18/01/2021

ΑΔΕΛΦΙΑ, ΠΙΣΤΗ, ΑΓΑΠΗ, ΚΟΥΡΑΓΙΟ…

Η ΘΥΣΙΑ ΥΠΕΡ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ, ΑΓΑΠΗΣ ΚΑΙ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΚΥΠΡΙΩΝ ΙΕΡΑΡΧΩΝ…..

Ένα μόνο ενδεικτικό παράδειγμα και υπόδειγμα από τα μύρια που έχει καταγράψει η ένδοξη Ελληνική Ιστορία, πιο κάτω…
Επ΄ευκαιρία, απολογούμενος, προτού προχωρήσω στο κυρίως κείμενο, κάνω μια παρένθεση – εισαγωγή, που συγγενική σχέση έχει και με το θέμα, αλλά και με τις σημερινές δυσάρεστες συγκυρίες, που όλος ο κόσμος βιώνει και εύχομαι και προσεύχομαι σύντομα να ξεπεραστούν και να λάμψει ξανά ο ήλιος της αισιοδοξίας και χαράς… Ο Θεός και η δύναμη μας ας βοηθήσουν…
Κουράγιο αδέλφια, θάρρος αδέλφια, υπομονή αδέλφια, πίστη αδέλφια…
Αγαπημένα μας παιδιά, εγγόνια, απολογούμαστε γιατί σας αφήσαμε μια δυσάρεστη κληρονομιά, λόγω των πράξεων μας και καταχρήσεων μας. MEA CULPA πρέπει όλοι να αναφωνήσουμε προς την νέα γενιά, που δεν φέρει καμιά ευθύνη για τα ολέθρια τεκταινόμενα …Λυπούμαστε και απολογούμαστε δακρυσμένοι εμείς οι πατέρες σας, οι μητέρες σας, , με σκυμμένο το κεφάλι, για ύστατη ικεσία και από τύψεις, αλλά και αυτό δεν αρκεί για να διορθώσουμε προηγούμενα εγκληματικά μας καταχρηστικά μας λάθη μας, που έφεραν την κοινωνία μας σε αυτό το κατάντημα….Ούτε ο Θεός φταίει, ούτε εξ ουρανού γεννήθηκαν… Από τις ημέρες και πράξεις μας και μόνο προήλθαν δυστυχώς…Θάρσει. Λέγων το αληθές, ου σφάλει ποτέ…
Όμως ποτέ δεν είναι αργά …Ας προστατέψουμε με όποιο τρόπο αυτά τα νέα μας αγαπημένα παιδιά… Ακόμη και αν χρειαστεί να αγωνισθούμε με αυτοθυσία για την σωτηρία τους μέχρι έσχατου τέλους….Στερνή μου γνώση να σε είχα πρώτα….
keimeno antonas aderfia
ΠΡΟΛΟΓΟΣ ΓΙΑ ΟΠΟΙΟΥΣ ΛΟΙΔΩΡΟΥΝ ΚΑΙ ΕΜΜΕΣΑ ΕΠΙΡΡΙΠΤΟΥΝ ΟΠΟΙΕΣ ΤΥΧΟΝ ΕΥΘΥΝΕΣ ΣΤΗΝ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΙΕΡΑΡΧΕΣ ΜΑΣ, ΕΙΔΙΚΑ ΣΗΜΕΡΑ ΛΟΓΩ ΤΗΣ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ ΤΟΥ ΚΟΡΟΝΟΪΟΥ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ, ΠΟΥ ΟΙ ΑΜΑΡΤΙΕΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΧΡΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΣΗΜΕΡΙΝΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΜΑΣ ΤΗΝ ΕΦΕΡΑΝ….
ΑΥΤΟΙ ΟΙ ΙΕΡΑΡΧΕΣ ΜΑΣ ΜΕ ΑΥΤΟΘΥΣΙΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΨΑΝ ΠΑΝΤΟΤΕ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟ ΚΑΙ ΕΔΩΣΑΝ ΤΗΝ ΖΩΗ ΤΟΥΣ ΥΠΕΡ ΠΙΣΤΕΩΣ ΑΓΑΠΗΣ ΚΑΙ ΠΑΤΡΙΔΑΣ….ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΟ ΠΛΕΥΡΟ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ… ΓΙΑΤΙ ΤΟΥΣ ΣΥΚΟΦΑΝΤΕΙΤΕ, ΓΙΑΤΙ ΘΕΛΕΤΕ ΤΗΝ ΑΛΩΣΗ ΚΑΙ ΑΥΤΩΝ ΚΑΙ ΤΗΣ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΗΣ ΘΡΗΣΚΕΙΑΣ, ΠΟΥ ΕΔΙΝΕ ΠΑΝΤΑ ΠΙΣΤΗ ΚΑΙ ΚΟΥΡΑΓΙΟ ΣΤΟΝ ΤΑΛΑΙΠΩΡΟ ΚΑΙ ΠΟΛΥΠΑΘΟ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟ;;;
ΓΙΑΤΙ; ΤΙ ΩΦΕΛΗ ΘΑ ΕΧΕΤΕ ΑΠΟ ΤΙΣ ΔΟΛΙΕΣ, ΗΘΕΛΗΜΕΝΕΣ Η ΜΗ, ΠΡΑΞΕΙΣ ΣΑΣ ΑΥΤΕΣ…. ΤΙ ΚΑΚΟ ΠΡΟΚΑΛΕΣΑΝ ΚΑΙ ΠΡΟΚΑΛΟΥΝ ΟΙ ΤΙΜΗΜΕΝΟΙ ΙΕΡΑΡΧΕΣ…. ΜΟΝΟ ΑΓΑΠΗ ΚΑΙ ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΠΡΟΣΦΕΡΟΥΝ ΑΠΛΟΧΕΡΑ …. ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΠΑΝΤΟΥ ΠΑΡΟΝΤΕΣ…
ΠΕΣΤΕ ΜΑΣ ΔΙΟΤΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΕΙΝΑΙ ΓΡΙΦΟΣ…ΠΕΣΤΕ ΜΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΔΙΑΦΩΤΙΣΕΤΕ ΚΑΙ ΕΜΑΣ…. ΑΔΕΛΦΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ….
Προτού μας δώσετε όποια τεκμηριωμένη απάντηση, διαβάστε αποσπάσματα του Ιερού Ευαγγελίου όπως θα διαβάζατε Σωκράτη, Πλάτωνα, Όμηρο, Θουκυδίδη και άλλους προγόνους μας σοφούς…. Θα διαπιστώσετε ότι ΑΥΤΟ ΤΟ ΙΕΡΟ ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ, διδάσκει σε υπέρτατο βαθμό φιλοσοφίας μόνο περί αγάπης, αλληλεγγύης, συμπαράστασης…Αγάπα τον πλησίον σου, σε αντίθεση με το αιματόβρεκτο Κοράνι …
Μη κρίνετε ίνα μη κριθήτε.
— ζ’ 1
Η εσχάτη πλάνη χείρων της πρώτης.
— κζ’ 64
Πάντα όσα εάν αιτήσητε εν τη προσευχή πιστεύοντες, λήψεσθε.
— κα’ 22
Επείνασα γαρ και εδώκατέ μοι φαγείν, εδίψησα και εποτίσατέ με, ξένος ήμην και συνηγάγετέ με, γυμνός και περιεβάλετέ με, ησθένησα και επεσκέψασθέ με, εν φυλακή ήμην και ήλθατε πρός με.
— κε’ 35-37
Μακάριοι οι ελεήμονες, ότι αυτοί ελεηθήσονται.
— ε’
Και καθώς θέλετε ίνα ποιώσιν υμίν οι άνθρωποι, και υμείς ποιείτε αυτοίς ομοίως.
κατά Λουκάν (ς’ 31)
Αγάπα τον πλησίον σου ως εαυτόν ~ Το μήνυμα της αγάπης….
Θα πρέπει να υπενθυμίσω στο σημείο αυτό την παραβολή του Καλού Σαμα¬ρείτη. Κάποιος πλησίασε τον Χριστό ζητώντας να μάθη τί πρέπει να κάνη για να σωθή. Στην απάντηση του Χριστού ότι πρέπει να αγαπήση τον Θεό και τον πλησίον εκείνος ερώτησε:
«καί τις εστί μου πλησίον;» (Λουκ. ι’, 29).
Δηλαδή, ζητούσε να μάθη ποιός είναι ο πλησίον στον οποίο πρέπει να δείξη αγάπη.
Απαντώντας ο Χριστός σε αυτήν την ερώτηση είπε την περίφημη σοφή παραβολή του Καλού Σαμαρείτου, σύμφωνα με την οποία πέρασε ο Ιερεύς και ο Λευίτης δίπλα από ένα τραυμα¬τισμένο άνθρωπο, χωρίς να δείξουν αγάπη, πράγμα το οποίο έκανε ο Σαμαρείτης.
Έτσι, εκείνη την στιγμή «πλησίον» για τον τραυματισμένο άνθρωπο ήταν ένας ξένος ΑΝΘΡΩΠΟΣ, ο οποίος έδειξε ιδιαίτερη αγάπη και φροντίδα (Λουκ. ι’, 30-37).
Και το Κοράνι…..Ενδεικτικό….
Και περί εντολών Μωάμεθ….Κοράνι 33.26. Και εκείνους τους ανθρώπους του βιβλίου (Βίβλου) Εβραίους και Χριστιανούς, που τους βοήθησαν ( Τους άπιστους.) ο Αλλάχ τους έρριξε από τα φρούρια τους και έσπειρε τρόμο στις καρδιές τους..Σκοτώστε τους και πάρτε αιχμαλώτους…/ Κοράνι 9.29 Πολεμήστε εκείνους που δεν πιστεύουν στον Αλλάχ , μέχρις ότου πληρώσουν τον φόρο υποταγής και αισθάνωνται πλήρως καθυποταγμένοι…/Κοράνι 47.4 Επομένως όταν συναντάτε τους απίστους στη μάχη, τσακίστε τους λαιμούς τους και όταν τους έχετε πλήρως καθυποτάξει δέστε τους γερά….και άλλα μύρια..Ας μην συνεχίσω διότι και τα υπόλοιπα , περισσότερο αιμοβόρα και απάνθρωπα είναι….
Επέλεξα τα πιο ήπια από αυτούσιο μεταφρασμένο Κοράνι….το οποίο μελέτησα από αρχή μέχρι τέλους και το τελικό αυτονόητο συμπέρασμα είναι ότι είναι πλήρες από αιματόβρεκτες εντολές του Μωάμεθ, που τηρούν με ευλάβεια μέχρι σήμερα οι απόγονοι του Τούρκοι Μωαμεθανοί φανατικοί Σαλαφιστές…. Αυτό δεν είναι ευαγγέλιο αλλά οδηγός προς Μουσουλμάνους πως δια πυρός και σπάθης θα επιβάλουν τον Ισλαμισμό…. Και θα αλώσουν και την Χριστιανική θρησκεία και τον Ελληνισμό….
Μήπως υπάρχει κάποιος Έλληνας, έστω και ένας, που θα ήθελε να υλοποιηθούν τα πιο πάνω και αλωθεί η πατρίδα μας Ελλάδα…..;
Και περί τιμημένων Ιεραρχών που στο πλευρό του Ελληνισμού πάντα ήταν και είναι…
Ένα ενδεικτικό παράδειγμα, που αφορά την πίστη, την αγάπη την αυτοθυσία…τιμημένων Ιεραρχών για τον Ελληνισμό. Και σήμερα αυτοί οι Ιεράρχες δίπλα στο ποιμνίο τους είναι και έτοιμοι ακόμη και να θυσιασθούν για να σώσουν τους αδελφούς τους…. Από τους όποιους κινδύνους αντιμετωπίζουν….
Το 1821 πλήρωσε ακριβά το τίμημα η πολύπαθη αλλά ηρωική Κύπρος για την Εθνική της Προσφορά στον αγώνα του ΄Εθνους κατά των Τούρκων Η διαρροή, ίσως και προδοσία, ότι η Κύπρος βοηθά και συμμετέχει στην Ελληνική Επανάσταση, οδήγησε τους Τούρκους κατακτητές να κάνουν αυτό που ήθελαν από καιρό. Ο Διοικητής της Κύπρου Μεχμέτ Κουτσιούκ διέταξε τον πλήρη αφοπλισμό των Ελληνοκυπρίων και τη σύλληψη και την εις θάνατο καταδίκη τετρακόσιων ογδόντα έξι κληρικών και λαϊκών.
Τιμημένοι Ιεράρχες που τίμησαν την Ελληνική και Κυπριακή εκκλησία και τον Ελληνισμό. ( Ενδεικτικές φώτο.)

keimeno antonas aderfia1
Παλαιών Πατρών Γερμανός Γρηγόριος ο Ε΄. 22/10/1746 – 10/4/1821
Ύψωσε την σημαία της Ελληνικής Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως
Επανάστασης. Απαγχονίσθηκε από τους Οθωμανούς
(25/3/1771-30/5/1826) 10-4-1821.

keimeno antonas aderfia2
keimeno antonas aderfia3
Λόγω της παλλαϊκής συμμετοχής των εθελοντών Ελλήνων Κυπρίων στην Ελληνική Επανάσταση, αλλά και της οικονομικής βοήθειας, που απέστελλε ανοιχτόχερα η Κυπριακή εκκλησία, οι κατακτητές Τούρκοι αφού ήδη έγινε γνωστό, προχώρησαν σε φοβερά αντίποινα κατά κληρικών που συμπαραστέκονταν στον πολύπαθο Κυπριακό λαό και στους Έλληνες αδελφούς που μάχονταν να απαλλαγούν από τον Οθωμανικό ζυγό…
Πρέπει να σημειωθεί ότι αρκετοί μετριοπαθείς αξιωματούχοι Τούρκοι αντέδρασαν και προσπάθησαν να περιορίσουν τις σφαγές και λεηλασίες, αλλά δυστυχώς ο Κουτσιούκ Μεχμέτ έχοντας και την έγκριση του Σουλτάνου με λύσσα έδωσε εντολή να πλημυρίσει με αίμα όλη η Κύπρος. Ήδη οι επιτυχίες των επαναστατών και οι συνεχείς ήττες του Μωαμεθανικού στρατού, με την συμμετοχή σημαντικού αριθμού Κυπρίων εξαγρίωσε ακόμη περισσότερο του Τούρκους και ποτάμια αίματος άρχισαν να ρέουν ασταμάτητα για μέρες στο πολύπαθο νησί.
Εκατοντάδες Κύπριοι διέφυγαν στα κοντινά ελληνικά νησιά και εντάχθηκαν πλέον με πείσμα στην Ελληνική Επανάσταση, όπου και πολέμησαν στη πρώτη γραμμή μαζί με τους αδελφούς Έλληνες…
(Πηγή Ιστορικό αρχείο Στρατιωτικού Μουσείου Αθηνών – Ιστορικές εγκυκλοπαίδειες, Απομημονεύματα οπλαρχηγών, Hellenica World www.hellenica.de /Griecheland/…KyprosEllinikiEpanastash. Kαι άλλα κοινά ιστορικά αρχεία.)
Στις 9 Ιουλίου το 1821 εκτελέστηκε ο Αρχιεπίσκοπος Κυπριανός, αφού πρώτα βασανίστηκε βάρβαρα και διαπομπεύθηκε. Δεν λύγισε ο ηρωικός Εθνάρχης και περήφανος περπάτησε αγέρωχα, παρά τα βασανιστήρια, στην αγχόνη. Ο Κουτσιούκ Μεχμέτ είχε υποσχεθεί κάποτε στον Αρχιεπίσκοπο, ότι ποτέ δεν θα του κόψει το κεφάλι. Ως εκ τούτου τον κρέμασε και τήρησε την υπόσχεση του. Οι υπόλοιποι, Διάκονος Μελέτιος, Μητροπολίτης Πάφου Χρύσανθος, Μητροπολίτης Κιτίου Μελέτιος και Κυρηνείας Λαυρέντιος, καρατομήθηκαν, αφού και αυτοί βασανίστηκαν κατά τα πρότυπα της τουρκικής βαρβαρότητας. Οι περιουσίες των καταδικασθέντων δημεύθηκαν και πολλοί συγγενείς τους απεστάλησαν σαν σκλάβοι στην Τουρκία. Πάνω από δύο χιλιάδες οι νεκροί μάρτυρες. Πολλές οικογένειες που ήταν στις προδιαγραφές εκτέλεσης από τους Οθωμανούς διέφυγαν στο εξωτερικό και αρκετοί από αυτούς σε κοντινά ελληνικά νησιά…Άλλοι τόσοι σκλάβοι στα σκλαβοπάζαρα της Ανατολής.
Δεν λύγισαν οι ΕΛΛΗΝΕΣ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΙ Κύπριοι. Αντίθετα, το αίσθημα της εκδίκησης αλλά και ο ιερός πόθος για Λευτεριά, τους ενδυνάμωσε και με περισσότερο πείσμα εντάχθηκαν στον αγώνα της Ελληνικής Επανάστασης. Φώτιζε όλους και τους οδηγούσε το παράδειγμα της ηρωϊδας της Κύπρου, Μαρίας Συγκλητικής.
Για την 9η Ιουλίου, 1821, ο ποιητής μας, Βασίλης Μιχαηλίδης, ο οποίος πολέμησε εθελοντής στην Μακρυνίτσα Πηλίου, σε καθαρή κυπριακή διάλεκτο, γράφει ένα ποίημα πραγματικό λυρικό, επικό και ανεπανάληπτο, για τις σφαγές που υπέστησαν οι Έλληνες Κύπριοι για την ηρωική τους συμμετοχή στην Επανάστασης από του Οθωμανούς κατακτητές.
(Είναι χωρισμένο σε 24 ραψωδίες και έχει 560 δεκαπεντασύλλαβους στίχους )
Αποσπάσματα του ποιήματος δείχνουν το φρόνημα και τον ηρωισμό των Κυπρίων, όταν υπό βάναυσο τουρκικό ζυγό ζούσαν….
Διαβάστε το είναι συνταρακτικό…
Τα βάσανα και οι σφαγές των Κυπρίων που αναφέρει ο Εθνικός μας ποιητής, αντιπροσωπεύουν ένα πολύ μικρό μέρος των εγκλημάτων των Τούρκων κατά των Χριστιανών Κυπρίων, αλλά είναι ενδεικτικό…
Ο Βασίλης Μιχαηλίδης, εθνικός μας ποιητής, αποδίδει τα αληθινά ιστορικά επικά τα ηρωικά λόγια του Αρχιεπισκόπου Κυπριανού απευθυνόμενος στον Τούρκο φίλο του Μωαμεθανό Κιόρογλου, όπως τα κατέγραψαν ιστορικοί και Κύπριοι λαογράφοι,
Συνταρακτικά και ανεπανάληπτα λόγια του Εθνομάρτυρα, που δεν λύγισε μπροστά στην αγχόνη ο Εθνομάρτυς Ιεράρχης…ήταν παράδειγμα προς μίμηση για τους απαγχονισθέντες ήρωες της Κύπρου, οι οποίοι σαν ευαγγέλιο διάβαζαν τα επικά ποιήματα του εθνικού μας Ποιητή.
9η Ιουλίου 1821. Οι σφαγές των Οθωμανών στην Κύπρο.
Του Εθνικού μας ποιητή Βασίλη Μιχαηλίδη που έγραψε την ιστορία της αγαπημένης του πατρίδας, σε ανεπανάληπτα λαογραφικά ποιήματα.( Μικρά αποσπάσματα στην Κυπριακή διάλεκτο..) Ένα συνταρακτικό, συγκινητικό, επικό και λυρικό διδακτικό ποίημα….
(42) Αντάν αρτζιέψαν οι κρυφοί ανέμοι τζι εφυσούσαν
τζι αρκίνησεν εις την Τουρτζιάν να κρυφοσυνεφκιάζει
τζιαι που τες τέσσερεις μερκές τα νέφη εκουβαλούσαν,
ώστι να κάμουν τον τζιαιρόν ν’ αρτζιεύκη να στοιβάζη,
είσιεν σγιαν είχαν ούλοι τους τζι η Τζιύπρου το κρυφόν της
μεσ’ στους ανέμους τους κρυφούς είσιεν το μερτικόν της.
τζι αντάν εφάνην η στραπή εις του Μοριά τα μέρη
τζι εξάπλωσεν τζι ακούστηκεν παντού η πουμπουρκά της,
τζι ούλλα ξηλαμπρατζιήσασιν τζιαι θάλασσα τζιαι ξέρη
είσιεν σγιαν είχαν ούλοι τους τζι η Τζιύπρου τα κακά της.
………………………………………………………………
Θεέ, που νάκραν δεν έσιεις ποττέ στην καλωσύνην,
λυπήθου μας τζιαι δώσε πκιον χαράν στην Ρωμιοσύνην».
Τζι ετρέξασιν τα ‘δρώματα απού το πρόσωπόν του,
απού του ήλιου την πολλήν την καψερήν την αύραν
τζι εβάλαν την συρτοθηλειάν ευτύς εις τον λαιμόν του
τζιαι τζιει πκιον ετελειώσασιν τα κάστια που ταύραν.
………………………………………………………….
Ύστερα οι τζ’ελλάττηδες με μιαν ψηλήν μανιέραν
εκόψασιν τους άλλους τρεις πού ‘τουν γονατισμένοι
τζιαι τον Δημήτρην τον βοσκόν, ευτύς που τον εφέραν,
τζι εστάθησαν με τα σπαθκιά τζι οι τρεις ματζιελλεμένοι.
Το γαίμαν εκολύμπωσεν χαμαί στην γην τζι εππέσαν
τζι ελαχταρούσαν τα κορμιά τζι οι τζιεφαλάδες μέσα.
Το ματζιελειόν που γίνηκεν τζι οι Τούρτζ’ ελυπηθήκαν,
δεν είσιεν πλάσμαν πων είπεν απού καρδκιάς: εν κρίμαν.
……………………………………………………………….
Όταν ο Τούρκος αξιωματούχος Κιόρογλου, ο οποίος διατηρούσε φιλικές σχέσεις με τον Αρχιεπίσκοπο, του προτείνει να τον βοηθήσει για να διαφύγει…, απαντά ο Κυπριανός…
«Δεν θέλω Κιόρογλου./εγιώ να φύω που / την Χώραν, /γιατί αν φύω, /το κακόν εν΄να/γινή περίτου./Θέλω να μείνω Κιόρογλου, τζι/ας πα΄ να με /σκοτώσουν. /Ας με /σκοτώσουσιν /εμέν τζι άλλοι /να γλυτώσουν./Δεν φεύκω, /Κιόρογλου, /γιατί, αν φύω, ο/φευκός μου, /εν΄να γενή, / θανατικόν /εις τους Ρωμιούς /του τόπου…..Παρά το γαίμαν, /τους πολλούς εν΄/κάλλιον του /Πισκόπου. /Σφάξε μας /ούλλους κι ας /γενείτο γαίμαν /μας αυλάκιν. /Κάμε τον /κόσμον /μακελλειόν και /
τους Ρωμιούς /τραούλλια, /αμμά ξερε πως /ιλαντρόν όντας / κοπεί καβάκιν /
τριγύρω του /πετάσσουνται /τρακόσια /
παραπούλια. /Το ΄νιν αντάν να /τρώ΄ την γην, /τρώει την γην /θαρκέται, /μα πάντα τζιείνον, /τρωέται τζιαι /τζιείνον,καταλυέται./
Μην μάχεσαι την θάλασσα,/ για να την ξηντιλήσεις. / άδικα λόγια μεν χάνεις,/ τζι’ αρκείς εις την δουλειάν σου./ Τον ήλιο με το φύσημα,/ μπορείς να τον ισβήσεις…;
Ο Γάλλος πρέσβης Jerome Mechain στην Κύπρο τότε, καταγράφει με γλαφυρό τρόπο τις βιαιότητες και τις σφαγές των Κυπρίων, την μαύρη εποχή εκείνη…
Ο Σουηδός περιηγητής Berkren, έγραψε μεταξύ άλλων:
«Η Παναγιά στα μαύρα ντύθηκε, πιτσιλιές είχαν τα περισσότερα σπίτια, από αίμα που χύθηκε»
Ο Άγγλος επίσης περιηγητής John Carne και φίλος του Κυπριανού, ήταν από τους τελευταίους, που είδε τον Αρχιεπίσκοπο και του πρότεινε και αυτός να τον βοηθήσει για να διαφύγει. Ο Κυπριανός ρητά αρνήθηκε και είπε στον φίλο του…
« Ο θάνατος μου, δεν είναι μακριά. Ξέρω πως μόνο ευκαιρία περιμένουν για να με θανατώσουν.»
Σημειώνεται ότι και ο Carne κατέγραψε ιστορικά αληθινά γεγονότα.
Εκτός από τις αφηγήσεις των τότε ιστορικών και λαογράφων, ο Βασίλης Μιχαηλίδης άντλησε και πραγματικές ιστορικές πληροφορίες, από τον αυτόπτη μάρτυρα Carne και άλλους.
Ως εκ τούτου τα επικά του ποιήματα, πρέπει να θεωρούνται, ότι είναι απόλυτα βασισμένα στα αληθινά, πραγματικά γεγονότα της εποχής…Ο Εθνικός μας ποιητής την αληθινή ιστορική αλήθεια κατέγραψε, ιερή παρακαταθήκη και ιστορικό αιώνιο Ευαγγέλιο, άφησε στη αγαπημένη του πατρίδα Κύπρο για να μας διδάσκει και να μας νουθετεί. Έγραψε Ιστορία!
Τα πιο κάτω επικά λόγια, είπε ο περήφανος βοσκός του Δημητρού από την Μαλούντα με την εθνική δράση και την προσφορά του γιου του στην Ελληνική Επανάσταση. στον Μουσελίμ Αγά, λίγο πριν τον θανατώσουν και μετά από οικτρά βασανιστήρια…
Αν πολεμούν για το καλόν και πολεμά κι ο γιος μου,
Ας εν χαλάλιν του Θεού, αν μου το φα το βόλι,
κι ας πα να μείνω δίχως του, να ζήσω μανιχός μου…
Και οι εθνομάρτυρες Επίσκοποι Κιτίου, Πάφου, Κυρήνειας, λίγο πρίν αποκεφαλισθούν αφού βάρβαρα βασανίστηκα λένε στον Μουσελίμι Αγά Κουτσιούκ Μεχμέτ, τον αιμοβόρο Τούρκο διοικητή της Κύπρου, οποίος με την συγκατάθεση του Σουλτάνου Μαχμούτ Β΄ διέπραξε τις σφαγές….
«Σκοτώστε μας και γράψετε και εμάς τον σκοτωμό μας, /μα τούτοι ούλλοι σκοτωμοί εν ούλλοι για το κακό σας./Εσείς θαρκέστε αννοίετε το μνήμα το δικό μας,/κι’ εν των πεισκάζετε πως εν το μνήμα το δικό σας./Σκοτώστε όσους θέλετε, αμμάν εν να σας ιβλάψει /το γαίμα που σιωνόννετε που μας τους δεσποτάδες./Εν λαιν εις την λαμπρατζια΄π’ αφταίνει να σας κάψει./
«Θεέ που νάκρα δεν έχεις ποττέ στην καλωσύνη,/
λυπήθου μας τζιαι δώσε πιον χαρά στην Ρωμιοσύνη.»
ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΑΝΤΩΝΑΣ – ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ ΑΠΟ ΠΟΛΥΠΑΘΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΥΠΡΟ.
www.ledrastory.com cyprushellenica.blogspot.com

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Τσακίζει κόκαλα η ανάρτηση της Καίτης Γαρμπή για την Σοφία Μπεκατωρου

Με ανάρτηση της στο διαδίκτυο η Καιτη Γαρμπή παίρνει θέση για όσα αποκάλυψε πρόσφατα η Σοφία Μπεκατωρου: Σοφία Μπεκατώρου: Το βίντεο με την εξομολόγησή τηςΗ...

Διεθνής διασυρμός για Μητσοτακη από τον παγκόσμιο οργανισμό υγείας

Ο παγκόσμιος οργανισμός υγείας απορρίπτει την πρόταση Μητσοτακη για πιστοποιητικό εμβολιασμού για τους ταξιδιώτες.Συγκεκριμένα η επιτροπή έκτακτης ανάγκης του Παγκοσμιου οργανισμού υγείας συνιστά στις...

Μεγαλείο ψυχής από τον σταθμάρχη του Μετρό που ξυλοκοπήθηκε, μιλώντας για τους δράστες

Μεγαλειο ψυχής από τιν σταθμάρχη που ξυλοκοπήθηκε στην Ομόνοια από τους δυο νεκρούς καθώς χθες μιλώντας για τους δράστες ευχήθηκε να είναι καλά.Όσο αφορά...

Άστραψε και βρόντηξε ο Γιώργος Αυτιάς εναντίον του Άδωνι Γεωργιάδη (Βίντεο)

Ποιος είδε τον Γιώργο Αυτιά και δεν το φοβήθηκε! Δεν ήξερε που να κρυφτεί ο Άδωνης Γεωργιάδης από την σκληρή κριτική που του έκανε, ενώ...

Μήνυμα – κόλαφος του αδερφού της Σοφίας Μπεκατώρου!

Με παρέμβαση του στο διαδίκτυο πριν λίγο ο αδερφος της Σοφίας Μπεκατωρου στέλνει ηχηρο μήνυμα προς κάθε ενδιαφερόμενο:Ελπίζω κανείς βουλευτής/Δικηγόρος να μην αναλάβει την...

F-16 VIPER: Στον αέρα η πρώτη Ελληνική «Οχιά»! Δικαίωση για τον Πάνο Καμμένο και υπεροπλία στον αέρα για την Ελλάδα!

Ημέρα δικαίωσης για τον Πάνο Καμμένο αλλά και για τους τούρκους που τον πολέμησαν λυσσαλέα. Ήξεραν τι έκαναν. Ολοκληρώθηκε νωρίς το μεσημέρι η διάρκειας 61...

Αγρίεψε ο Μητσοτάκης και απειλεί βουλευτές και πολιτευτές

Επιτελείς του μεγάρου Μαξίμου προειδοποιούν βουλευτές και πολιτευτές ότι όποιος εκδηλώσει δυσαρέσκεια η ασκήσει δημόσια κριτική για την πολιτική του Κυριάκου Μητσοτάκη, πολύ απλά...

Ο Νίκος Κακλαμανάκης είχε καταγγείλει τον άνθρωπο που η Μπεκατώρου κατονομάζει ως βιαστή της!

Είναι πραγματικά συγκλονιστική αποκάλυψη ότι ο ολυμπιονίκης μας και κορυφαίος έλληνας ιστιοπλόος Νίκος Κακλαμανάκης, είχε καταγγείλει πριν από λίγους μήνες, συγκεκριμένα τον Μάιο του...

Οι βλάκες οι ολλανδοί παραιτήθηκαν!

Το πόσο πιο έξυπνος είμαστε σαν λαός από τους ολλανδούς τους αμερικανούς που παριστάνουν τους προηγμένους, αποδεικνύεται από δύο γεγονότα.Το πρώτο είναι ότι σύσσωμη...

Διεθνής κατακραυγή κατά του Έλληνα πρωθυπουργού για το πιστοποιητικό εμβολιασμού

Σε πιστοποιητικό διεθνούς διχασμού έχει μετατραπεί το πιστοποιητικό εμβολιασμού που προτεινε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Υπάρχουν διεθνείς σφοδρές αντιδράσεις και απορίες για την πρόταση του...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Τσακίζει κόκαλα η ανάρτηση της Καίτης Γαρμπή για την Σοφία Μπεκατωρου

Με ανάρτηση της στο διαδίκτυο η Καιτη Γαρμπή παίρνει θέση για όσα αποκάλυψε πρόσφατα η Σοφία Μπεκατωρου: Σοφία Μπεκατώρου: Το βίντεο με την εξομολόγησή τηςΗ...

Διεθνής διασυρμός για Μητσοτακη από τον παγκόσμιο οργανισμό υγείας

Ο παγκόσμιος οργανισμός υγείας απορρίπτει την πρόταση Μητσοτακη για πιστοποιητικό εμβολιασμού για τους ταξιδιώτες.Συγκεκριμένα η επιτροπή έκτακτης ανάγκης του Παγκοσμιου οργανισμού υγείας συνιστά στις...

Μεγαλείο ψυχής από τον σταθμάρχη του Μετρό που ξυλοκοπήθηκε, μιλώντας για τους δράστες

Μεγαλειο ψυχής από τιν σταθμάρχη που ξυλοκοπήθηκε στην Ομόνοια από τους δυο νεκρούς καθώς χθες μιλώντας για τους δράστες ευχήθηκε να είναι καλά.Όσο αφορά...

Άστραψε και βρόντηξε ο Γιώργος Αυτιάς εναντίον του Άδωνι Γεωργιάδη (Βίντεο)

Ποιος είδε τον Γιώργο Αυτιά και δεν το φοβήθηκε! Δεν ήξερε που να κρυφτεί ο Άδωνης Γεωργιάδης από την σκληρή κριτική που του έκανε, ενώ...

Μήνυμα – κόλαφος του αδερφού της Σοφίας Μπεκατώρου!

Με παρέμβαση του στο διαδίκτυο πριν λίγο ο αδερφος της Σοφίας Μπεκατωρου στέλνει ηχηρο μήνυμα προς κάθε ενδιαφερόμενο:Ελπίζω κανείς βουλευτής/Δικηγόρος να μην αναλάβει την...

F-16 VIPER: Στον αέρα η πρώτη Ελληνική «Οχιά»! Δικαίωση για τον Πάνο Καμμένο και υπεροπλία στον αέρα για την Ελλάδα!

Ημέρα δικαίωσης για τον Πάνο Καμμένο αλλά και για τους τούρκους που τον πολέμησαν λυσσαλέα. Ήξεραν τι έκαναν. Ολοκληρώθηκε νωρίς το μεσημέρι η διάρκειας 61...