COVID-19: Ψυχραιμία, διαβάστε αναλυτικά τι κλείνει και τι δεν κλείνει μετά τα συνολικά 190 κρούσματα

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μετά από ομόφωνη εισήγηση της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας για τον νέο κορονοϊό, αποφασίστηκε η αναστολή της λειτουργίας για 14 μέρες ξεκινώντας από αύριο Σάββατο 14 Μαρτίου, των παρακάτω:

• Εμπορικά κέντρα, πολυκαταστήματα (shops in a shop), εκπτωτικά χωριά
• Καφετέριες, καφενεία, μπαρ και επιχειρήσεις εστίασης με εξαίρεση τις υπηρεσίες delivery και take-away
• Κέντρα διασκέδασης
• Κινηματογράφοι, θέατρα, αίθουσες θεαμάτων
• Βιβλιοθήκες
• Μουσεία, αρχαιολογικοί και ιστορικοί χώροι
• Πρακτορεία τυχερών παιγνίων, καζίνο, λέσχες παιγνίων με την εξαίρεση τους πλανόδιους πωλητές και τα διαδικτυακά τυχερά παιχνίδια
• Αθλητικές εγκαταστάσεις, αθλητικοί όμιλοι, πολιτιστικοί όμιλοι και σωματεία (εξαιρούνται οι ανοιχτοί χώροι μεμονωμένης άθλησης όπως θα διευκρινιστεί στην ΚΥΑ)
• Θεματικά πάρκα (λούνα πάρκ κλπ) / εξαιρούνται οι δημόσιοι ανοιχτοί χώροι αναψυχής.
• Κουρεία, κομμωτήρια, κέντρα αισθητικής-μασάζ, οίκοι ανοχής, κέντρα δερματοστιξίας (τατουάζ) και τρυπήματος δέρματος/σώματος
*Οι επιχειρήσεις διατηρούν τη δυνατότητα να εκτελούν διοικητικές ή άλλες εργασίες κεκλεισμένων των θυρών με την τήρηση όλων των κανόνων υγιεινής.
Μένουν ανοιχτά (ενδεικτικά):
• Λιανεμπόριο με εξαίρεση τα ανωτέρω
• Λιανεμπόριο τροφίμων (π.χ. σούπερ μάρκετ)
• Λαϊκές αγορές
• Φούρνοι και ζαχαροπλαστεία χωρίς τραπεζοκαθίσματα
• Φαρμακεία
• Ιδιωτικές υπηρεσίες υγείας
• Καφετέριες κατά το μέρος που κάνουν διανομή προϊόντων και take away
• Ξενοδοχεία (αυστηρά για εξυπηρέτηση των τουριστών με τη δυνατότητα delivery και take away από το μπαρ ή το εστιατόριο που λειτουργεί εντός)
• Τράπεζες (με ειδικές οδηγίες για άδεια παρουσίας έως 5 άτομα σε κάθε κατάστημα / γκισέ με μέτρα προστασίας, δυνατότητα επιμήκυνσης ωραρίου και καταβολή συντάξεων σε περισσότερες ημέρες / λειτουργίες πχ δανείων σε απογευματινές ώρες και σύσταση για διαδικτυακές συναλλαγές)
• Τηλεφωνικά κέντρα με ειδικές οδηγίες για κατάλληλη απόσταση και μέτρα υγιεινής των εργαζομένων
Περαιτέρω, θα ληφθούν ειδικότερα μέτρα για άτομα που εργάζονται στο Δημόσιο τομέα τα οποία ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού και πάσχουν από σοβαρή ανοσοκαταστολή.
Δήλωση εκπροσώπου του Υπουργείου Υγείας για τον νέο κορονοϊό Καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα
«Καλησπέρα σε όλους. Η εξάπλωση και η διασπορά του νέου κορονοϊού συνεχίζεται σε παγκόσμιο επίπεδο, στην Ευρώπη και στη χώρα μας.
Σας ανακοινώνουμε ένα συνολικό αριθμό 190 κρουσμάτων σε όλη τη χώρα από την αρχή της επιδημίας, 36 από τα οποία είναι υπό διερεύνηση αυτή τη στιγμή.
11 κρούσματα δεν έχουν σαφές ιστορικό ταξιδιωτικό ή επιδημιολογική σύνδεση με άλλο κρούσμα, εννέα εκ των οποίων είναι στην περιοχή της Αττικής.
Πέντε συμπολίτες μας νοσούν σοβαρά από τη νόσο και αυτή τη στιγμή είναι διασωληνωμένοι σε νοσοκομεία ανά την επικράτεια. Μέχρι σήμερα έχουν ολοκληρωθεί περισσότεροι από 2.700 εργαστηριακοί έλεγχοι, μόλις τις τελευταίες 48 ώρες έχουν γίνει πάνω από 1.000 εργαστηριακοί έλεγχοι στην πατρίδα μας για τον νέο ιό. 47 ασθενείς εξακολουθούν να νοσηλεύονται.
Μετά από όλα αυτά, η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων εισηγήθηκε σήμερα τα εξής περαιτέρω μέτρα για τη μείωση της διασποράς της νόσου στην πατρίδα μας.
Κλείνουν όλα τα εμπορικά κέντρα, όλα τα καφέ, μπαρ και καφετέριες. Όλη η εστίαση, εκτός delivery και take away, ο,τιδήποτε έχει καθίσματα.
Οι βιβλιοθήκες, τα μουσεία και οι αρχαιολογικοί χώροι. Οι αθλητικές εγκαταστάσεις, εξαιρουμένων των ανοιχτών χώρων άθλησης για μεμονωμένη άθληση.
Τα κέντρα αισθητικής. Παραμένουν ανοιχτά τα τρόφιμα, τα σούπερ μάρκετ, όλη η εφοδιαστική αλυσίδα, το λιανεμπόριο, ιδιαίτερα ό,τι αφορά τα τρόφιμα, τους φούρνους, τα ζαχαροπλαστεία χωρίς τραπεζοκαθίσματα, τα φαρμακεία, τις ιδιωτικές υπηρεσίες υγείας.
Λαμβάνονται ειδικά μέτρα για δημοσίους υπαλλήλους οι οποίοι ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες πληθυσμού, ιδιαίτερα αυτούς που νοσούν με σοβαρή ανοσοκαταστολή.
Σας ευχαριστώ.»
Έκκληση προς τους πολίτες για Ατομική Προφύλαξη και Κοινωνική Ευθύνη
Ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας απευθύνει έκκληση προς τους πολίτες που δεν ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες και έχουν ήπια συμπτώματα ίωσης να μην προσέρχονται στα δημόσια νοσοκομεία της χώρας προκειμένου να εξεταστούν για τον νέο κορωνοϊό SARS-CoV-2. Υπάρχει κίνδυνος μετάδοσης της νόσου σε ευπαθείς ομάδες, αλλά και να εκτεθούν οι ίδιοι στον SARS-CoV-2 σε περίπτωση που δεν νοσούν ήδη. Ο ΕΟΔΥ έχει υιοθετήσει κριτήρια εργαστηριακού ελέγχου σύμφωνα με τις Οδηγίες του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC).
Δίνεται προτεραιότητα για την εξέταση στους συμπολίτες μας με σοβαρή αναπνευστική νόσο, καθώς και σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας με χρόνια προβλήματα υγείας. Το πιο αποτελεσματικό μέτρο περιορισμού της επιδημίας είναι ο περιορισμός κατ’ οίκον με την εμφάνιση συμπτωμάτων ίωσης για τα άτομα που δεν ανήκουν σε ευπαθή ομάδα.
Πρέπει να τονισθεί, ότι όσοι έχουν ήπια συμπτωματολογία ή αναζητούν γενικές πληροφορίες για τον νέο κορωνοϊό, να μην καλούν τον ΕΟΔΥ, αλλά να απευθύνονται στον προσωπικό τους ιατρό.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ