Βιώσιμα πλαστικά και κυκλική οικονομία

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η Κυκλική Συμμαχία για τα Πλαστικά και τι αλλάζει στο μέλλον…

Οι πλαστικές συσκευασίες είναι μια τεράστια επιχειρηματική δραστηριότητα. Αλλά τα απόβλητα που δημιουργούνται, έχουν προκαλέσει ισχυρή δημόσια αντίδραση, εξαιτίας των περιβαλλοντικών συνεπειών τους. Αυτή την εβδομάδα αναζητούμε τι πρέπει να κάνουμε, ώστε να γίνουν τα πλαστικά πιο βιώσιμα. Είμαστε στην Αυστρία για να δούμε πώς μια οικογενειακή επιχείρηση μετατρέπει το πρόβλημα σε επιχειρηματική ευκαιρία.

Η Alpla.είναι μια από τις σημαντικότερες εταιρίες στον κόσμο στις συσκευασίες. Εστιάζει σε καινοτόμους, βιώσιμους τρόπους συσκευασίας. Ένα από τα προϊόντα της είναι ένα μπουκάλι φτιαγμένο από PET, ανακυκλωμένο δηλαδή πλαστικό που μπορεί να επαναχρησιμοποιηθεί. Τι ιδιαίτερο έχει το PET; «Το καταπληκτικό με το PET είναι, ότι ανακυκλώνεται εύκολα και μπορεί να χρησιμοποιηθεί πολλές φορές σε κλειστά συστήματα. Η παραγωγή αυτού του ανακυκλωμένου υλικού καταλήγει σε μείωση κατά 90% των εκπομπών CO2. Είναι σημαντική η συνεισφορά του στην προστασία του περιβάλλοντος» εξηγεί ο Κριστόφ Χόφμαν, διευθυντής εταιρικής στρατηγικής, βιωσιμότητας και κυκλικής οικονομίας της Alpla.

Η εταιρία συνεργάστηκε με την Nöm, μια αυστριακή γαλακτοβιομηχανία, που χρησιμοποιεί τα μπουκάλια της Alpla για τα προϊόντα γάλακτος. Γιατί πλαστικό μπουκάλι και όχι γυάλινο ή χάρτινο; «Είναι πολύ απλό. Σε σύγκριση με το επαναχρησιμοποιούμενο γυάλινο μπουκάλι, εξοικονομούμε συνολικά 20% σε εκπομπές CO2. Θα θέλαμε επίσης 23 φορές περισσότερα φορτηγά για να μεταφέρουμε την ίδια ποσότητα μπουκαλιών, σε σχέση με μπουκάλια PET» τονίζει ο Έρικ Χοφστέντερ, διευθυντής στρατηγικής, μάρκετινγκ και καινοτομίας της Nöm.

Η ανθεκτικότητα του πλαστικού, η διάρκειά του και η προστατευτική του ιδιότητα είναι από οικολογική σκοπιά, η μεγάλη αδυναμία του. Γι’ αυτό το λόγο, οι λύσεις κυκλικής οικονομίας όπως αυτή, είναι ζωτικής σημασίας, καθώς μπορούμε να το ανακυκλώσουμε πολλές φορές: «Στόχος μας είναι να παράξουμε πιο βιώσιμες συσκευασίες. Θα ενισχύουμε διαρκώς τις δραστηριότητες ανακύκλωσης και θα αναπτύσσουμε καινοτομίες, χρησιμοποιώντας λιγότερα υλικά» αναφέρει ο Κριστόφ Χόφμαν, διευθυντής εταιρικής στρατηγικής, βιωσιμότητας και κυκλικής οικονομίας της Alpla.

Η ALPLA και Συμβούλιο Ευρωπαϊκής Χημικής Βιομηχανίας είναι ανάμεσα στους φορείς που έχουν υπογράψει την Κυκλική Συμμαχία για τα Πλαστικά. Η πρωτοβουλία στοχεύει να φτάσει την ανακύκλωση πλαστικών εντός Ε.Ε. στους 10 εκατομμύρια τόνους μέχρι το 2025.

.

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=zuk3U-pk9fs&w=711&h=400]

.

Συνέντευξη με μια ειδικό

Η Σίλβια Χόφινγκερ είναι Γενική Διευθύντρια του Συμβουλίου Ευρωπαϊκής Χημικής Βιομηχανίας, έναν από τους φορείς που έχουν υπογράψει την Κυκλική Συμμαχία για τα Πλαστικά. Η πρωτοβουλία στοχεύει να φτάσει την ανακύκλωση πλαστικών εντός Ε.Ε.. Μιλήσαμε μαζί της για να μάθουμε πώς θα το πετύχει.

-Τι είναι ακριβώς η Κυκλική Συμμαχία για τα Πλαστικά;

Είναι μια ένωση πάνω από 170 φορέων της Ευρωπαϊκής Χημικής Βιομηχανίας, που έχουν ένα κοινό όραμα: να αυξήσουν την ανακύκλωση και την κυκλική οικονομία στην Ε.Ε. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υποστηρίζει αυτό το όραμα. Τώρα όλοι οι φορείς έχουν θέσει ως στόχο ανακύκλωσης στους 10 εκατομμύρια τόνους πλαστικού μέχρι το 2025 και την επαχρησιμοποίησή του στην αγορά.

-Υπάρχουν τεράστιες ποσότητες πλαστικού στο περιβάλλον, τα ποτάμια και τις θάλασσές μας. Μήπως πρέπει να χρησιμοποιούμε συνολικά λιγότερο πλαστικό αντί να ανακυκλώνουμε περισσότερο;

Υπάρχουν πολλές αποχρώσεις σ’ αυτό το ζήτημα. Σίγουρα, το πλαστικό δεν έχει καμιά θέση στο περιβάλλον. Από την άλλη πλευρά, το πλαστικό έχει τέτοιες ιδιότητες που έχει γίνει το πιο ευρέως χρησιμοποιούμενο υλικό. Χρειαζόμαστε το πλαστικό στις περιβαλλοντικές τεχνολογίες, για την κλιματική προστασία, στην ιατρική, αλλά και σε καθημερινά προϊόντα, όπως τα κινητά τηλέφωνα. Αυτό σημαίνει ότι χρειαζόμαστε μια έξυπνη λύση, ώστε να αξιοποιήσουμε τα πλεονεκτήματα από τη μια πλευρά και να αποφύγουμε να πεταχθεί στο περιβάλλον. Μέσω της κυκλικής οικονομίας, πετυχαίνουμε ακριβώς αυτό: δημιουργούμε μια κατάσταση win-win για τους πολίτες και το περιβάλλον.

-Βλέπετε στο μέλλον να έχουμε λιγότερες επιφυλάξεις για το πλαστικό ως υλικό;

Είμαι αισιόδοξη για το μέλλον. Νομίζω ότι θα τα καταφέρουμε και θα στήσουμε ένα μοντέλο κυκλικής οικονομίας. Θα πείσουμε τον κόσμο ότι το πλαστικό είναι ένα πολύτιμο υλικό. Εξαιρετικά πολύτιμο για το πετάξουμε. Θέλω να σας δώσω ένα παράδειγμα. Στην περίπτωση της συσκευασίας τροφίμων, το οικολογικό αποτύπωμα των τροφίμων είναι 30 φορές μεγαλύτερο από ότι η συσκευασία. Εάν γλιτώσουμε από την συσκευασία, δεν θα κάνουμε κανένα καλό στο περιβάλλον και το κλίμα αν πετάμε άδικα περισσότερο φαγητό. Με άλλα λόγια, πρέπει να επιστρέψουμε σε μια συζήτηση που βασίζεται σε γεγονότα. Τότε ο κόσμος θα κατανοήσει τα πλεονεκτήματα των πλαστικών. Ένα είναι μόνο σίγουρο: πρέπει να διασφαλίσουμε ότι δεν θα καταλήγουν σε καμιά περίπτωση στο περιβάλλον.

https://e.infogram.com/js/dist/embed.js?Wum

Χρήσιμα γεγονότα

Στην Ε.Ε., πάνω από 50 εκατομμύρια τόνους πλαστικού χρησιμοποιούνται κάθε χρόνο. Πάνω από 25 εκατομμύρια τόνοι πλαστικών αποβλήτων συλλέγονται, αλλά μόλις το 1/3 αυτής της ποσότητας ανακυκλώνεται.

Η Κυκλική Συμμαχία για τα Πλαστικά είναι μια πρωτοβουλία που ενισχύεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, που έχει θέσει ως στόχο ανακύκλωσης στους 10 εκατομμύρια τόνους πλαστικού μέχρι το 2025 και την επαχρησιμοποίησή του στην αγορά.

178 οργανισμοί συμμετέχουν στην συμμαχία, από τη βιομηχανία, τα πανεπιστήμια και το κράτος. Η Πράσινη Συμφωνία της Ε.Ε. θέλει να κινητοποιήσει τη βιομηχανία για να δημιουργηθεί μια κυκλική και κλιματικά ουδέτερη οικονομία

Τον Μάρτιο του 2020, η Επιτροπή θα υιοθετήσει το Σχέδιο Δράσης για την Κυκλική Οικονομία, που στοχεύει σε μείωση ή την επαναχρησιμοποίηση υλικών, πριν την ανακύκλωσή τους.

euronews

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ