Πέρασαν και δεν ακούμπησαν… Τι ειπώθηκε μετά τις συναντήσεις των Ευρωπαίων στην Τουρκία

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τι ακριβώς έγινε στις συναντήσεις που είχαν στην Τουρκία ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Charles Michel και ο Ύπατος Εκπρόσωπος Josep Borrell; Τον Ερντογάν και όλα τα “μεγάλα κεφάλια” είδαν οι δύο Ευρωπαίοι. Αν βγήκε κάτι; Τα συμπεράσματα δικά σας…

Οι ανακοινώσεις είναι της ευρωπαϊκής πλευράς για τα όσα έγιναν στην Τουρκία.

Συνάντηση του προέδρου Charles Michel με τον Πρόεδρο Recep Tayyip Erdoğan

Η συνάντηση μεταξύ του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Charles Michel και του Προέδρου Recep Tayyip Erdoğan πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 4 Μαρτίου 2020 στην Άγκυρα. Ο Ύπατος Εκπρόσωπος Josep Borrell έλαβε μέρος στη συζήτηση.

Η συνάντηση ήταν ειλικρινής και αναγκαία. Η κατάσταση της μετανάστευσης στα θαλάσσια και χερσαία σύνορα της ΕΕ και η κρίση στη Συρία αποτέλεσαν το επίκεντρο των συνομιλιών.

Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου επανέλαβε την υποστήριξή του στην Ελλάδα, τη Βουλγαρία και την Κύπρο. Αναγνώρισε επίσης τις προσπάθειες της Τουρκίας να φιλοξενήσει εκατομμύρια πρόσφυγες. Η δήλωση ΕΕ-Τουρκίας παραμένει η βάση της εταιρικής μας σχέσης για τη μετανάστευση. Συμφωνήθηκε με καλή πίστη και χρειάζεται συνεχείς προσπάθειες και από τις δύο πλευρές.

Η μείωση της τρέχουσας έντασης μετανάστευσης στα σύνορα της Ευρώπης είναι απαραίτητη. Η Ευρώπη είναι έτοιμη να επιταχύνει την υποστήριξη των Συρίων στην Τουρκία και στις κοινότητες υποδοχής τους.

Μια βιώσιμη κατάπαυση του πυρός και μια μόνιμη πολιτική λύση στη κρίση της Συρίας είναι επειγόντως αναγκαία. Όλοι οι φορείς πρέπει να σέβονται το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο. Η ανθρωπιστική πρόσβαση είναι απαραίτητη και η Ευρώπη είναι διατεθειμένη να παράσχει πρόσθετη βοήθεια σε όσους εκτοπιστούν στο Idlib.

Παρατηρήσεις του Ύπατου Εκπροσώπου / Αντιπροέδρου Josep Borrell μετά την επίσκεψή του στην Τουρκία:

.

.

Είχα μια έντονη επίσκεψη και πολλές συνομιλίες με τις τουρκικές αρχές χθες και σήμερα.

Μαζί με τον συνάδελφό μου, τον Επίτροπο [για τη διαχείριση κρίσεων] Janez Lenarčič, ήρθαμε να συζητήσουμε για την κατάσταση στη Συρία, την καταστροφική ανθρωπιστική κατάσταση στο Idlib και τις σοβαρές συνέπειες που έχει για την Τουρκία και για την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Συναντήθηκα με τον Υπουργό Άμυνας [της Τουρκίας, Hulusi Akar], τον Υπουργό Εσωτερικών [Süleyman Soylu] και σήμερα, μαζί με τον συνάδελφό μου, Επίτροπο [για τη διαχείριση κρίσεων, Janez Lenarčič], συναντήσαμε τον Αντιπρόεδρο [ Fuat] Oktay και με τον Υπουργό Εξωτερικών [Mevlüt Çavuşoğlu]. Ταυτόχρονα, ο Επίτροπος Lenarčič επισκέφθηκε μερικά έργα που χρηματοδοτήθηκαν από την Ευρωπαϊκή Ένωση εδώ στην Τουρκία για την υποστήριξη Σύρων προσφύγων.

Σήμερα το πρωί είχα την ευκαιρία να συνοδεύσω τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, τον Charles Michel, στην επίσκεψή του στον Πρόεδρο [της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν]. [Ήταν] μια μακρά συζήτηση και μια πολύ εποικοδομητική συζήτηση μεταξύ των δύο ηγετών.

Σε όλες τις συναντήσεις είχα την ευκαιρία να εκφράσω την κατανόησή μας για τη δύσκολη κατάσταση που αντιμετωπίζει σήμερα η Τουρκία. Ωστόσο, τόνισα επίσης ότι οι σημερινές εξελίξεις στα ευρωπαϊκά σύνορα δεν οδηγούν σε καμία λύση.

Η αυξημένη πίεση στα σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας και οι μονομερείς ενέργειες δεν φέρνουν καμία θετική απάντηση. Δεν ωφελούν κανέναν. Αντίθετα, μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα και να επιδεινώσει την κατάσταση. Και αυτοί που θα πληρώσουν το τίμημα είναι οι άνθρωποι – οι Σύροι πρόσφυγες και οι μετανάστες.

Μιλήσαμε επίσης πολύ για την κατάσταση στο Idlib. Η Τουρκία και η Ευρωπαϊκή Ένωση, έχουν κοινό συμφέρον να τερματίσουν τη σύγκρουση στη Συρία. Πρέπει να εργαστούμε μαζί για να αντιμετωπίσουμε τις κοινές προκλήσεις. Πρέπει να συνεργαστούμε για να βρούμε έναν τρόπο επίτευξης τερματισμού αυτής της σύγκρουσης. Η κατάσταση είναι δραματική. Οι ανθρωπιστικές συνέπειες των στρατιωτικών κλιμακώσεων είναι εξαιρετικά βαριές. Πρέπει να δοθεί επειγόντως ανθρωπιστική πρόσβαση.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο σήμερα με τον συνάδελφό μου, τον Επίτροπο αρμόδιο για τη διαχείριση κρίσεων [Janez Lenarčič], ανακοινώσαμε επιπλέον ανθρωπιστική βοήθεια ύψους 170 εκατομμυρίων ευρώ για τη συνέχιση της παροχής βοήθειας στους πιο ευάλωτους ανθρώπους στη Συρία και μεταξύ αυτών υπάρχουν 60 εκατομμύρια ευρώ ειδικά στην ανθρωπιστική κρίση στη βορειοδυτική Συρία. Το πρόβλημα δεν είναι η χρηματοδότηση, το πρόβλημα είναι η εφοδιαστική, το πρόβλημα είναι πώς να φτάσει στα σύνορα, σε μια κατάσταση που βρίσκεται στη μέση του πολέμου, καθιστώντας καθημερινά πιο δύσκολη την παροχή βοήθειας στους ανθρώπους που την χρειάζονται.

Και οι δύο πρόεδροι [Charles Michel και Recep Tayyip Erdoğan] μίλησαν πολύ για τον τρόπο προώθησης της αποκλιμάκωσης στη Συρία και ζητήσαμε επίσης να μην ενθαρρύνεται η περαιτέρω μετακίνηση προσφύγων και μεταναστών προς τα σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Οι επαφές στο υψηλότερο επίπεδο θα συνεχιστούν. Τώρα ταξιδεύω στο Ζάγκρεμπ για να συζητήσω με τους συναδέλφους μου τους υπουργούς Εξωτερικών των κρατών μελών της ΕΕ αύριο και την Παρασκευή σχετικά με την κατάσταση στο Idlib και τις σχέσεις μας με την Τουρκία, οι οποίες πρέπει να επανεξεταστούν προκειμένου να αποσαφηνιστούν κάποιες παρανοήσεις και να δουλέψουμε με καλύτερη συνεργασία.

Πρέπει να προσδώσουμε μια νέα δυναμική στις σχέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία. Αυτό θα συμβάλει στην αντιμετώπιση της κατάστασης στη Συρία, στην αναζήτηση λύσης για την κρίση και στη βελτίωση της συνολικής διεθνούς ασφάλειας, η οποία έχει τεθεί σε κίνδυνο από τα τελευταία γεγονότα.

Θα ήθελα να ευχαριστήσω όλες τις τουρκικές αρχές για την θερμή υποδοχή τους και για τις ειλικρινείς και εποικοδομητικές συνομιλίες τους.

Ερ .: Όταν ενημερώσατε τον Πρόεδρο της Τουρκίας και δώσατε μηνύματα ώστε να μην μετακινηθούν και να μην ενθαρρυνθούν κι άλλοι μετανάστες να μεταβούν στις παραμεθόριες περιοχές, ποια ήταν η απάντηση του Προέδρου;

Η απάντηση ήταν ότι δεν ενθαρρύνουν τους ανθρώπους να μετακινούνται στα σύνορα, αλλά δεν μπορούν να τους εμποδίσουν να το κάνουν.

Και πρέπει να προσπαθήσουμε να αποφύγουμε, με κάθε τρόπο, ότι οι άνθρωποι πιστεύουν ότι τα σύνορα με την Ευρώπη είναι ανοιχτά και ότι μόνο με την παρουσία τους μπροστά στα σύνορα θα τους επιτρέψουμε να περάσουν, επειδή δεν συμβαίνει αυτό. Οι άνθρωποι μπορούν να παραπλανηθούν και να κάνουν επικίνδυνο ταξίδι, να διακινδυνεύσουν και να αντιμετωπίσουν δυσκολίες χωρίς καμία ανταμοιβή.

Ε. Λαμβάνουμε νέα ότι η συμφωνία της 18ης Μαρτίου μεταξύ Τουρκίας και ΕΕ θα επικαιροποιηθεί, ότι υπάρχει μια δέσμη 9 άρθρων που ετοιμάζεται, συν ένα νέο πακέτο βοήθειας για την Τουρκία. Και επίσης ένα νέο σύστημα για τους μετανάστες που πρόκειται να περάσουν στην Ευρώπη από την Ελλάδα. Τι είδους πακέτο προβλέπεται;

Η δέσμη του 2016 δεν ήταν μόνο η παροχή οικονομικής βοήθειας για την εξυπηρέτηση των μεταναστών στο τουρκικό έδαφος, αλλά και μια σειρά μέτρων από την ελευθέρωση των θεωρήσεων μέχρι τον εκσυγχρονισμό της τελωνειακής ένωσης και πολλά άλλα. Πολλά από αυτά δεν έχουν ακόμη εκπληρωθεί.

Από οικονομική άποψη, υπάρχουν 6 δισ. Ευρώ που προβλέπουμε να εκταμιευθούν. Συζήτησα με τους Τούρκους φίλους μας από διάφορα υπουργεία και συμφωνήσαμε για τα στοιχεία. Και τα στοιχεία είναι ότι μέχρι σήμερα έχουμε υπογράψει για € 4,7 δισ. Και έχουν εκταμιευθεί, καταβληθεί σε μετρητά, € 3,2 δισ. Τα υπόλοιπα βρίσκονται στην αναμονή και θα εκταμιευθούν κατά τη διάρκεια του τρέχοντος έτους. Αλλά αυτή η διευκόλυνση ήταν πολύ χρήσιμη για την υποστήριξη των προσφύγων στην Τουρκία και είναι κάτι που σίγουρα δεν πρόκειται να ολοκληρωθεί στα τέλη του τρέχοντος έτους, επειδή το πρόβλημα δεν έχει λυθεί. Αντίθετα, η κατάσταση στο Idlib, η οποία δεν ελήφθη υπόψη το 2016, φαίνεται πλέον ως μια πρόσθετη πηγή δυνητικών μεταναστών και ζητεί συνεχή βοήθεια, συμβολή και συνεργασία από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ