COVID-19: “Καμία ουσιαστική απάντηση από το Υπ. Παιδείας στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι γονείς”

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η Ανώτατη Συνομοσπονδία Γονέων Μαθητών Ελλάδας (ΑΣΓΜΕ) για τη συνάντηση με τον Γ.Γ. Πρωτοβάθμιας & Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Υπ. Παιδείας με αφορμή τον κοροναϊό:

ΚΑΜΙΑ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΣΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΟΥΝ ΟΙ ΓΟΝΕΙΣ ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΟΝ ΚΟΡΟΝΟΪΟ

Αντιπροσωπεία της ΑΣΓΜΕ συναντήθηκε στις 9.3.2020 με τη Γ.Γ. Πρωτοβάθμιας & Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Υπ. Παιδείας, κα Γκίκα, έπειτα από αίτημα μας από τις 27.2.2020.

Σε μια σειρά από σοβαρά ζητήματα που προκύπτουν στη λειτουργία των σχολείων με αφορμή τον κορονοϊό, τα οποία θέσαμε ως ΑΣΓΜΕ δεν δόθηκε καμία ουσιαστική απάντηση. Το Υπ. Παιδείας συνεχώς μετατόπιζε τις ευθύνες σε άλλα Υπουργεία.

Στο αίτημα μας για έκτακτη επιχορήγηση όλων των Σχολικών Επιτροπών ώστε όλα τα σχολεία να είναι πλήρως εφοδιασμένα με όλα τα μέσα υγιεινής και πρόληψης (αντισηπτικά, αντιπυρετικά, καθαριστικά, κ.α.) το Υπ. Παιδείας μας παρέπεμψε στο Υπ. Εσωτερικών και στην ΚΕΔΕ διαβεβαιώνοντας ότι αυτά καλύπτονται από τα χρήματα των Σχολικών Επιτροπών και μετατόπισε την ευθύνη στους Διευθυντές λέγοντας ότι δεν τα αγοράζουν και αξιοποιούν τα χρήματα για να καλύψουν άλλες βασικές ανάγκες των σχολείων. Ως ΑΣΓΜΕ επιμένουμε ότι είναι ευθύνη του κράτους να καλυφθούν όλα τα σχολεία με όλα τα απαραίτητα μέσα που ενισχύουν την υγιεινή μαθητών και εκπαιδευτικών και βοηθούν στην πρόληψη κατά του κορονοϊου, με άμεση έκτακτη επιχορήγηση προς τις Σχολικές Επιτροπές, αναδεικνύοντας και τη συνολικότερη υποχρηματοδότηση των σχολείων.

Στο αίτημα μας για μόνιμο, επαρκές και πλήρης ωραρίου προσωπικό καθαριότητας στα σχολεία με αλλαγή του θεσμικού πλαισίου ώστε τα σχολεία να διατηρούνται καθαρά κατά την ώρα λειτουργίας τους, το Υπ. Παιδείας μας απάντησε ότι σωστά το θεσμικό πλαίσιο δεν επιτρέπει το προσωπικό καθαριότητας να μπαίνει την ώρα λειτουργίας του σχολείου για να αποφευχθούν ατυχήματα των μαθητών. Ως ΑΣΓΜΕ θεωρούμε ότι η απάντηση του Υπ. Παιδείας είναι ανεδαφική, δεν έχει καμιά σχέση με την καθημερινότητα των σχολείων και βρίσκεται πολύ μακριά από την ουσιαστική υγιεινή των μαθητών, ειδικά αυτή την περίοδο με όλα τα έκτακτα μέτρα που απαιτούνται να παρθούν. Επίσης δεν λάβαμε καμιά απάντηση για την πρόσληψη μόνιμου και επαρκούς προσωπικού καθαριότητας στα σχολεία.

Στο αίτημα μας για εξασφάλιση της αναγκαίας και με αποζημίωση γονικής άδειας για όσο διάστημα μένει κλειστό ένα σχολείο ώστε ο γονιός να μπορεί να συνδράμει το παιδί του, το Υπ. Παιδείας μας παρέπεμψε στο Υπ. Εργασίας το όποιο επεξεργάζεται πιθανή λύση.

Στο αίτημα μας για πλήρης αποζημίωση των γονιών που έχουν πληρώσει το συνολικό ποσό ή προκαταβολή εκδρομής που ακυρώθηκε λόγω των έκτακτων μέτρων, το Υπ. Παιδείας δεν μας έδωσε καμία απάντηση απλά αρκέστηκε στην καλή θέληση των τουριστικών πρακτόρων, σχολιάζοντας ότι δεν είναι και τόσο ακριβές οι εκδρομές. Ως γονείς ξέρουμε πολύ καλά πόσο δύσκολο είναι ακόμα και η συμμετοχή στην σχολική εκδρομή για ένα παιδί, ενώ γενικεύεται το φαινόμενο όλο και περισσότεροι μαθητές να μην συμμετέχουν σ’ αυτές για οικονομικούς λόγους.

Στο αίτημα μας να υπάρξει πρόβλεψη στην ύλη για τις Πανελλήνιες Εξετάσεις ώστε να εξασφαλιστεί η ισότητα για όλους τους μαθητές της Γ Λυκείου αφού σήμερα δεν λειτουργούν όλα τα σχολεία με τον ίδιο ρυθμό, το Υπ. Παιδείας μας απάντησε ότι επεξεργάζονται όλα τα πιθανά σενάρια για αναπλήρωση μαθημάτων με μείωση διακοπών, με αύξηση του ωρολογίου προγράμματος, με μάθημα εξ αποστάσεως.

Στο ερώτημα μας σχετικά με τα συστεγαζόμενα σχολεία που μπορεί να κλείνει το ένα σχολείο και το άλλο να λειτουργεί, το Υπ. Παιδείας μας παρέπεμψε στον ΕΟΔΥ και στο 1135 ως δικαιολογία ότι κάθε κλείσιμο σχολείου αφορά διαφορετική σοβαρότητα περιστατικού που σχετίζεται με τον κορονοϊό.

Στο ερώτημα μας σχετικά με εκπαιδευτικούς που έχουν διπλή ή τριπλή ανάθεση και διδάσκουν σε δύο ή περισσότερα σχολεία και τυγχάνει το ένα να κλείνει, το Υπ. Παιδείας πάλι μας παρέπεμψε στον ΕΟΔΥ και το 1135 ώστε οι ίδιοι οι εκπαιδευτικοί ή οι Διευθυντές να ενημερώνονται αν πρέπει ο εκπαιδευτικός να πάει να διδάξει στα άλλα σχολεία που του έχουν ανατεθεί.

Ως ΑΣΓΜΕ θεωρούμε ότι η υγεία μαθητών – γονιών – εκπαιδευτικών δεν μπορεί να είναι ατομική υπόθεση. Σήμερα χρειάζεται ουσιαστική και ενιαία αντιμετώπιση για την πρόληψη της εξάπλωσης του κορονοϊού και απαιτείται το Υπ. Παιδείας και η Κυβέρνηση να λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την υγιεινή των σχολείων καθώς και για όλες τις δυσλειτουργίες που διαμορφώνονται από το κλείσιμο μιας σχολικής μονάδας.

Διεκδικούμε:

– έκτακτη χρηματοδότηση των σχολείων για αγορά υλικών υγιεινής και πρόληψης
– μόνιμο, επαρκές και πλήρης ωραρίου προσωπικό καθαριότητας στα σχολεία καθ’ όλη τη λειτουργία τους
– κάλυψη όλων των σχολείων με το αναγκαίο ιατρικό και βοηθητικό προσωπικό (νοσηλευτές, σχολικός νοσοκόμος)
– εξασφάλιση της αναγκαίας γονικής άδειας με πλήρη αποζημίωση για τους γονείς που συνδράμουν το παιδί τους όταν κλείνει ένα σχολείο
– πρόβλεψη για τις απουσίες των μαθητών που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες και πρέπει να μένουν αντικειμενικά σπίτι τους αυτή την περίοδο
– πλήρη αποζημίωση των γονιών για τις εκδρομές που ακυρώθηκαν με οδηγία του κράτους
– πρόβλεψη για την ύλη των Πανελληνίων Εξετάσεων ώστε όλοι οι μαθητές της Γ Λυκείου να διαγωνιστούν με πλήρη ισονομία
– άμεσο σχεδιασμό για τη δημιουργία σχολιατρικής υπηρεσίας στα πλαίσια του ΕΣΥ που θα έχει την αποκλειστική ευθύνη για την παρακολούθηση της ανάπτυξης και της υγείας όλων των μαθητών.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ