ΕΚΤΑΚΤΟ COVID-19: Εκατόμβη νεκρών στην Ιταλία -168 νεκροί μέσα σε 24 ώρες, 631 σύνολο

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο συνολικός αριθμός θανάτων εξαιτίας του κορωνοϊού στην Ιταλία αυξήθηκε σε 631 από 463, μια άνοδος 168 θανάτων μέσα σε μια μέρα, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο Ιταλός επίτροπος έκτακτης ανάγκης Angelo Borrelli.

Ο αριθμός των κρουσμάτων ανήλθε σε 10.149 από 9.172.

DW: Προστατευμένη ζώνη όλη η Ιταλία

Η Ιταλία σε μια νέα εντελώς πραγματικότητα: Όλη η χώρα είναι πλέον μια «προστατευμένη ζώνη», μία zona protetta, όπως είπε ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε. H δέσμη μέτρων ονομάσθηκε «Eγώ μένω σπίτι» (Ιo resto a casa) και το μήνυμα είναι σαφές: Καταβάλλεται μία τεράστια προσπάθεια για να περιοριστεί η εξάπλωση του ιού. Μπορεί πλέον να βγει κανείς από το σπίτι του μόνο για λόγους υγείας, για να πάει στην δουλειά ή για άλλα έκτακτα περιστατικά.

Προς το παρόν στην ιταλική πρωτεύουσα πάντως δεν είναι αισθητή η παρουσία αστυνομικών και καραμπινιέρων στους δρόμους. Βάσει του νόμου βέβαια μπορούν να σταματούν τους οδηγούς αυτοκινήτων και τους πεζούς και να τους ρωτούν γιατί βρίσκονται εκτός σπιτιού. Ο κάθε Ιταλός καλείται με υπεύθυνη δήλωση να εξηγήσει αν πηγαίνει στην δουλειά, σε φαρμακείο ή όπου αλλού, αναλαμβάνοντας και την σχετική ευθύνη.

Υπάρχουν ηλικιωμένοι που μένουν μέσα στο σπίτι και τα παιδιά τους αφήνουν τα ψώνια στην εξώπορτα, ώστε να αποφεύγουν τον κίνδυνο μετάδοσης. Έστω όμως και αν πρόκειται για μία κατάσταση που προκαλεί μεγάλη ανησυχία, ο πανικός δεν έχει κυριεύσει τους Ιταλούς.

Πολλοί σχολιαστές ζητούν από τους πολίτες να επιστρατεύσουν την υπομονή τους και να μην ξεχνούν τι συμβαίνει στα νοσοκομεία του ιταλικού Βορρά: τις ατέλειωτες βάρδιες γιατρών και νοσοκόμων. Κάποιοι από αυτούς, κατά τις νυχτερινές βάρδιες, απλώνουν ένα σεντόνι πάνω στο γραφείο τους και ξεκουράζονται, έστω και μισή ώρα, ώστε να μπορέσουν να συνεχίσουν να βοηθούν τους ασθενείς του κορωνοϊού.

Τα νέα έκτακτα μέτρα ελήφθησαν ακριβώς για να μην συμβούν όλα αυτά και στην Ρώμη, στην Νάπολη ή στο Παλέρμο, όπου οι υποδομές του δημόσιου συστήματος υγείας δεν είναι τόσο ισχυρές όσο στο Μιλάνο και στις γύρω περιοχές.

Θεόδωρος Ανδρεάδης Συγγελλάκης, Ρώμη

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ