Αναδιπλασιασμός του DNA (Αντιγραφή)

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αυτό το 3D animation δείχνει πώς αντιγράφεται το DNA σε ένα κύτταρο. Δείχνει πώς οι δύο κλώνοι της έλικας DNA αποσυμπιέζονται και αντιγράφονται για να παράγουν δύο ταυτόσημα μόρια DNA.

Ένα κύτταρο διαιρείται και σχηματίζει δύο θυγατρικά κύτταρα. Πριν από τη διαίρεση, το γενετικό υλικό του διπλασιάζεται. Κάθε διπλή αλυσίδα DNA φτιάχνει ένα ακριβές αντίγραφο του εαυτού της μέσω μίας διαδικασίας που καλείται αντιγραφή (replication).
Κατά τη διαδικασία αυτή το πατρικό DNA χρησιμεύει ως καλούπι για τη δημιουργία των θυγατρικών αλυσίδων. Ο τρόπος διπλασιασμού του DNA είναι ημισυντηρητικός, δηλαδή κάθε νέο μόριο αποτελείται από μία πατρική και μία νέα αλυσίδα.
.
[youtube https://www.youtube.com/watch?v=u6XWDAFhk8w&w=711&h=400]
.
Ο διπλασιασμός του DNA προϋποθέτει ότι οι δύο συμπληρωματικές αλυσίδες της διπλής έλικας θα αποχωριστούν η μία από την άλλη, ώστε να μπορέσουν να δράσουν ως καλούπια για τη δημιουργία νέων αλυσίδων. Κάτι τέτοιο απαιτεί τη χαλάρωση των δεσμών υδρογόνου που συγκρατούν τις συμπληρωματικές βάσεις μεταξύ τους. Εξαιτίας όμως του μεγάλου μήκους του DNA και του μικρού διαθέσιμου χώρου μέσα στο κύτταρο, ο αποχωρισμός των δύο αλυσίδων δεν μπορεί να είναι πλήρης.
Τη χαλάρωση των δεσμών υδρογόνου και το σταδιακό αποχωρισμό των δύο αλυσίδων αναλαμβάνει ένα ειδικό ένζυμο, η ελικάση. Τον πολυμερισμό των νουκλεοτιδίων στη νεοσυντι- θέμενη αλυσίδα αναλαμβάνουν ειδικά ένζυμα, που λέγονται DNA πολυμεράσες.
ΠΗΓΗ ΒΙΝΤΕΟ: DNA replication – 3D
yourgenome
CosmosEduThess

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ