COVID-19: "Βρισκόμαστε σε πόλεμο"… Δραστικά μέτρα σε Γαλλία και Γερμανία

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το… πολεμικό διάγγελμα του Εμμανουέλ Μακρόν – Οι “πρωτοφανείς” αποφάσεις της Άγκελα Μερκελ

Στη Γαλλία ήδη έχουν κλείσει τα καταστήματα εξαιτίας του κορονοϊού καθώς τα κρούσματα ξεπερνούν τα 5.000. Σύμφωνα με τα τελευταία δεδομένα οι θάνατοι από τον ιό ανέρχονται στους 127, με 36 νέους το τελευταίο 24ωρο.
Στο διάγγελμα που εξέδωσε ο Γάλλος πρόεδρος ανακοίνωσε το κλείσιμο των συνόρων ως μέτρο αντιμετώπισης της εξάπλωσης του κορωνοϊού, από αύριο, Τρίτη: «Από αύριο το μεσημέρι και για 15 ημέρες τουλάχιστον, οι μετακινήσεις μας θα περιοριστούν πάρα πολύ», είπε ο Γάλλος ηγέτης, προσθέτοντας ότι ο δεύτερος γύρος των δημοτικών εκλογών, που προβλεπόταν για τις 22 Μαρτίου, θα αναβληθεί.
Επιπλέον, η κυβερνητική ατζέντα των μεταρρυθμίσεων, αρχής γενομένης της μεταρρύθμισης του ασφαλιστικού συστήματος, αναστέλλεται.
«Βρισκόμαστε σε πόλεμο. Σε πόλεμο κατά της δημόσιας υγείας βέβαια, αλλά ο εχθρός είναι εκεί. Αόρατος, ασύλληπτος» δήλωσε ο Εμμανουέλ Μακρόν και συμπλήρωσε: «οι συναντήσεις σε δημόσιους χώρους δεν θα επιτρέπονται, δεν θα είναι δυνατό να συναντήσετε τους φίλους σας: ο στόχος είναι να μειώσουμε στο μέγιστο τις επαφές μένοντας σπίτι».
Για να καταλήξει: «Με το να αγνοείτε τις συστάσεις μας δεν προστατεύετε τους εαυτούς σας, αλλά δεν προστατεύετε ούτε τους άλλους. Ακόμη και αν δεν παρουσιάζετε συμπτώματα ρισκάρετε να θέσετε σε κίνδυνο τη ζωή αγαπημένων μας προσώπων».
Δραστικά μέτρα και στη Γερμανία
merkel diaggelma
Δραστικά μέτρα παίρνει και η Γερμανία για να αντιμετωπίσει τη μετάδοση του κορονοϊού. Σε σύντομη συνέντευξη τύπου στην καγκελαρία, που μεταδόθηκε από όλα τα τηλεοπτικά δίκτυα, η Γερμανίδα καγκελάριος βάζει τέλος στο διαφορετικό καθεστώς που επικρατούσε μέχρι τώρα στα 16 ομόσπονδα κρατίδια, με αποτέλεσμα να έχει δημιουργηθεί σύγχυση, οργή και πολλές επικρίσεις.
Τι κλείνουν: Όπερες, θέατρα, αίθουσες συναυλιών και φιλαρμονικής, μπαρ και κλαμπ, εκθέσεις, μουσεία, εκκλησίες όλων των θρησκειών, εμπορικά κέντρα με προσφορές Outlet, αθλητικές εγκαταστάσεις, γυμναστήρια και παιδικές χαρές, καζίνο και χώροι τυχερών παιγνιδιών και στοιχημάτων, οίκοι ανοχής, δημόσιες πισίνες, τα λαϊκά πανεπιστήμια και σχολές μουσικής, πάρκα ζώων και ζωολογικοί κήποι.
Αντίθετα απαγορεύονται όλα τα ταξίδια αναψυχής των Γερμανών εντός της χώρας και εκτός, ακόμη και με πούλμαν. Τα εστιατόρια υπόκεινται σε συγκεκριμένες ώρες λειτουργίας. Μπορούν να είναι ανοιχτά το πολύ από τις 06.00 μέχρι τις 18.00.
Ανοιχτά παραμένουν όλα τα καταστήματα λιανικής πώλησης για τρόφιμα και ζωοτροφές, τα φαρμακεία, οι λαϊκές και τα παζάρια, τα ταχυδρομεία, τα καθαριστήρια, τα καταστήματα χονδρικής πώλησης, τα βενζινάδικα, τα κομμωτήρια, οι τράπεζες και τα ταμιευτήρια, τα ιατρεία και φυσικά τα νοσοκομεία. Όσοι παρέχουν υπηρεσίες και οι τεχνίτες θα μπορούν να συνεχίσουν την εργασία τους.
Η καγκελάριος ανέφερε ότι τα μέτρα αυτά είναι αποφασιστικής σημασίας και πρωτοφανή στην ιστορία της Γερμανίας, αλλά απολύτως απαραίτητα για την μείωση των κρουσμάτων. Επίσης έκανε και πάλι έκκληση σε όλους να μειώσουν τις κοινωνικές επαφές, ενώ υπογράμμισε ότι η οικονομική διαδικασία της χώρας θα διατηρηθεί στο μέτρο του δυνατού. Ο τομέας της εστίασης και ένα μεγάλο τμήμα της προσφοράς υπηρεσιών θα συνεχίσουν να διατηρούνται. Τέλος η καγκελάριος ζήτησε από τους πολίτες να δείξουν κατανόηση και να συμμορφωθούν, διευκρινίζοντας όμως ότι θα γίνονται και έλεγχοι.
Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Φρανκ – Βάλτερ Σταϊνμάιερ απευθύνθηκε κι αυτός στους πολίτες μέσω βιντεοσκοπημένου μηνύματος. «Θα νικήσουμε τον ιό», είπε και κάλεσε όλους να είναι λογικοί και αλληλέγγυοι. Ζήτησε την κατανόηση για τα ριζικά μέτρα και κατέληξε: «Ας κρατήσουμε σήμερα απόσταση ο ένας από τον άλλο, για να μπορέσουμε αύριο να ξαναγκαλιαστούμε».
με στοιχεία από DW, ΣΚΑΪ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ