16/09/2021

Η Νιγηρία έχει πλέον τη μεγαλύτερη οικονομία στην Αφρική

Η ύφεση στην αφρικανική ήπειρο έπληξε κυρίως τη Νότια Αφρική, η οποία έχασε τα πρωτεία της μεγαλύτερης οικονομίας στην περιοχή.

Όπως μεταδίδει το Bloomberg, η οικονομία της Νιγηρίας θεωρείται πλέον η μεγαλύτερη οικονομία της ηπείρου υποσκελίζοντας την αντίστοιχη της Νοτίου Αφρικής. Οι δύο χώρες αντιπροσωπεύουν σχεδόν το ήμισυ του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος της υποσαχάριας Αφρικής.

Η οικονομική ανάπτυξη της Νιγηρίας ξεπέρασε τις προβλέψεις το τέταρτο τρίμηνο και αυτό έδωσε ώθηση στην οικονομία να καταγράψει ιστορικά υψηλά τεσσάρων ετών, ενώ παράλληλα αυξήθηκε και η παραγωγή πετρελαίου. Επίσης, η Κεντρική Τράπεζα έλαβε μέτρα ενίσχυσης του πιστωτικού τομέα της χώρας ενώ το ΑΕΠ ανήλθε περίπου στα $476 δισ. Από την άλλη, η οικονομία της Νοτίου Αφρικής κατέγραψε σχεδόν τα αντίθετα αποτελέσματα.

Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι η οικονομία της Ν. Αφρικής κατέγραψε ύφεση για δύο διαδοχικά έτη, ξεπερνώντας τις επίσημες προβλέψεις που αφορούν το τέταρτο τρίμηνο, ενώ σημαντικό ρόλο έπαιξαν οι περικοπές στο τομέα της ενέργειας αφού επηρέασαν την παραγωγή και την εύρυθμη λειτουργία των επιχειρήσεων. Για ολόκληρο το έτος, η επέκταση κυμάνθηκε στο 0.2%, το πιο χαμηλό ποσοστό από το καιρό της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, πιο χαμηλό και από τις εκτιμήσεις της Κεντρικής Τράπεζας και της κυβέρνησης. Το ΑΕΠ υπολογίζεται γύρω στα $352 δις.

Τέλος, σύμφωνα με προβλέψεις, η οικονομία της Νιγηρίας υπολογίζεται ότι θα συνεχίσει να αναπτύσσεται ταχύτερα από την αντίστοιχη της Νοτίου Αφρικής, παρά τις εκτιμήσεις του ΔΝΤ για τη Νιγηρία που φανερώνουν μικρή μείωση της τάξεως του 0.5% της οικονομικής ανάπτυξης της χώρας.

πηγή: economytoday.sigmalive

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ