Μεγάλη προσοχή να μην ξαναγκριζάρουμε τα Ίμια – Ο Καμμένος δεν πέτυχε τυχαία να γίνει το NATO προέκταση της Frontex

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Όταν ο Πάνος Καμμένος πέτυχε να κάνει το NATO προέκταση της Frontex το 2015-2016, στο ξέσπασμα της μεταναστευτικής/προσφυγικής κρίσης, ήταν η πρώτη φορά που η Συμμαχία αναγνώριζε στην πράξη τα Ίμια ως ελληνικά.

Ενώ μέχρι τότε, από το 1996, ήταν “γκρίζα ζώνη” ακόμα και για το NATO, όταν αυτό λειτουργούσε ως προέκταση της Frontex, υποχρεώθηκε να τα αναγνωρίσει ως ελληνικά, γιατί η Frontex αναγνωρίζει τα όρια όπως τα ορίζουν τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Δηλαδή όπως τα αναγνωρίζει η Ελλάδα.
Τα πρόσφατα γεγονότα λοιπόν και η δυναμική επανεμφάνιση της Frontex στο Αιγαίο, είναι μια ευκαιρία που δεν πρέπει να αφήσουμε να χαθεί και σίγουρα να μην επιτρέψουμε στην ταραχοποιό Τουρκία να περάσει τη δική της γραμμή.
Όπως αναφέρει και η εφημερίδα “ΕΣΤΙΑ”, οι δυνάμεις της ΕΕ αναγνωρίζουν την κυριαρχία σε Ίμια, Αγαθονήσι, FIR Αθηνών, αλλά το ερώτημα είναι… με ποιους χάρτες θα διεξάγονται οι κοινές περιπολίες Frontex-Τουρκίας; Με ελληνικούς, ή τουρκικούς;
Η απόφαση που ελήφθη κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο Βερολίνο για κοινές περιπολίες της Frontex με την ελληνική και τουρκική ακτοφυλακή τόσο στα ελληνικά, όσο και στα ελληνικά χωρικά ύδατα για τον καλύτερο έλεγχο των μεταναστευτικών ροών, είναι καταρχήν σωστή. Πρόκειται για παλαιότερη πρόταση του τέως διευθυντού του γραφείου του Προέδρου της Κομισιόν, Γερμανού Σελμάιερ, ο οποίος είναι σήμερα υπουργός της Κυβέρνησης Μέρκελ και είχε ως στόχο την πλήρη αποτροπή των μεταναστευτικών ροών και τις δύο πλευρές του Αιγαίου. Ευλόγως οι Γερμανοί επανέφεραν το αίτημα για κοινές περιπολίες στη θάλασσα σε αυτή την συγκυρία. Και σωστά το εδέχθη η Ελλάς επί της αρχής. Υπό μια προϋπόθεση, που πρέπει να προσεχθεί ως κόρη οφθαλμού όμως: η Frontex θα συνεχίσει να επιχειρεί στη θάλασσα και στον αέρα βάσει των ελληνικών χαρτών, όπως πράττει από την αρχή της ελεύσεώς της στην περιοχή.
Οι παροικούντες την Ιερουσαλήμ γνωρίζουν ότι μετά την ίδρυση του υποστρατηγείου της στον Πειραιά επί ΝΔ το 2009 και την μετέπειτα ανάληψη της Διευθύνσεως από την έμπειρη Ελληνίδα αξιωματούχο κ.Μίχου, η Ευρωπαϊκή δύναμη εκινείτο στην περιοχή κατά τους ελληνικούς χάρτες. Σκάφη της μετέβαιναν τακτικά όταν χρειαζόταν στα Ίμια και το Αγαθονήσι αναγνωρίζοντας πλήρη εθνική ελληνική κυριαρχία. Με συνέπεια να εισπράττουν κάθε φορά τα ίδια και οι υπηρεσίες τους όργιλα διαβήματα από το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών. Το ίδιο συνέβαινε και στον αέρα. Λεττονοί πιλότοι της στο παρελθόν εδέχοντο παρενόχληση από τουρκικά αεροσκάφη ότι ευρίσκονται σε τουρκικό εναέριο χώρο, πράγμα το οποίο απέρριπταν. Με δυο λόγια, η Frontex χάρις στις αποφάσεις που ελήφησαν το 2009 από τη ΝΔ εγγυάτο τα ελληνικά σύνορα και την ελληνική κυριαρχία σε νήσους που οι Τούρκοι θεωρούσαν γκρίζες ζώνες.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ