Ο υπεύθυνος του τομέα Πολιτικής Ευθύνης Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Κυκλάδων, κ. Ιωάννης Βρούτσης, με αφορμή την αιφνιδιαστική αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών στον ΟΓΑ, προέβη στην ακόλουθη δήλωση:
«Αιφνιδιάζει, ακόμη μια φορά, η κυβέρνηση στο ασφαλιστικό, έχοντας προαποφασίσει αύξηση εισφορών και μάλιστα δια της πλέον επίσημης οδού, δηλαδή με το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης, το οποίο υπέβαλε στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Ακυρώνει τη δέσμευση που ανέλαβε δημόσια, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και το Υπουργείο Εργασίας για τις αλλαγές στο ασφαλιστικό σύστημα. Στο Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης υπάρχει καταγεγραμμένη η μοναδική συγκεκριμένη απόφαση για αύξηση εισφορών κατά 1% στον ΟΓΑ, με στόχο να μειωθεί η κρατική χρηματοδότηση, από 2,6% στο 2% του ΑΕΠ.
Ανατρέπει όσα υποστήριζαν ο αρμόδιος υπουργός κ. Α. Λοβέρδος, ο υφυπουργός κ. Γ. Κουτρουμάνης και το ΠΑΣΟΚ, όταν διαβεβαίωναν ότι “δεν αυξάνονται οι εισφορές, δεν αυξάνονται τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης και δε μειώνονται οι συντάξεις”.
Συγκεκριμένα, το Πρόγραμμα Σταθερότητας αναφέρει :
«Οι μεταρρυθμίσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη στον κλάδο της υγειονομικής ασφάλισης του ταμείου κοινωνικής ασφάλισης των αγροτών (ΟΓΑ) – κυρίως μια αύξηση κατά 1% του αντίστοιχου ποσοστού εισφοράς – είναι πιθανό να οδηγήσουν σε μείωση των πιστώσεων από τον προϋπολογισμό σε αυτό το ταμείο από το 2,6% του ΑΕΠ το 2010 σε 2,0% του ΑΕΠ το 2012» .
Πρακτικά, αυτό σημαίνει μια πρόσθετη επιβάρυνση για τους ασφαλισμένους αγρότες της τάξης του 1,47 δισ. ευρώ, ως το 2012. Τόσα είναι τα χρήματα που αναλογούν στο 0,6% της μειωμένης κρατικής συμμετοχής στον ΟΓΑ, που θα εξισορροπηθεί με αύξηση εισφορών.
Δύο πράγματα είναι άμεσα αντιληπτά:
1. Την ώρα που οι αγρότες διεκδικούν βελτίωση εισοδήματος, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, τους αφαιρεί 1,47 δισ. ευρώ.
2. Η επιβάρυνση αυτή, έρχεται χωρίς να εξασφαλίζεται ότι θα συνοδεύεται από μέτρα και δράσεις που θα βελτιώνουν τις παρεχόμενες υπηρεσίες υγείας για τους Έλληνες αγρότες.
Η “ντε φάκτο”, αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών για 830.000 ασφαλισμένους στον ΟΓΑ, έρχεται μάλιστα χωρίς να έχει προηγηθεί καμία διαβούλευση και καμία συζήτηση στην αρμόδια επιτροπή.
Γίνεται αντιληπτό ότι το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, χρησιμοποιεί, παρά αξιοποιεί, το διάλογο για τις αλλαγές που απαιτούνται. Με αποσπασματικές και εισπρακτικές λογικές, όμως, δεν αντιμετωπίζονται οι προκλήσεις του ασφαλιστικού συστήματος της χώρας μας».