Μπορεί ο Covid-19 να νικήσει τον Τραμπ;

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Στις αναλύσεις αν ο Ντόναλντ Τραμπ μπορεί να νικήσει τον ερχόμενο Νοέμβριο, το κύριο επιχείρημα είναι πως η καλή οικονομική κατάσταση των ΗΠΑ φυσά ούριο άνεμο για την επανεκλογή του.

Με τη χώρα να καταγράφει θετική ανάπτυξη και την ανεργία να βρίσκεται σε χαμηλά επίπεδα, ο Αμερικανός Πρόεδρος έχει πολλούς λόγους να χαμογελά και να ελπίζει πως οι συμπατριώτες του θα του χαρίσουν μια δεύτερη θητεία.
Αυτό βέβαια που δεν υπολόγιζε ο Αμερικανός μεγιστάνας ήταν η εξάπλωση της επιδημίας με τον νέο κορωνοϊό, που τον έπιασε πραγματικά αδιάβαστο. Αδαής όπως είναι, θεώρησε τον Covid-19 κάτι μεταξύ υπερβολής και απάτης και πίστεψε πως οι ΗΠΑ ήταν άτρωτες στη νέα απειλή. Όχι μόνο έπεσε έξω και τώρα βρίσκεται με την πλάτη στον τοίχο, καθώς τα κρούσματα και τα θύματα αυξάνονται, αλλά ίσως και ο ίδιος να έχει προσβληθεί, καθώς ήρθε σε επαφή με δύο βουλευτές που τέθηκαν αυτοβούλως σε καραντίνα.
Αν το θέμα παρέμενε αυστηρώς ιατρικό, είναι πολύ πιθανό πως ο Ντόναλντ Τραμπ δεν θα έδινε δεκάρα και πως θα ψέλλιζε μερικά λόγια συμπάθειας για τα θύματα, την ώρα που θα έστηνε το μπαλάκι του γκολφ σε κάποιο από τα γήπεδά του. Όμως η επιδημία έριξε βαριά τη σκιά της και στις αγορές ολόκληρου του πλανήτη, οι οποίες στροβιλίζονται στη δίνη του κορωνοϊού. Και αυτό του δημιουργεί μεγάλους μπελάδες.
Αν είναι ένα θέμα το οποίο απασχολεί έντονα τον Αμερικανό Πρόεδρο, αυτό είναι τα χρηματιστήρια. Από την αρχή της προεδρίας του παρακολουθεί τους δείκτες με προσοχή και περηφανεύεται κάθε φορά που ανεβαίνουν, πιστώνοντας την άνοδο στα επιτεύγματά του. Το πρόβλημα για τον Ντόναλντ Τραμπ είναι πως αυτή τη φορά δεν μπορεί να ρίξει το φταίξιμο κάπου αλλού. Ισχυρίστηκε, βέβαια, πως πίσω από το κραχ της περασμένης Δευτέρας βρίσκεται η Ρωσία, η Σαουδική Αραβία και οι ψεύτικες ειδήσεις.
Όμως δεν μπορεί να τα βάλει με τον νέο κορωνοϊό. Δεν μπορεί να γράψει tweets εναντίον του και δεν μπορεί να τον χλευάσει και να τον μειώσει όπως κάνει με τους πολιτικούς του αντιπάλους. Δεν μπορεί να ρίξει την ευθύνη στον Μπαράκ Ομπάμα ούτε να μιλήσει για κυνήγι μαγισσών.
Ο Covid-19 θα αποδειχθεί δύσκολος αντίπαλος για τον Ντόναλντ Τραμπ. Και ίσως από τους λίγους που μπορούν να τον νικήσουν.
Ξένια Τούρκη
philenews

ΔΗΜΟΦΙΛΗ