Τι σόι συμφωνία εκεχειρίας έκαναν Πούτιν-Ερντογάν; Κι άλλα τουρκικά στρατεύματα στο Ιντλίμπ!

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κατά τη διάρκεια των (σχεδόν εξάωρων) συνομιλιών, Βλαντιμίρ Πούτιν και Ταγίπ Ερντογάν συμφώνησαν σε ένα έγγραφο που θα περιγράφει μια κατάπαυση του πυρός στο Idlib, ξεκινώντας από τα μεσάνυχτα της 6ης Μαρτίου.

Μπορεί να υπάρξει μεγαλύτερο σύμβολο του πολέμου από αυτή την ειρηνευτική συμφωνία, η οποία δεν αναφέρει ούτε τη συριακή κυβέρνηση ούτε την αντιπολίτευση και καταλήγει λέγοντας ότι το έγγραφο είναι έγκυρο στα “Τουρκικά, Ρωσικά και Αγγλικά”. Καμία εκδοχή του στα αραβικά…

Οι δύο χώρες συμφώνησαν μετά από «αμήχανες, δύσκολες, αλλά παραγωγικές» συνομιλίες ότι δεν πρέπει να μειώσουν τις προσπάθειές τους στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας και επιβεβαίωσαν την προσήλωσή τους στις αποφάσεις της Αστάνα για την επίλυση της κρίσης στη Συρία.

Ένας διάδρομος ασφαλείας έξι χιλιομέτρων θα θεσπιστεί στην περιοχή, με τους στρατιωτικούς των δύο χωρών να έχουν μια εβδομάδα να συμφωνήσουν όλες τις λεπτομέρειες.

Τα ρωσικά και τουρκικά στρατεύματα θα πραγματοποιούν επίσης κοινές αποστολές περιπολίας κατά μήκος της εθνικής οδού M-4 του Idlib.

.

https://twitter.com/TeamCoreBit1/status/1235636746722758657

.

Το έγγραφο, που υπογράφηκε μετά τις διαπραγματεύσεις, υπογράμμισε ότι τόσο η Μόσχα όσο και η Άγκυρα παρέμειναν αφοσιωμένες στη διατήρηση της εδαφικής ακεραιότητας και της κυριαρχίας της Συρίας.

Και οι δύο ηγέτες αναγνώρισαν ότι η σύγκρουση στη χώρα δεν έχει στρατιωτική λύση και ότι εναπόκειται μόνο στους Σύρους να αποφασίσουν μόνοι τους τη μοίρα της χώρας τους. Συμφωνήθηκε επίσης να διευκολυνθούν οι προσπάθειες για την πρόληψη της ανθρωπιστικής κρίσης στο Idlib, δημιουργώντας ταυτόχρονα συνθήκες για την επιστροφή των προσφύγων στα σπίτια τους.

Ο Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι η χώρα του θα αποστέλλει πρόσθετες δυνάμεις στην επαρχία Idlib βάσει νέας συμφωνίας με τη Ρωσία, αλλά ότι το καθεστώς της επιχείρησης “Ασπίδα Άνοιξης” της Τουρκίας θα αλλάξει. Ο Τούρκος Πρόεδρος πρόσθεσε ότι από τα μεσάνυχτα, από τις 5 προς τις 6 Μαρτίου, θα θεσπιστεί στο Idlib ένα καθεστώς κατάπαυσης του πυρός για τις τουρκικές και τις συριακές δυνάμεις.

Ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε ότι ο στρατός του διατηρεί το δικαίωμα να ανταποκριθεί σε οποιεσδήποτε εχθρικές ενέργειες των συριακών δυνάμεων, αλλά διαβεβαίωσε ότι εκτός αυτού, τα τουρκικά στρατεύματα θα παρακολουθούν απλά αν τηρείται το καθεστώς κατάπαυσης του πυρός.

“Έχουμε δημιουργήσει παρατηρητήρια για να μειώσουμε τις εντάσεις στο Idlib. Αυτές οι θέσεις δεσμεύτηκαν να παρακολουθήσουν μόνο την εφαρμογή του καθεστώτος κατάπαυσης του πυρός, αλλά όχι να ελέγξουν το πεδίο”, διευκρίνισε.

Σχολιάζοντας τα πρόσφατα γεγονότα που προκάλεσαν την κλιμάκωση της βίας στο Idlib της Συρίας, ο Πούτιν κατηγόρησε μαχητές με έδρα την επαρχία, ότι ξανάρχισαν τις εχθροπραξίες στην περιοχή, οι οποίες οδήγησαν σε απώλειες μεταξύ του άμαχου πληθυσμού, του Συριακού Στρατού και των τουρκικών δυνάμεων.

Ο Ρώσος πρόεδρος πρόσθεσε ότι η Μόσχα δεν συμφωνεί πάντα με την Τουρκία όταν πρόκειται για τη Συρία, αλλά σημείωσε ότι οι δύο χώρες κατάφερναν πάντα να βρουν κοινό έδαφος στο τέλος.

“Κάθε φορά, σε κρίσιμες στιγμές, κατορθώσαμε πάντα να βρούμε τομείς κοινού ενδιαφέροντος για τα υπάρχοντα ζητήματα και να βρούμε αποδεκτές λύσεις σε αυτά, στηριζόμενοι στο υψηλό επίπεδο των διμερών μας σχέσεων”, δήλωσε ο Πούτιν.

keimeno putin erdogan idlib

Τι άλλο είπε ο Ρώσος Πρόεδρος:
“Σήμερα συζητήσαμε μια πολύ οξεία κατάσταση στη συριακή επαρχία Idlib. Από τις αρχές του τρέχοντος έτους, οι συμμορίες που λειτουργούν εκεί αύξησαν δραματικά τη δραστηριότητά τους: βομβάρδιζαν τακτικά τόσο τις θέσεις των συριακών κυβερνητικών δυνάμεων όσο και των πολιτικών οικισμών.
Οι επιθέσεις των ριζοσπαστών στη ρωσική αεροπορική βάση Khmeimim συνεχίστηκαν. Την 1η Μαρτίου, έγινε άλλη μια προσπάθεια να χτυπηθεί από πολλαπλά πυραυλικά συστήματα εκτόξευσης.
Έχουν καταγραφεί συνολικά 15 επιθέσεις κατά της Khmeimim από τις αρχές του τρέχοντος έτους. Κάθε φορά ενημερώσαμε τους Τούρκους εταίρους μας σχετικά με αυτό σε πραγματικό χρόνο.
Στην πραγματικότητα, οι μαχητές κατάφεραν να προκαλέσουν την επανάληψη των εχθροπραξιών. Υπάρχουν, δυστυχώς, απώλειες μεταξύ των τουρκικών στρατευμάτων.
Είμαστε επίσης πεπεισμένοι ότι δεν πρέπει να επιτρέψουμε την αποδυνάμωση της καταπολέμησης της διεθνούς τρομοκρατίας. Μετά τα αποτελέσματα των διαπραγματεύσεών μας, συμφωνήσαμε σε ένα κοινό έγγραφο, οι διατάξεις του οποίου θα ανακοινωθούν από τους υπουργούς Εξωτερικών.
Περιγράφει τις αποφάσεις που εμείς, μαζί με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας της Τουρκίας, κ. Ερντογάν, αναπτύξαμε κατά τις σημερινές περισσότερο από έξι ώρες διαβουλεύσεις. Ελπίζω ότι αυτές οι συμφωνίες θα χρησιμεύσουν ως μια καλή βάση για τον τερματισμό των εχθροπραξιών στη ζώνη de-escalation της Idlib. Θα σταματήσουν τα δεινά του άμαχου πληθυσμού και θα θέσουν τέρμα στην ανάπτυξη της ανθρωπιστικής κρίσης, θα δημιουργήσουν συνθήκες για τη συνέχιση της ειρηνευτικής διαδικασίας στην Αραβική Δημοκρατία της Συρίας μεταξύ όλων των αντιμαχομένων”.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ