25/09/2021

Το προσχέδιο των 27 ΥΠΕΞ για το μεταναστευτικό

Τι αναφέρει για την Τουρκία και την Ελλάδα το προσχέδιο κειμένου συμπερασμάτων από το Ζάγκρεμπ που διοχετεύθηκε στις Βρυξέλλες.

Οι 27 Υπουργοί Εξωτερικών που συνέρχονται σήμερα εκτάκτως στο Ζάγκρεμπ, μετά από την προώθηση από την Τουρκία εκατοντάδων μεταναστών στα χερσαία σύνορα της ΕΕ στον Έβρο, αναμένεται να απορρίψουν έντονα «τη χρήση της μεταναστευτικής πίεσης από την Τουρκία για πολιτικούς σκοπούς» και να επαναλάβουν την πλήρη αλληλεγγύη τους προς την Ελλάδα, την Κύπρο και τη Βουλγαρία, ή όποιο άλλο Κ-Μ επηρεαστεί από την πρακτική αυτή, σύμφωνα με προσχέδιο κειμένου συμπερασμάτων που διοχετεύθηκε στις Βρυξέλλες.

Αναλυτικά, σύμφωνα με το προσχέδιο που έχει δει το ΚΥΠΕ, οι 27 αναφέρουν ότι αναγνωρίζοντας την αυξημένη μεταναστευτική επιβάρυνση και τον κίνδυνο που αντιμετωπίζει η Τουρκία, η ΕΕ επαναλαμβάνει τη σοβαρή της ανησυχία για την κατάσταση στα σύνορα της Τουρκίας και απορρίπτει έντονα τη χρήση της μεταναστευτικής πίεσης από την Τουρκία για πολιτικούς σκοπούς.

Σημειώνεται ότι «τα Κράτη Μέλη θα λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα σύμφωνα με τις διατάξεις της ΕΕ και το Διεθνές Δίκαιο». Στο ίδιο κείμενο η ΕΕ επαναλαμβάνει την πλήρη αλληλεγγύη προς την Ελλάδα, που αντιμετωπίζει άνευ προηγουμένου κατάσταση μαζί με τη Βουλγαρία, την Κύπρο και όποια άλλα Κράτη Μέλη ενδέχεται να επηρεαστούν παρομοίως. Θα αναφέρεται επίσης η στενή συνεργασία με τους εταίρους των Δυτικών Βαλκανίων για το θέμα των ροών.

Το προσχέδιο αναφέρει ότι στην Idlib, η πρόσφατη και συνεχιζόμενη επίθεση του συριακού καθεστώτος και των υποστηρικτών του, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας, δημιουργεί ανείπωτο ανθρώπινο πόνο. Το Συμβούλιο ζητεί την επείγουσα αποκλιμάκωση της κρίσης και ξεκαθαρίζεται ότι οι μετανάστες δεν πρέπει να ενθαρρύνονται να επιχειρούν παράνομη διέλευση από ξηρά ή θάλασσα.

Πηγή: Philenews / ΚΥΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ