Δευτέρα, 28 Νοεμβρίου, 2022

Ο θρυλικός συνταγματάρχης Τσελεμεντές με ένα από τα μεγαλύτερα ελληνικά «best seller» όλων των εποχών

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Θέλουν να κάνουν πάρκινγκ τον ιστορικό κινηματογράφο Φαντάζιο!!!

Μια αποκάλυψη -βόμβα έγινε  κατά την συνεδρίαση του Κοινοτικού...

Ζευγάρι δέχθηκε επίθεση ενώ μάζευε ελιές – Κατέληξαν στο νοσοκομειο

Μια συνηθισμένη ημέρα μετατράπηκε σε εφιάλτη για ένα ζευγάρι...

Μόλις 50 χρόνων, σκοτώθηκε οταν τον καταπλάκωσε το τρακτέρ που οδηγούσε

Τραγικό θάνατο βρήκε ένας άνδρας όταν την ώρα που...

Κολωνός: Εμπρηστική επίθεση σε εταιρεία ταχυμεταφορών

Συναγερμός σήμανε τα ξημερώματα σε Αστυνομία και Πυροσβεστική,...

Αγωνία για το Χατζηκυριακειο

Ανησυχία και προβληματισμο εχει προκαλεσει στον Πειραιά η προοπτική...

Σχίστηκε ο ουρανός σήμερα κι αγκάλιασε το παλικάρι μας

Σοκ και θρήνος. Μόνο αυτό μπορεί να δει κανείς...

Πυροβολισμοί με έναν τραυματία στο Μενιδι

Το «έλα να δεις» επικράτησε τα ξημερώματα σε...

Φρικιαστικές αποκαλύψεις για απόκρυψη θανάτων παιδιών σε δομή ΑΜΕΑ

Την παραίτησή τους υπέβαλλαν τα μέλη του Διοικητικού...

Κλέβουν και τα πόμολα

Μια σειρά από πρωτοφανείς κλοπές, που ίσως δεν έχουν...

Ηλικιωμένη κάηκε ζωντανή μεσα στο σπίτι της

Μια τραγωδία που δεν χωρά ο νους συνέβη νωρίτερα...

Στο 4,6 % η διαφορά-Δημοσκόπηση του Ν. Καρδούλα που έπεσε μέσα σε όλες τις δημοσκοπήσεις του από το 2015

Αποτελέσματα μη κερδοσκοπικής έρευνας Νίκου Καρδούλα για πρόθεση ψήφου...

47χρονος βίαζε την 19χρονη κόρη του

Στη σύλληψη ενός 47χρονου άνδρα στο χωριό Ψάρι Κορινθίας...

Βρεφονηπιοκόμος συνελήφθη για ξυλοδαρμούς μικρών παιδιών

Σοκ προκαλεί η είδηση ότι μια βρεφονηπιοκόμος συνελήφθη για...

Συνελήφθη 24χρονος για κλοπές

Προδόθηκε από μόνος του ένας 24χρονος ο οποίος...

«Οδηγός Μαγειρικής και Ζαχαροπλαστικής» – Το βιβλίο μπεστ σέλερ όλων των εποχών που έμαθε στις Ελληνίδες τη μπεσαμέλ και το πιροσκί

«Κανένα άλλο βιβλίο δεν εσκόρπισε εις την Ελληνικήν οικογένειαν τόσην ευτυχία», έλεγε ο Γρηγόριος Ξενόπουλος για τα περιοδικά και τα βιβλία του Νικολάου Τσελεμεντέ. Ο μάγειρας από τη Σίφνο που μαγείρεψε για πρέσβεις και υψηλά πρόσωπα, έγραψε ένα από τα μεγαλύτερα ελληνικά «best seller» όλων των εποχών.
Το βιβλίο «Οδηγός Μαγειρικής και Ζαχαροπλαστικής» δεν περιείχε μόνο συνταγές, αλλά και πολλές χρήσιμες συμβουλές για νιόπαντρες και παλιές συζύγους.
Εξηγούσε με ποιον τρόπο λειτουργεί η αίσθηση της γεύσης και έγραφε για τη σωστή διατροφή, τους τρόπους συντήρησης τροφίμων, τον εξοπλισμό της κουζίνας, το σωστό στρώσιμο του τραπεζιού και τρόπους συμπεριφοράς. Το πρώτο περιοδικό που εκδόθηκε από τους Στάγγελ και κρεμάστηκε στα περίπτερα, κυκλοφόρησε τον Απρίλιο του 1910. Έγινε αμέσως ανάρπαστο.
Ο Τσελεμεντές ταξίδεψε δύο φορές τη δεκαετία του ’20 στην Αμερική. Ήταν για αυτόν σαν να βρισκόταν στη Disneyland της γεύσης. Μπορούσε να βρει σάλτσες που δεν ήξερε και δεν είχε δοκιμάσει, ποικιλίες μουστάρδας και νέους τρόπους μαγειρέματος. Εκεί σπούδασε μαγειρική, ζαχαροπλαστική και διαιτολογία.
Όταν έγιναν τα εγκαίνια του γνωστού νεοϋορκέζικου Σέντραλ Παρκ, εργάστηκε ως αρχιμάγειρος της γιορτής που ακολούθησε.
Παράλληλα με τις σπουδές του, εργαζόταν σε διάσημα εστιατόρια της εποχής, όπου γινόταν αντικείμενο θαυμασμού. Οι γνώσεις που απέκτησε στη μαγειρική όταν δούλευε ως παιδί στο ξενοδοχείο του θείου του στο Φάληρο, του επέτρεψαν να υλοποιήσει και μια απλή, αλλά πανέξυπνη επιχειρηματική ιδέα.
Γι’ αυτό είχε παρατήσει σε ηλικία 17 ετών τη δουλειά που έκανε σε συμβολαιογραφείο, με σκοπό να κάνει τις πρώτες του σπουδές στη Βιέννη.
Όταν γύρισε από την Αμερική το 1932, εξέδωσε τον μεγάλο οδηγό μαγειρικής και ζαχαροπλαστικής με τον οποίο αμέτρητες Ελληνίδες έμαθαν να μαγειρεύουν. Έκτοτε επανεκδόθηκε τουλάχιστον δεκαπέντε φορές και οι συνταγές του γράφονταν για χρόνια σε πολλές εφημερίδες, καθιερώνοντας τον Νικόλαο Τσελεμεντέ ως το σύμβολο της ελληνικής κουζίνας.
Οι νοικοκυρές πλέον αντάλλασσαν απόψεις για τη μπεσαμέλ, το κονσομέ ή τα πιροσκί. Σε κάθε γάμο ο οδηγός αποτελούσε μια πρώτης τάξεως δώρο στους νεόνυμφους.
tselementes nikolaos2
Συνταγές με ονόματα γυναικών ή αρχαιοελληνικές ονομασίες
Πολλές φορές σε διάφορες γευστικές δημιουργίες του έδινε ονόματα γυναικών. Όταν κάποτε η Κυβέλη του περιέγραψε πως έκανε μια συνταγή με ελάχιστα υλικά που είχε στη διάθεσή της, κατέγραψε τη συνταγή και της έδωσε το όνομα της ηθοποιού.
Η συνταγή για τα ρεβίθια φούρνου που φτιάχνουν ακόμη στη Σίφνο ήταν του Νικολάου Τσελεμεντέ, ο οποίος την επινόησε την περίοδο της Κατοχής.
Μελετούσε επίσης την αρχαία κουζίνα μέσω των Δειπνοσοφιστών για να ανακαλύψει συνήθειες και γεύσεις. Όταν κάποτε μαγείρεψε για τον διάδοχο της Σουηδίας, ο κατάλογος του Τσελεμεντέ είχε τα εξής:
«Πρόπομα ψυχρόν, χρύσοφρυς Μεγαρικός, θωρακοφόροις καράβοις Ευβοίας, γαλαθηνού μόσχου τεμάχη, θύμβρωνος μάγματα, ορτυγέας λεπτοτράχηλοι όρτυγες, θρίκαδες εν οξυγάρω, ασπάραγοι έλοοι, Ολύμπου νιφάδες, ολβιογαστόρων επιφορήματα».
Χρυσόφρυς Μεγαρικός ήταν η συναγρίδα Μεγάρων, θωρακοφόροις καράβοις Ευβοίας ήταν οι γαρίδες, θρίκαδες εν οξυγάρω ονόμασε το μαρούλι και οι Ολύμπου νιφάδες ήταν παγωτό δικής του συνταγής.
Του άρεσε να δίνει ποιητικά, αρχαία και γενικώς εύηχα ονόματα στις συνταγές. Στον περίφημο οδηγό πάντως, ο Τσελεμεντές φρόντιζε να αφιερώνει κεφάλαια σχετικά με«Εθιμοτυπίαι κατά τα γεύματα», «Κατάταξις των διαφόρων εντυπώσεων των γεύσεων», «Οικοκυρικαί μελέται», κλπ.
Κατά γενική ομολογία, ο διάσημος μάγειρας είχε καταφέρει να δώσει μια σαφή ταυτότητα στην ελληνική κουζίνα, εξισορροπώντας επιρροές από δύση και ανατολή.
Όμως, οι συνταγές του πολλές φορές κατακρίθηκαν για αλλοίωση της παραδοσιακής κουζίνας και μειωμένη ή ελλιπή χρήση βασικών υλικών, όπως το λάδι και τα μπαχάρια.
Το όνομά του Νικολάου Τσελεμεντέ αποτελεί μέχρι σήμερα σήμα κατατεθέν και αγαπημένη έκφραση των Ελλήνων, ακόμη και όταν ζητούν βιβλία και άλλων μαγείρων. Ο ίδιος ωστόσο ποτέ δεν μιλούσε μέσα στο σπίτι του για μαγειρική.
Έφερε το κέτερινγκ και ίδρυσε τη Σχολή Μαγείρων
«Κομψευάμενος» της εποχής και με το ψαθάκι στο κεφάλι, πήγαινε στην οδό Σταδίου, όπου μια εταιρεία ηλεκτρικών ειδών είχε στήσει μια πλήρως εξοπλισμένη κουζίνα. Εκεί έκανε μαθήματα στις κυρίες πώς να ψήνουν αρνάκι με πατάτες στο φούρνο της ηλεκτρικής κουζίνας και φυσικά συνταγές μαγειρικής και ζαχαροπλαστικής. Λίγα χρόνια μετά, άνοιξε στην οδό Μέρλιν κατάστημα τύπου κέτερινγκ, όπου πωλούσε ζεστά και κρύα γεύματα.
Οι Σχολές Τουριστικών Επαγγελμάτων ζήτησαν τη βοήθεια του, προκειμένου να οργανώσει τις εγκαταστάσεις των μαγειρείων.
Ένα από τα όνειρά του ήταν να μπορέσει να εφαρμόσει μέσα σε νοσοκομείο ειδικές δίαιτες για ασθενείς, που έπασχαν από ζάχαρο, διαβήτη ή και άλλες παθήσεις.
Ίδρυσε επίσης τη Σχολή Μαγείρων του Στρατού. Μέσα από τα μαθήματα που παρέδιδε, βελτίωσε τον τρόπο σίτισης των στρατιωτών και όταν πέθανε στις 2 Μαρτίου 1958, σε ηλικία 80 ετών, έφερε τον βαθμό του συνταγματάρχη.
mixanitouxronou

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Κιβωτός του κοσμου: Ο Λούλης πούλησε βίλα για ένα εκατομμύριο ευρώ και το παρουσίασε ως...

Σοβαρά ερωτήματα για την υποτιθέμενη δωρεά του επιχειρηματία Κώστα...

Σάλος με την ηχηρή απάντηση της Καίτης Γαρμπή πριν λίγο σε αήθη δημοσιεύματα

Η Καίτη Γαρμπη ξεσπά και απαντά σε δημοσιεύματα που υπήρξαν εναντίον της

Ο Τέλλογλου στέλνει τον Μητσοτάκη στο ειδικό δικαστήριο

Ο γνωστός δημοσιογράφος Τάσος Τέλλογλου που πρώτος αποκάλυψε μαζί...

Ο Άκης Τσελέντης ισοπεδώνει τον Άδωνι Γεωργιάδη

Ξεσπά στο διαδίκτυο ο Αλης Τσελέντης, ο γνωστός σεισμολόγος...

Μαριάντα Λάμπρου: Η 9χρονη που μας έκανε περήφανους σε όλη την υφήλιο

Η βασίλισσα είναι το πιο ισχυρό πιόνι στο σκάκι....

Ένας νεκρός στις συγκρούσεις στις Βερσαλλίες – Του έσπασαν το κεφάλι με βαριοπούλα

Τραγική κατάληξη για έναν 14χρονο κατά τη διάρκεια βίαιων...

Κώστας Βαξεβανης: Κινδυνεύουν και οι εκλογες

Το θέµα πλέον δεν είναι ποιος πιστεύει τον...