Κορονοϊός: Διλήμματα και επαναπροσδιορισμοί

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το σκίτσο του Αρκά τα λέει όλα.
του Χρυσόστομου Τσιρίδη

Με τον σύγχρονο πολιτισμό μας να στέκεται τουλάχιστον αμήχανος μπροστά στο φαινόμενο του κορονοϊού, καθώς βλέπει τις δυνατότητές του να δοκιμάζονται, ένα σύντομο σκεπτικό.
.
Πέρα από τα ΑΜΕΣΑ μέτρα που προτείνουν οι ΕΙΔΙΚΟΙ και η ΠΟΛΙΤΕΙΑ και τα οποία οφείλουμε να τηρούμε κατά γράμμα, χρειαζόμαστε έναν άλλο τρόπο σκέψης, με επίκεντρο την “προσωπική ευθύνη”.
.
Τομείς για τους οποίους πιθανότατα “πήραμε τη ζωή μας λάθος”:
.
Τεχνολογία:
Η Τεχνολογική εξέλιξη, εκπληκτική θαυμαστή στις μέρες μας, μόνο θετικό
πρόσημο μπορεί να έχει.
Τα όποια λάθη είναι δικά μας. Κατευθείαν στο παράδειγμα.
.
Μεταθέσαμε ανεπαισθήτως την ευθύνη της ασφαλούς οδήγησης λ.χ στην καλή τεχνολογία του οχήματος (φρένα, κράτημα, αισθητήρες…).
Για παράδειγμα: Μπορώ να τρέχω με… χίλια. Έχω καλά φρένα που θα δώσουν την λύση, αν χρειαστεί. Φυσικά 100% λάθος σκέψη (!).
.
Ας σκεφτούμε πόσα καθημερινά πράγματα έχουμε… εναποθέσει στα έτοιμα και στα εύκολα της Τεχνολογίας, αχρηστεύοντας ή έστω υποβαθμίζοντας φυσικές άμυνες του ανθρώπου.
.
Θρησκεία:
Απόψεις που προηγουμένως θα ήταν “αμαρτία” ακόμη και να σκεφτείς (σχετικά με τον εκκλησιασμό, την Θεϊκή Πρόνοια, το προσκύνημα την Συλλογική Προσευχή κλπ),
Πυλώνες με άλλα λόγια των Θρησκειών, της μεταφυσικότητας και των Συμβολισμών τους… μπαίνουν στο φακό της Λογικής και της Επιστήμης.
.
Για έναν πιστό βέβαια (οποιασδήποτε Θρησκείας) σίγουρα αυτό είναι πρόβλημα, καθώς βλέπει να δοκιμάζεται ο “λόγος της Πίστης” του, από “τον λόγο της Επιστήμης”.
.
Δεν είναι λύση πάντως η απόλυτη απόρριψη, ένθεν και ένθεν και οι στείρες αντιπαραθέσεις.
Ούτε… “εικονομάχοι”, ούτε “εικονολάτρες”… και μπορούν να συμπορεύονται μια χαρά Πίστη και Επιστήμη, με τους εκάστοτε επιβαλλόμενους εκ των πραγμάτων πρόσκαιρους συμβιβασμούς.
.
Αν δεν κάνω λάθος στην ερμηνεία (καθαρά προσωπική πάντως):
Ο ίδιος ο Χριστός άλλωστε θα αποφύγει (πράττοντας σοφά) να υπερασπιστεί ή να προστατέψει τον μαθητή του Απόστολο Πέτρο, αποδεχόμενος ουσιαστικά την πραγματικότητα εκείνης της συγκεκριμένης δύσκολης στιγμής. Δεν ήταν υποχώρηση. Μάθημα (κήρυγμα) αυτοπεποίθησης και υπέρβασης.
.
Παγκοσμιότητα
Μια άλλη έννοια που ΠΡΕΠΕΙ να προβληματίσει, ως προς τις αξιακές της προτεραιότητες, χρηματιστηριακού κυρίως περιεχομένου.
Ο ιός δεν κάνει διακρίσεις σε πλούσιους και φτωχούς.
Δεν γνωρίζει σύνορα, αξιώματα, χρώματα και DNA. Δεν είναι ασθένεια λόγω “συνθηκών διαβίωσης συγκεκριμένων πληθυσμιακών ομάδων, λαών κλπ”. Πλήττει το ίδιο τα.. Σαλόνια και τ’ Αλώνια. Τα σχόλια περιττεύουν
.
Μένουμε σπίτι.
.
Να συμβάλλουμε, όσο εξαρτάται από τον καθένα μας, στον κατά το δυνατό περιορισμό της διασποράς.
Με την ελπίδα και την ευχή της γρήγορης ανακάλυψης της θεραπείας, του εμβολίου κλπ, καιρός να κάνουμε την αυτοκριτική μας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ