίπατό σας, θα συναντήσετε το τμήμα Οικονομικών Φυτών και το τμήμα Φαρμακευτικών Φυτών. Εκεί, καλλιεργούνται φυτά που είναι χρήσιμα, αφενός σε διάφορους τομείς της βιομηχανίας και από την άλλη, φυτά και βότανα που χρησιμοποιούνται για την ίαση διάφορων παθήσεων.
Το θερμοκήπιο, τώρα, αναπτύσσει και διατηρεί φυτά που έχουν ανάγκη υψηλότερων θερμοκρασιών και υγρασίας (όπως τα φυτά των υγρών τροπικών δασών) ή φυτά που χρειάζονται υψηλή θερμοκρασία και χαμηλή υγρασία. Μεταξύ άλλων, ο επισκέπτης έχει τη δυνατότητα να παρατηρήσει το ζαχαροκάλαμο (Saccharum officinarum), το πιπέρι (Piper spp.), το “μη μου άπτου” (Mimosa pudica) με τα ευαίσθητα στο άγγιγμα φύλλα, την εντομοφάγο δροσερά (Drosera binata) και πολλά εντυπωσιακά είδη κάκτων και πτεριδοφύτων.
Επιστρέφοντας στην κύρια είσοδο, δεξιά από αυτήν και επάνω βρίσκεται ο Δενδρώνας, που διαθέτει φυτά και δένδρα από διάφορες ηπείρους. Χωρίζεται σε έξι τομείς και φιλοξενεί φυτά από την Ωκεανία, τη Μεσόγειο, την Ασία, την Αφρική, τη Βόρεια, Κεντρική και Νότια Αμερική, συνθέτοντας με αυτό τον τρόπο ένα ν μεγάλο παγκόσμιο χάρτη βλάστησης.
Αξίζει να αναφερθεί ότι στη φυτοθήκη (Herbarium) του Κήπου διατηρούνται περίπου 19000 αποξηραμένα δείγματα φυτών, το μεγαλύτερο τμήμα των οποίων προέρχεται από περιοχές που τώρα θεωρούνται προστατευόμενες, επειδή έχουν ενταχθεί στο δίκτυο του προγράμματος «NATURA 2000». Ταυτόχρονα, ο Κήπος λειτουργεί και ως πεδίο έρευνας και επιμόρφωσης του κοινού. Γι’ αυτό, περιδιαβαίνοντας θα δείτε παντού ενημερωτικές πινακίδες με πληροφορίες για την ταυτότητα και τη γεωγραφική εξάπλωση των φυτών.
Εκτός, όμως, από τον υψηλό βαθμό ποικιλότητας της αυτοφυούς και καλλιεργούμενης χλωρίδας, ο Κήπος είναι ένα ιδανικό φυσικό καταφύγιο της πανίδας, οπότε, εδώ, μπορείτε να δείτε αλεπούδες, κουκουβάγιες, σπάνια είδη ψαριών, πουλιά, λαγούς κι άλλα ζωάκια, να περιφέρονται ανάμεσα στους επισκέπτες. Γι’ αυτό τον λόγο δεν επιτρέπεται η είσοδος σε άλλα κατοικίδια, γιατί μπορεί να διαταράξουν την ισορροπία.
Οι περιπατητές στον Κήπο κάνουν τζόκινγκ, ξεκουράζονται στα παγκάκια του, ξαπλώνουν στο χορτάρι και απολαμβάνουν τον ήλιο, διαβάζουν, κάνουν πικ νικ στα μεγάλα μοναστηριακά τραπέζια, ενώ οι ανθεκτικοί ανεβαίνουν στην κορυφή του Όρους Αιγάλεω για να απολαύσουν την θέα της πόλης.
Τέλος, στον χώρο του Κήπου λειτουργεί και καφέ, που ονομάζεται «Garden», όπου μπορείτε να απολαύστε καφέ, ένα γευστικό brunch με αλμυρά και γλυκά pancakes, αλλά και συνταγές αυγών, ή ακόμα κι ένα γεύμα. Αν θέλετε μπορείτε εδώ να διοργανώσετε και το πάρτι των παιδιών σας, καθώς, ο χώρος διαθέτει και παιδική χαρά, ή να τον κλείσετε για κάποια εκδήλωση.
Πληροφορίες:Kεντρική είσοδος κοινού:Ιερά Οδός 403
Λειτουργεί: Καθημερινά 8:00 – 14:00 , Σάββατο & Κυριακή: 10:00 – 15:00.
Ο κήπος παραμένει κλειστός από 15 Ιουλίου – 31 Αυγούστου
Δεν επιτρέπονται ποδήλατα, κατοικίδια και αθλοπαιδιές με μπάλα. Απαγορεύεται η συλλογή φυτών.
Είσοδος: Ελεύθερη
 
Πηγη: bovary.gr 

ΔΗΜΟΦΙΛΗ