Πώς μπορεί μια απόφαση για προληπτικά μέτρα για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού να πολιτικοποιείται και να επιχειρείται να σταλούν διχαστικά μηνύματα; Πώς μπορεί μια απόφαση για τον κορωνοϊό να οπλίζει κάποιους με τόσο φανατισμό και να τους οδηγεί σε τραμπουκισμούς;
Η τουρκική πλευρά σκοπίμως πολιτικοποιεί ένα θέμα που αφορά προληπτικά μέτρα για προστασία των πολιτών από τον κορωνοϊό. Ομοίως το πολιτικοποιούν και κάποιοι στις ελεύθερες περιοχές. Η Κυβέρνηση έχει λάβει μια απόφαση για αντιμετώπιση του ιού. Μεταξύ άλλων, για να υπάρχει καλύτερος έλεγχος στα οδοφράγματα, όπως ειπώθηκε, έκρινε πως θα έπρεπε να αναστείλει για κάποιες ημέρες τη λειτουργία τεσσάρων διόδων από και προς τα κατεχόμενα. Η απόδοση του μέτρου θα διαφανεί στη συνέχεια.
Αυτή η Κυβέρνηση -όπως άλλωστε και οι προηγούμενες- δεν φημίζεται για την αποτελεσματικότητά της και την εφευρετικότητά της. Θα μπορούσαν να σκεφτούν να αξιοποιήσουν τον ιό, ο οποίος όταν θα εμφανιστεί για τα καλά θα προκαλέσει πραγματικό πανικό, για αποφάσεις που συνδέονται με το Κυπριακό; Η κυπριακή Κυβέρνηση θα μπορούσε να είχε αποφασίσει στο παρελθόν να έκλεινε τα οδοφράγματα, όταν η Τουρκία προέλαυνε (και συνεχίζει να το πράττει) στην κυπριακή ΑΟΖ και στη νεκρή ζώνη. Δεν το έπραξε. Γι’ αυτό και τώρα, η απόφαση δεν έχει πολιτική διάσταση. Εάν είναι αποτελεσματικό το μέτρο θα δείξει. Έχει, όμως, σημασία να εξετάσει κανείς τι μέτρα έχουν λάβει στα κατεχόμενα για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού. Δείγμα για ένα ύποπτο κρούσμα στάλθηκε στην Τουρκία για εξέταση και όχι, για παράδειγμα, στο Ινστιτούτο Γενετικής. Θα αγοράσουν, είπε ο κ. Ακιντζί, εξειδικευμένο μηχάνημα για εξέταση των δειγμάτων, ενώ θα βρουν και χώρο για φιλοξενία ασθενών καθώς το νοσοκομείο στην κατεχόμενη Λευκωσία έχει καεί. Ο κατοχικός ηγέτης, Μουσταφά Ακιντζί, θεωρεί πως το θέμα πρέπει να συζητηθεί σε πολιτικό (γιατί άραγε;) και τεχνοκρατικό επίπεδο, ενώ ακούγονται από τουρκικής πλευράς μουρμουρητά πως η αναστολή της λειτουργίας κάποιων οδοφραγμάτων επηρεάζει την οικονομία των κατεχομένων!
Το θέμα που προέκυψε με τα οδοφράγματα θα τελειώσει πριν ακόμη ολοκληρωθεί η συζήτηση στη δημόσια σφαίρα. Πριν καλά – καλά καταλάβουν στον ΔΗΣΥ τι έχει συμβεί, που φαίνεται να φλερτάρουν με τη στάση του ΑΚΕΛ παρά τις αποφάσεις της Κυβέρνησής τους, των υπουργών τους! Αυτό, όμως, είναι θέμα που θα το λύσουν… ενδοοικογενειακά. Δεν μας αφορά.
Το θέμα είναι οι όποιες αντιλήψεις αναπτύσσονται, έστω και περιθωριακά, στην κυπριακή κοινωνία. Ποιος εμποδίζει, για παράδειγμα, τους πρόσφυγες να επιστρέψουν στα σπίτια και περιουσίες τους; Ο τουρκικός στρατός ή οι εκάστοτε κυπριακές Κυβερνήσεις; Οι Κυβερνήσεις εάν για κάτι ελέγχονται είναι που έχουν φορτώσει το Κυπριακό με υποχωρήσεις, καθιστώντας την όποια συμφωνία μια προβληματική κατάσταση πραγμάτων, που θα διαιωνίζει τα διαχωριστικά στοιχεία και θα νομιμοποιεί τα αποτελέσματα της συνεχιζόμενης κατοχής. Είναι, όμως, ξεκάθαρο πως είναι ο τουρκικός στρατός που παρεμποδίζει την επιστροφή στα κατεχόμενα των νόμιμων ιδιοκτητών, των Ελληνοκυπρίων. Υπάρχουν και εκείνοι -λίγοι ομολογουμένως- που έχουν άλλη αντίληψη. Το πώς και γιατί είναι θέμα με το οποίο μπορούν να ασχοληθούν οι ειδικοί.
Το πρόβλημα είναι η συνεχιζόμενη κατοχή ή «η έκρυθμη» λειτουργία των οδοφραγμάτων; Για τους οπαδούς της όποιας λύσης, το μείζον είναι η λειτουργία των οδοφραγμάτων για να διατηρούνται οι «επαφές». Για να έχουν, όμως, σημασία οι επαφές θα πρέπει να στοχεύουν στην ανατροπή των κατοχικών δεδομένων και όχι στη νομιμοποίηση του διαχωρισμού. Οι εκφραστές του τουρκικού εθνικισμού στις ελεύθερες περιοχές έχουν χάσει την μπάλα. Δεν τους ενοχλεί η επιθετικότητα, η τουρκική επιθετικότητα και θέλουν να ξεπλύνουν την κατοχική δύναμη.
Κώστας Βενιζέλος
philenews