COVID-19: Επενδυτές σε νευρική κρίση

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σπασμωδικές αντιδράσεις στα χρηματιστήρια, φόβοι για παγκόσμια ύφεση…

Με θετικά πρόσημα άνοιξαν τα χρηματιστήρια της Ευρώπης, καθώς οι επενδυτές επανήλθαν σε αγορές μετά το ξεπούλημα της Δευτέρας.
Ήταν η πρώτη αντίδραση των αγορών μετά το eurogroup, το οποίο αποφάσισε χαλάρωση των δημοσιονομικών κανόνων και μέτρα στήριξης για την ευρωπαϊκή οικονομία.
Μεταξύ αυτών είναι ένα ειδικό επενδυτικό ταμείο της Κομισιόν, που θα χρηματοδοτεί τα συστήματα υγείας, μικρομεσαίες επιχειρήσεις και εργαζόμενους.
.
[youtube https://www.youtube.com/watch?v=sNii-EoLyf0&w=711&h=400]
.
Επενδυτές σε «νευρική κρίση»
Η αρχική ανάκαμψη των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων και το limit -up στα futures στις ΗΠΑ, πάντως, δεν προδικάζουν απαραίτητα μία θετική συνεδρίαση.
.
https://twitter.com/markets/status/1239847366167007233
.
Το κλίμα στις διεθνείς αγορές είναι ευμετάβλητο, τα χρηματιστήρια στην Ασία έκλεισαν με μεικτά πρόσημα και οι επενδυτές, παρότι προσπαθούν να «πιαστούν» από τα συνήθη «δεκανίκια» (πχ μείωση επιτοκίων, ανακοινώσεις πακέτων ενίσχυσης ρευστότητας), δεν μπορούν να απαλλαγούν από το φόβο ότι αυτή τη φορά οι κίνδυνοι για την πραγματική οικονομία είναι πραγματικοί.
Στις ΗΠΑ, όπου η FED ανακοίνωσε νέα μείωση των επιτοκίων και απεύθυνε έκκληση στις κεντρικές τράπεζες όλου του κόσμου για χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής, σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις, ο COVID-19 «αφάνισε» περίπου 80% των κερδών που πέτυχαν τα αμερικανικά χρηματιστήρια μετά την άνοδο Τραμπ στην εξουσία. Ο Ντόναλτ Τραμπ αναγκάστηκε να αλλάξει «σκοπό», να προειδοποιήσει για τον COVID-19 και να παραδεχθεί ότι η μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου κινδυνεύει με ύφεση.
Στις Φιλιππίνες, η κυβέρνηση αποφάσισε αναστολή των χρηματιστηριακών συναλλαγών, η πρώτη χώρα που έλαβε μία τέτοια απόφαση.
Η Διεθνής Οργάνωση Ενέργειας και ο ΟΠΕΚ προειδοποιούν ότι οι αναπτυσσόμενες χώρες, που βασίζουν τις οικονομίες τους στα έσοδα από πετρέλαιο και φυσικό αέριο, κινδυνεύουν να δούνε τα έσοδά τους να μειώνονται από 50% έως 85% μέσα στο 2020, εάν συνεχιστούν οι σημερινές συνθήκες. Η τιμή του μπρεντ (που αποτελεί την τιμή αναφοράς για την Ευρώπη) παραμένει κάτω από τα 30 δολάρια το βαρέλι.
.
https://twitter.com/business/status/1239773679145422849
.
euronews

ΔΗΜΟΦΙΛΗ