Ρεσιτάλ απύθμενης βλακείας, ασύγγνωστης ελαφρότητας και επικίνδυνης ανευθυνότητας…

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

1584275163641blob
*Γράφει ο Χρήστος Κ. Μακρίδης
Η παρουσία όλων αυτών των ντεμέκ “ανυπότακτων” πολιτών, που πρόσφατα έδωσαν δυναμικό «παρών» στην παραλία, όχι απαραίτητα λόγω άγνοιας, συνιστά τρανή απόδειξη ασύγγνωστης βλακείας και ηλιθιότητας, εγκληματικής ανευθυνότητας και μνημειώδους επιπολαιότητας. Στο χρονικό σημείο όπου βρίσκεται σήμερα η χώρα, αντιμέτωπη με τον αόρατο εχθρό, είναι επιβεβλημένο όλοι να λειτουργούμε με μέτρο, προσοχή και συναίσθηση της ατομικής μας ευθύνης. Απάντηση για τον κορονοϊό και τις συνέπειές του – που επέχει θέση αντιδότου στην περιρρέουσα βλακεία, ελαφρότητα και τον πανικό – συνιστά μόνο η έγκαιρη, έγκυρη και έγκριτη ενημέρωση των πολιτών από την επιστημονική κοινότητα σε συνδυασμό με την πρόληψη, την ψυχραιμία και την κοινωνική παιδεία του καθενός. Οι ψύχραιμες παρεμβάσεις της επιστημονικής κοινότητας και οι εκκλήσεις των ειδικών με την προσήκουσα αυτονόητη σοβαρότητα, οι καίριες πρωτοβουλίες της πολιτείας με την αρμόζουσα αποφασιστικότητα αλλά και η υπεύθυνη συντεταγμένη στάση του πολιτικού προσωπικού για την προστασία της δημόσιας υγείας, πρέπει να βρουν σύμμαχο την κοινωνία ανά την επικράτεια.
Η αντιμετώπιση της απειλής του ιού Covid-19 και το απευκταίο σενάριο εξάπλωσης του δεν αφήνει κανένα περιθώριο εφησυχασμού. Για τούτο, λοιπόν, οφείλουμε να έχουμε συνείδηση της απειλής του ιού – παντού και πάντα ανεξάρτητα από την περίσταση – και απόλυτη επίγνωση του κοινωνικού καθήκοντός μας. Να μην ενεργούμε ανεύθυνα και παράλογα, όταν έχουμε δικαίωμα επιλογής. Η ζωή δεν μας πιστώνει μόνο αυτό που κάνουμε κάποια στιγμή, αλλά και αυτό που δεν κάνουμε όταν τα γεγονότα και ο χρόνος το απαιτούν. Η προστασία της δημόσιας υγείας είναι, μεταξύ των άλλων, ζήτημα ατομικής ευθύνης και φροντίδας. Ας γίνει οδηγός η αγωγή και η πειθαρχία σε ατομικό επίπεδο, προκειμένου, με πυξίδα τον κοινό νου και τη συνείδηση, να προστατεύσουμε εμάς και τους οικείους μας. Γιατί, δεν είναι φρόνιμο να τ’ αφήνουμε όλα στην τύχη, αφού, τότε, όπως έλεγε ο Πλάτων, ο Θεός δεν έχει ευθύνη όταν έχουμε ελευθερία επιλογής. Ζωή είναι το άθροισμα των επιλογών που κάνουμε αλλά και των αποφάσεων που λαμβάνουμε καθημερινά…
***Κάντε σύμμαχο το χρόνο, την ελπίδα και την υπομονή. Ψυχραιμία, πίστη και λογική. Κλείστε τη χαραμάδα στο φόβο και τον πανικό. Θα περάσει! Κουράγιο!!!
*Πολιτικός Επιστήμων – Τ. Γεωπόνος – Παιδαγωγός

ΔΗΜΟΦΙΛΗ