Πώς θα στηριχθούν επιχειρήσεις, εργαζόμενοι – Τι θα γίνει με συντάξεις

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Στην πρώτη του συνέντευξη μετά τη συνεδρίαση του Eurogroup που έγινε στη σκιά του κορονοϊού πάνω από την Ευρώπη, ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας μίλησε για τις επόμενες κινήσεις της κυβέρνησης για την προστασία των επιχειρήσεων και των εργαζομένων που πλήττονται.

Εξήγησε ότι για το 2020 δεν υφίσταται ο στόχος για το πλεόνασμα ενώ επιπλέον θα εξαιρεθούν από οποιοδήποτε στόχο όλες οι δαπάνες για την αντιμετώπιση της κρίσης του κορονοϊού, για την προστασία της δημόσιας υγείας, για την ρευστότητα στις επιχειρήσεις, για την διατήρηση των θέσεων απασχόλησης και της κοινωνικής συνοχής.
Ο κ. Σταϊκούρας είπε επίσης ότι στο τέλος της συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, συζητήθηκε σύντομα η 5η αξιολόγηση, ήταν θετική και όλες οι επιπλέον δαπάνες της Ελλάδας για τον κορονοϊό αλλά και για το άλλο μεγάλο μέτωπο του προσφυγικού μεταναστευτικού εξαιρούνται από τον δημοσιονομικό στόχο.
Για την δημόσια υγεία έχουν ήδη δοθεί 85εκ. ευρώ εκτός προϋπολογισμού και εκτιμάται ότι τελικά οι δαπάνες θα ξεπεράσουν τα 200εκ. Ευρώ. «Ο,τι ζητάει το υπουργείο Υγείας το έχει και θα το έχει. Ό,τι έχει ζητήσει το έχει πάρει αμέσως», τόνισε ο υπουργός Οικονομικών.
Ο κ. Σταϊκούρας εξήγησε ότι με την ΠΝΠ που εκδόθηκε δεν υπάρχει διάκριση στις επιχειρήσεις που κλείνουν με εκείνες που έχουν μεγάλη πτώση του τζίρου τους και ο χρονικός ορίζοντας είναι ανοιχτός.
Αποκάλυψε ότι τις επόμενες ώρες θα ανακοινωθεί για τις επιχειρήσεις πρωτοβουλία που ελήφθη από κοινού με το ελληνικό τραπεζικό σύστημα και την ΤτΕ όπου οι τράπεζες για τις ενήμερες επιχειρήσεις έως τις 31-12-2019 δίνουν παράταση στα χρεολύσια περίπου για έξι μήνες.
Είπε ακόμη ότι με υπουργικές αποφάσεις που θα εκδοθούν αυτή και την επόμενη εβδομάδα θα βοηθηθούν οι πολίτες.
Ο υπουργός προανήγγειλε πρωτοβουλίες αλλαγών στις ημερομηνίες καταβολής συντάξεων ώστε συνταξιούχοι του Δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα να μην σπεύδουν την ίδια ημέρα στα γκισέ των τραπεζών και να αποφευχθεί έτσι ο συνωστισμός, απευθύνοντας και σχετική έκκληση.
Όσον αφορά την ταμειακή αντιμετώπιση των πρόσθετων δαπανών, ερωτηθείς αν μπορεί να γίνει χρήση των ταμειακών διαθεσίμων στο «μαξιλάρι», απέφυγε να απαντήσει, λέγοντας πως όλα συνεκτιμώνται σε συνάρτηση με την ένταση και την έκταση του φαινομένου.
Τέλος, απαντώντας σε ερώτηση αν αντέχει η ελληνική οικονομία, ανέφερε ότι θα επηρεαστεί, παραπέμποντας και στις επικαιροποιημένες χθεσινές εκτιμήσεις των θεσμών σύμφωνα με τις οποίες η Ευρωζώνη είναι αντιμέτωπη με ύφεση από 1,5% έως 2%.
Στόχος είναι, είπε ο Χρ. Σταϊκούρας, να οδηγήσουμε το καράβι σε ασφαλές λιμάνι, χωρίς να επιστρέψουμε στο παρελθόν.
Πηγή: skai

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ