Σιγά μη σκίσει κανά καλσόν η ΕΕ απ' την πολλή πρωτοβουλία… Έκτακτο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων την επόμενη εβδομάδα #Syria

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Για μια ακόμη φορά φανφάρες και κορδελάκια από την ΕΕ. Με μια ανακοίνωση της πλάκας γνωστοποιεί την έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, ΚΑΤΟΠΙΝ αιτήματος της Ελλάδας. Η λέξη “Τουρκία” αναφέρεται μόλις μια φορά και αυτό αφορά τη συμφωνία με την ΕΕ για το μεταναστευτικό. Η οποία έχει πάει περίπατο, αλλά οι Ευρωπαίοι “εταίροι” μας είναι στο δεν ξέρω, δεν είδα, δεν άκουσα.

Ζόζεπ Μπορέλ: “Οι συνεχιζόμενες μάχες στο Ιντλίμπ αποτελούν σοβαρή απειλή για την ειρήνη και την ασφάλεια και προκαλούν ανείπωτο ανθρώπινο πόνο. Ζητώ έκτακτο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ να συζητήσει την κατάσταση με τους υπουργούς της ΕΕ, ιδίως κατόπιν αιτήματος του Υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας”.
Δήλωση του Ύπατου Εκπροσώπου / Αντιπροέδρου Josep Borrell:
“Οι συνεχιζόμενες ανανεωμένες συγκρούσεις εντός και γύρω από το Idlib αποτελούν σοβαρή απειλή για τη διεθνή ειρήνη και ασφάλεια. Προκαλεί ανυπολόγιστο ανθρώπινο πόνο και έχει σοβαρές επιπτώσεις στην περιοχή και πέρα ​​από αυτήν. Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να διπλασιάσει τις προσπάθειες για την αντιμετώπιση αυτής της τρομερής ανθρώπινης κρίσης με όλα τα μέσα που έχει στη διάθεσή της.
Ως εκ τούτου, ζητώ μια έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων την επόμενη εβδομάδα για να συζητήσουμε την εξέλιξη της κατάστασης, ιδίως κατόπιν αιτήματος του Υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας.
Τις τελευταίες ημέρες ήμουν σε επαφή με βασικούς παράγοντες. Έκανα έκκληση για άμεση αποκλιμάκωση και για διαρκή εκεχειρία, εξέφρασα τη λύπη μου για την απώλεια ανθρώπινων ζωών και πρόσφερα υποστήριξη από την ΕΕ για τον περιορισμό των συνεπειών της κρίσης.
Υπάρχει μόνο μια πολιτική λύση σε αυτήν την κρίση.
Όλοι, ειδικά το συριακό καθεστώς, πρέπει να επανεγκατασταθούν επειγόντως σε μια πολιτική διαδικασία υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών.
Πρέπει επίσης να συνεχίσουμε να κινητοποιούμε τους πόρους για να μειώσουμε τον πόνο του άμαχου πληθυσμού για την παροχή καταφυγίων, τροφίμων και φαρμάκων. Και τα κράτη μέλη της ΕΕ συνεχίζουν επίσης να συμμετέχουν. Πρέπει να διασφαλιστεί η πρόσβαση στην ανθρωπιστική βοήθεια, συμπεριλαμβανομένων των πιο απομακρυσμένων περιοχών, όπου είναι οι πιο ευάλωτοι. Τόνισα αυτό σε όλες τις επαφές μου τις τελευταίες ημέρες.
Ταυτόχρονα, συνεχίζουμε να παρακολουθούμε εκ του σύνεγγυς την κατάσταση μετανάστευσης στα εξωτερικά μας σύνορα. Η δήλωση ΕΕ – Τουρκίας πρέπει να υποστηριχθεί. Η ΕΕ ασχολείται με την υποστήριξη της Ελλάδας και της Βουλγαρίας στην αντιμετώπιση της εξέλιξης της κατάστασης.
Το έκτακτο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων την επόμενη εβδομάδα θα είναι μια ευκαιρία να επικεντρωθούμε στις τελευταίες εξελίξεις και να συνεχίσουμε την κοινή μας εργασία σε όλα τα μέτωπα. Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι η συλλογική δράση μας θα έχει τον υψηλότερο δυνατό αντίκτυπο εάν θέλουμε να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά την κρίση και να συμβάλουμε στην προετοιμασία του δρόμου για μια πολιτική λύση”.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ