Λέσβος: Κάηκε ο καταυλισμός φιλοξενίας προσφύγων/μεταναστών στη Σκάλα Συκαμνιάς- Χωρισμένο στα δύο το νησί

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κάηκε το βράδυ της Κυριακής ο χώρος προσωρινής φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών γνωστός και σαν «stage 2» στη Σκάλα Συκαμνιάς.

Ο χώρος ανήκε στην Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες και πριν ένα μήνα είχε κλείσει με κατά πλειοψηφία απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου δυτικής Λέσβου κόντρα στην περί του αντιθέτου απόφαση του Συμβουλίου της Κοινότητας Συκαμνιάς.
Αργά σήμερα το απόγευμα είχε γίνει γνωστή η απόφαση του Δημάρχου δυτικής Λέσβου Ταξιάρχη Βέρρου να ανοίξει για μια μόλις μέρα τον καταυλισμό προκειμένου να φιλοξενηθούν εκεί αποκλειστικά γυναίκες και παιδιά που έφθασαν σήμερα στο νησί από τα τουρκικά παράλια.
.
[youtube https://www.youtube.com/watch?v=iWLdxUrfKJU&w=817&h=489]
.
Καταδίκασε την ενέργεια ο Δήμος Δυτικής Λέσβου
Με ανακοίνωση του ο Δήμος Δυτικής Λέσβου «καταδικάζει απερίφραστα τον εμπρησμό της προσωρινής δομής στη Σκάλα Συκαμιάς».
Με την ανακοίνωση του ο Δήμος Δυτικής Λέσβου καλεί τους πολίτες «να παραμείνουν ψύχραιμοι και ενωμένοι σε αυτή την κρίσιμη συγκυρία. Κάνουμε έναν δίκαιο αγώνα, ας μην αμαυρωθεί» καταλήγει η ανακοίνωση.
Χωρισμένη στα δυο η Λέσβος: Έκλεισαν τα «σύνορα» μεταξύ των δήμων
Την απόφαση να κλείσει τα σύνορά του με τον δήμο Δυτικής Λέσβου έλαβε ο δήμος Μυτιλήνης, έπειτα από σύσκεψη η οποία έλαβε χώρα το απόγευμα της Κυριακής στην κοινότητα Μόριας παρουσία του Περιφερειάρχη Κώστα Μουτζούρη, του βουλευτή της ΝΔ Χαράλαμπου Αθανασίου, του δημάρχου Μυτιλήνης Στρατή Κύτελη και του Προέδρου της Μόριας Γιάννη Μαστρογιάννη.
Το σκεπτικό της απόφασης για το κλείσιμο των συνόρων είναι το να μην μεταβαίνουν στη Μόρια οι μετανάστες που φθάνουν στη Δυτική Λέσβο.
Το σχόλιο του Δημάρχου Δυτικής Λέσβου:
“Καραγκιοζηλίκια των άφαντων όταν το νησί δεχόταν επίθεση. Μπλόκο (!) στους Λάμπρου Μύλους από τα παλικάρια της φακής. Γελάνε και τα ΜΑΤ. Εκτός αν είναι στα πλαίσια των εκδηλώσεων του καρναβαλιού.
Δηλώσεις δημάρχου Μυτιλήνης και Χ. Αθανάσιου:
Τα σύνορα του Δήμου Μυτιλήνης κλείνει με δήλωση του ο δήμαρχος Μυτιλήνης Στρατής Κύτελης «έτσι ώστε μετανάστες, οι οποίοι θα μπουν στο νησί από σημεία που δεν ανήκουν στο Δήμο Μυτιλήνης να μην καταλήγουν στο ΚΥΤ της Μόριας το οποίο βέβαια δεν αντέχει άλλο».
Όπως σημείωσε στις δηλώσεις του ο κ. Κύτελης «στο ΚΥΣΕΑ το οποίο συνεδριάζει το απόγευμα, ζητάμε να σταλούν δύο πλοία, έτσι ώστε 5.000 αιτούντες άσυλο να φύγουν αμέσως από το νησί για να αποσυμφορηθεί το ΚΥΤ. Επίσης ο κ. Κύτελης ζητά δύο πλοία «πάνω στα οποία θα γίνεται η ταυτοποίηση των εισερχομένων και η διαδικασία υποβολής αιτήματος ασύλου».
Και κατέληξε ο κ. Κύτελης: «Είμαστε διατεθειμένοι με όποιο κόστος, να διαφυλάξουμε τους πολίτες και την κανονικότητα του Δήμου μας. Δεν είναι δυνατόν ο Δήμος Μυτιλήνης να αντέξει άλλο τη φιλοξενία του συνόλου των μεταναστών στο νησί».
Με παρέμβασή του στον υπουργό Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκο και στον πρόεδρο της ΚΕΔΕ Δημήτρη Παπαστεργίου, ο δήμαρχος δυτικής Λέσβου Ταξιάρχης Βέρρος «ζήτησε επιτακτικά την άμεση αποστολή δύο τουλάχιστον πλοίων για την άρση του επικείμενου αδιεξόδου».
πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, stonisi.gr, lesvosnews.net

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ