Προκόπης Παυλόπουλος ένας πραγματικός Εθνάρχης

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ανέλαβε εν μέσω μιας περιόδου, που αν και η Ελλάδα δεν βρισκόταν σε επίσημο πόλεμο, είχε όλα τα χαρακτηριστικά μιας εμπόλεμης χώρας. Μείωση του ΑΕΠ κατά 25%, μετανάστευσης πολιτών στο εξωτερικό, το γνωστό ως brain drain, ανεργία 30% , ανθρωπιστική κρίση με περίπου το 1/3 των πολιτών στο όριο ή κάτω από το όριο της φτώχειας, ανθρώπους στα συσσίτια, τεράστια ανεργία ακόμη και νεκρούς από τις αυτοκτονίες.
Το δύσκολο βάρος, να κρατηθεί η χώρα όρθια και κυρίως ενωμένη, έπεσε στις πλάτες του, ως ο υπερκομματικός θεσμός του ανώτατου άρχοντα της χώρας και δικαίωσε με το παραπάνω τις προσδοκίες και την επιλογή του Πρωθυπουργού της πρώτης αριστερής κυβέρνησης Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος αν και ιδεολογικά αντίπαλός του, του εμπιστεύτηκε μαζί με την πλειοψηφία του κοινοβουλίου την προεδρία την οποία κι αυτός τίμησε στο έπακρο. Ένας επιπλέον λόγος της επιλογής του, από μια αριστερή κυβέρνηση, ήταν η πολεμική του κατά του νεοφιλελευθερισμού, κάτι που δεν παρέλειπε να υπενθυμίζει σε κάθε ευκαιρία και κατά την διάρκεια της θητείας του, με ευθείες αναφορές κατά της λιτότητας και των Αγορών. Μπορεί να μην ήταν αριστερός, αλλά ήταν συνεπής φιλελεύθερος και η αντίθεση του στις πολιτικές λιτότητας που οδήγησαν στην ελληνική κρίση και τα μνημόνια, είχε εκφραστεί πολλές φορές ακόμη και με βιβλία του πολλά χρόνια πριν ορκισθεί πρόεδρος (βιβλίο “ΤΟ ΛΥΚΟΦΩΣ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΗΓΕΣΙΩΝ: ΑΙΤΙΑ ‘Η ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΚΡΙΣΗΣ” εκδόσεις Λιβάνη).
[youtube https://www.youtube.com/watch?v=awgRCIiQ1d8]
Ήταν από τους λίγους Προέδρους της Δημοκρατίας που το κύρος του ξεπερνούσε τα Εθνικά όρια, από την εποχή του Κωνσταντίνου Καραμανλή. Πόσοι ηγέτες στο κόσμο για παράδειγμα μπορούν να σηκώσουν το τηλέφωνο και ζητήσουν από τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, να παγώσει έγγραφο με υπογραφή αρχηγού άλλου κράτους;
Κι όμως ο Προκόπης Παυλόπουλος με προσωπικό τηλεφώνημα προς τον Γ.Γ. του ΟΗΕ Γκουτέρες, μέσω της φιλίας που έχουν οι δυο με τον Πρόεδρο της Πορτογαλίας Ντα Σόουζα, η Ελλάδα κατάφερε να μπλοκάρει τις συντεταγμένες ΑΟΖ που είχε αποστείλει η Τουρκία στο οργανισμό με υπογραφή του Ταγιπ Ερντογάν.
erdogan ptd708
Τις τελευταίες εβδομάδες η Ελλάδα βιώνει άλλη μια κρίση στο προσφυγικό, με τον νυν  Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, να είναι διαρκώς σε επικοινωνία με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο, όχι (μόνον) για την τυπική θεσμική ενημέρωση, αλλά κυρίως για την άριστη γνώση του Ευρωπαϊκού Δικαίου και την διπλωματική του δεινότητα.
Ο Προκόπης Παυλόπουλος λοιπόν ήταν αυτός που συμβούλεψε να επικαλεστεί η Ελλάδα το άρθρο 77 της Συνθήκης, περί ευρωπαϊκής αλληλεγγύης, δηλαδή την υποχρέωση των χωρών μελών της ΕΕ να παίρνουν ένα συγκεκριμένο αριθμό προσφύγων και για όσες χώρες δεν συμμορφώνονται, να προβλέπονται ποινές, όπως  αποκλεισμός τους από ευρωπαϊκά κονδύλια.
59b12cf8cd3a1868144b9246
Έτσι αθόρυβα, υπηρέτησε το χώρα και τους πολίτες, χωρίς τυμπανοκρουσίες, κι εκτελούσε πάντα κατά την θητεία του το εθνικό καθήκον. Από τους ελάχιστους πολιτικούς της νεότερης Ελλάδας, που θα μπορεί να αντικρίζει περήφανος την Ιστορία.
Σήμερα, 13 Μαρτίου 2020 λήγει η θητεία του κι όπως είδαμε ακόμη και τις τελευταίες ημέρες της προεδρίας του, ο ευπατρίδης Προκόπης Παυλόπουλος, εκτελεί τα χρέη του άψογα, ακόμη και πέρα από τα τυπικά καθήκοντά του ως μη-εκτελεστικός Πρόεδρος, βάζοντας πάντα μπροστά το συμφέρον της πατρίδας και με τους δυο πρωθυπουργούς και τις τρεις κυβερνήσεις που συνεργάστηκε. a8hna syna 1
Τεράστια ήταν και συμβολή του στο να παραμείνει η Ελλάδα στο Ευρώ, όταν ο Σόιμπλε το 2015 σχεδίαζε το Grexit, με σκοπό να αφήσει την Ελλάδα να καταρρεύσει, ταυτόχρονα με την είσοδο 1εκ προσφύγων που θα παγιδεύονταν στην επικράτεια.
Άλλαξε και την Ευρώπη. Πολλές από τις προτάσεις του σε νομικά και οικονομοτεχνικά ζητήματα αποτέλεσαν βάση για τις αλλαγές στην ΕΈ, όπως αυτή της μετατροπής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης σε Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο, την ύπαρξη υπουργού Οικονομικών της Ευρωζώνης, ώστε να μπει φρένο στην αυθαιρεσία του Eurogroup, που άνευ δημοκρατικής νομιμοποίησης και χωρίς λογοδοσία, κατέστρεψε την Ευρώπη. Θέσεις που σήμερα έχουν γίνει πανευρωπαϊκά, αποδεκτές λέξη προς λέξη με χαρακτηριστικό παράδειγμα το 2018 όταν Ζαν- Κλοντ Γιούνκερ παρουσίασε το όραμά του για την αναγέννηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού κοινοβουλίου στο Στρασβούργο, υιοθετούσε όλα τα παραπάνω.
pavlopoulos si large
Επίσης με πρωτοβουλία του, ήδη πριν γίνει ΠτΔ, τα Ιμια εντάχθηκαν στον Ευρωπαϊκό χάρτη Natura 2000, με αποτέλεσμα να πάψουν να είναι γκρίζα ζώνη, σχεδόν δύο δεκαετίες μετά την εγκληματική εξωτερική πολιτική της δεκαετίας του 2000.
Να θυμηθούμε δηλώσεις όπως “η Ελλάδα έχει το αναφαίρετο δικαίωμα της επέκτασης της αιγιαλίτιδας ζώνης της” ή πως με τις νομικές του γνώσεις, στηρίζει την διεκδίκηση των Γερμανικών αποζημιώσεων δηλώντας στο υψηλότερο επίπεδο πως “είναι νομικά ενεργές και δικαστικά επιδιώξιμες”. Εξάλλου έχει και την νομοτεχνική πατρότητα της Ρηματικής Διακοίνωσης στο γερμανικό Υπουργείο Εξωτερικών για τις πολεμικές επανορθώσεις και αποζημιώσεις από τον Α’ και Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο που έγινε με καθυστέρησης 70 ετών στις 04.06.2019
tsipras pavlopoulos
Στο διπλωματικό επίπεδο, απέδειξε ότι μπορεί να χειρίζεται με μαεστρία ακόμη κι αυτή την περιορισμένη εξουσία που του δίνει το Σύνταγμα. Όπως η απάντηση του στον Ερντογάν ή όπως όταν η Ελλάδα έδινε, έναν αγώνα ακόμη στο Eurogroup του Οκτωβρίου του 2018, είχε καλεσμένο τον Γερμανό ομόλογό του να δηλώνει δημόσια στα διεθνή πρακτορεία από το Προεδρικό Μέγαρο στην Ηρώδη Αττικού, στήριξη στην Ελλάδα, την στιγμή που η τρόικα εσωτερικού έλεγε “υπογράψτε τόσα κι άλλα τόσα”
 
doc 20151208 1556335 sisi 5
Ο Προκόπης Παυλόπουλος, είναι καθηγητής Συνταγματολόγος, από τους καλύτερους γνώστες στην Ελλάδα, αλλά και στην Ευρώπη ως αναφορά στο Ευρωπαϊκό δίκαιο, τις διεθνείς σχέσεις και πολλοί Πρωθυπουργοί, Υπουργοί εξωτερικών εδώ και δεκαετίες τον συμβουλεύονται για τις διπλωματικές του γνώσεις.

Σημαντικές στιγμές της θητείας του

  • Για πρώτη φορά Πρόεδρος χαρακτήρισε τους εποίκους στην κατεχόμενη Κύπρο “κατοχικά στρατεύματα” και ζήτησε την αποχώρησή τους.
  • Για πρώτη φορά Πρόεδρος αποκάλεσε ευθέως τους Τσάμηδες, “εγκληματίες πολέμου και συνεργάτες των ναζί”, που δεν έχουν κανένα δικαίωμα παρά μόνο ποινικό μητρώο.
  • Για πρώτη φορά Έλληνας ΠτΔ έθεσε ευθέως το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων και του κατοχικού δανείου σε ανώτατο επίπεδο, στην Αγκελα Μέρκελ όταν επισκέφθηκε το Προεδρικό Μέγαρο
  • Το 2018 η Bild αντέδρασε έντονα που η Ελλάδα για πρώτη φορά θεσμικά, και σε ανώτατο επίπεδο «τολμούσε» να ζητήσει τις γερμανικές αποζημιώσεις , δια στόματος Προέδρου της Δημοκρατίας κατά την επίσκεψη του Γερμανού προέδρου Σταϊνμαγερ και κατέληξε στην στη ρηματική διακοίνωση της κυβέρνησης Αλέξη Τσίπρα από τον περασμένο Ιούνιο του 2019
  • East Med: Ο Προκόπης Παυλόπουλος έχει αναγορευθεί σε Επίτιμο Διδάκτορα Δικαίου του Εβραϊκού Πανεπιστημίου Ιεροσολύμων, ενώ χαίρει μεγάλης εκτίμησης στο Ισραήλ. Η ακαδημαϊκή του επάρκεια στην γνώση του διεθνούς δικαίου, είναι ένας λόγος που τον σέβονται και ζητούν να στον συναντήσουν ξένοι ηγέτες, όπως ζήτησε ο Νετανίαχου, καθώς γνωρίζουν όλοι την συμβολή του στην δημιουργία της τριμερούς Ελλάδας-Κύπρου-Ισραηλ
  • Τα Ίμια μετά πολύχρονη προσπάθεια του Προκόπη Παυλόπουλου, εντάχθηκαν στους επίσημους χάρτες του Natura 2000 που υπάρχουν σε όλες τις Ευρωπαϊκές χώρες, καθιστώντας επίσημα τα νησιά, Ευρωπαϊκό έδαφος κι όχι γκρίζες ζώνες
  •  Η πρόταση μετατροπής του ESM, σε Ευρωπαϊκό ΔΝΤ που θα βοηθάει τις χώρες με οικονομικό πρόβλημα, χωρίς να εμπλέκεται το ΔΝΤ, και πλέον είναι στα σκαριά από την προηγούμενη προεδρία της Ευρωπαϊκής Ενωσης, είναι ιδέα του Προκόπη Παυλόπουλου και του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Όταν κάποιοι εντός της Ελλάδας αντιδρούσαν, οι γνωστοί ως “τρόικα εσωτερικού”, ο Πρόεδρος καλούσε τον Μάριο Ντράγκι στην Ελλάδα και του έθετε το ζήτημα (19/1/2016)
  • Η πρόταση για κεντρικό υπουργό οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης που θα παρίσταται και θα παρεμβαίνει στο Eurogroup, το οποίο χωρίς να έχει δημοκρατική νομιμοποίηση, και χωρίς να λογοδοτεί στο εκλεγμένο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αποφασίζει για το μέλλον της Ευρώπης, είναι επίσης πρωτοβουλία του Προκόπη Παυλόπουλου.
  • Ο Παυλόπουλος πήγε στην Μόσχα και προσκάλεσε τον ομόλογο του Πούτιν ενώ εκείνη την χρονιά ήταν το έτος Ελλάδας – Ρωσίας. Είχαν περάσει 9 χρόνια από τότε που είχε επισκεφθεί την Ελλάδα ο Πούτιν όταν ήταν Πρωθυπουργός ο Κώστας Καραμανλής κι ο ίδιος υπουργός.
  • Ο πρώτος Ευρωπαίος ηγέτης που με απανωτές παρεμβάσεις απαίτησε σύνοδο κορυφής για το μεταναστευτικό και τα κατάφερε τον Σεπτέμβριο του 2015, με τον ίδιο να εκπροσωπεί την Ελλάδα, πριν καν την τεράστια μεταναστευτική κρίση που ακολούθησε το 2016.
  • Διπλωματική νίκη ήταν κι ο τρόπος που ο ΠτΔ Προκόπης Παυλόπουλος απέτρεψε την Συμφωνία ΑΟΖ Τουρκίας – Αιγύπτου το 2015. Από την εποχή που ο νυν πρόεδρος της Αιγύπτου ήταν αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων της Αιγύπτου, την εποχή που Ευρώπη στήριζε τον ακραίο Μουμπάρακ, του οποίου οι ισλαμιστές οπαδοί του έκαιγαν ορθόδοξες εκκλησίες και δολοφονούσαν αντιφρονούντες, ο μόνος πολιτικός που είχε στηρίξει τον λαό της Αιγύπτου για ελευθερία, ήταν ο Παυλόπουλος. Αυτό δεν το ξέχασε ο Αλ-Σισι όταν ήρθε στην εξουσία.

Έτσι, “ευδοκίμως τερματίσας τη σταδιοδρομία του”, ολοκλήρωσε την θητεία του ως ο 12ος Πρόεδρος της Γ΄Ελληνικής Δημοκρατίας ο Προκόπης Παυλόπουλος, αλλά ελπίζουμε όχι και την πολιτική του παρουσία στα δρώμενα της χώρας στις δύσκολες μέρες που έρχονται και ευχόμαστε και στη διάδοχό του, να είναι επίσης αντάξια του θεσμού που αναλαμβάνει σήμερα, σε δύσκολες στιγμές για την Ελλάδα, λόγω της παγκόσμιας πανδημίας και του οικονομικού αντίκτυπου που θα έχει στην καθημαγμένη μετά από 10 χρόνια λιτότητας πατρίδας μας.
 
του Αυγερινού Χατζηχρυσού

ΔΗΜΟΦΙΛΗ