COVID-19: Στους 5 οι νεκροί, 387 τα κρούσματα… Στοπ στην είσοδο στην Ελλάδα σε πολίτες χωρών εκτός ΕΕ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Συνολικά, τα επιβεβαιωμένα κρούσματα είναι 387, εκ των οποίων τα 35 είναι νέα, ενώ οι νεκροί είναι 5, καθώς σήμερα κατέληξε άλλος ένας ασθενής. Όπως και οι προηγούμενοι τέσσερις που κατέληξαν, είχε σοβαρά υποκείμενα νοσήματα.

Εβδομήντα ασθενείς νοσηλεύονται, εκ των οποίων οι 11 διασωληνωμένοι σε νοσοκομεία της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης και των Πατρών. Όλοι τους παίρνουν ειδική αντιική θεραπεία και τους ευχόμαστε γρήγορη ανάρρωση, είπε ο κ. Τσιόδρας.
Ο μέσος όρος ηλικίας των διασωληνομένων πολιτών είναι τα 69 έτη. Ο μέσος όρος ηλικίας αυτών που κατέληξαν ήταν τα 68 έτη. Όλοι οι διασωληνωμένοι και οι θάνατοι αφορούν άνδρες. Τα περισσότερα επιβεβαιωμένα κρούσματα εξακολουθούν να είναι στην Αθήνα, ενώ συνολικά μέχρι σήμερα έχουν ελεγχθεί 4.900 δείγματα. Δεκατέσσερις συμπολίτες μας έχουν ήδη πάρει εξιτήριο από το νοσοκομείο.
Σχετικά με περαιτέρω μέτρα που αφορούν τον τομέα Υγείας, ανακοινώνεται η αναστολή λειτουργίας τακτικών χειρουργείων στις ιδιωτικές δομές Υγείας.
Η στρατηγική παραμένει ο περιορισμός κατ’οίκον των ελαφρών περιπτώσεων με την κατά το δυνατόν μηδενική επαφή με άλλους, με ταυτόχρονη επικοινωνία με τον γιατρό και αποφυγή του εργαστηριακού ελέγχου, ο οποίος μπορεί να είναι αρνητικός, ιδίως την περίοδο επώασης.
Για κάθε 5 ασθενείς που είναι κριτικά άρρωστοι, από πίσω είναι άλλοι 95 οι οποίοι στο 85% των περιπτώσεων έχουν ελαφρά μορφή της νόσου και στο 10-15% τη μέτρια προς σοβαρή μορφή της νόσου, επεσήμανε ο κ. Τσίοδρας.
Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι ένας μαζικός εργαστηριακός έλεγχος που δεν γίνεται με τρόπο συγκεκριμένο, που να μην φέρνει σε επαφή τον ύποπτο με άλλους υπόπτους ή το σύστημα Υγείας, ενέχει τον κίνδυνο διασποράς του ιού ή και έκθεσης στον ιό από άτομα που έχουν κάτι άλλο, όπως μια κοινή εποχική ίωση ή γρίππη, τόνισε ο κ. Τσιόδρας.
Αυτήν τη στιγμή γίνεται ειδικός σχεδιασμός συστήματος καταγραφής και περιστατικών στην κοινότητα, ο οποίος δεν θα ενέχει αυτόν τον κίνδυνο και θα γίνεται κατά το δυνατόν σε δειγματοληψία στο σπίτι.
Ο έλεγχος τρέχει ακόμη από ιδιωτικά εργαστήρια, ο οποίος και δεν απαγορεύεται για όποιον το επιθυμεί. Πρέπει να δηλώνεται σε μας ώστε να τον ιχνηλατούμε και να γίνεται μέρος καταγραφής της επιδημίας, είπε ο κ. Τσιόδρας.
Σχετικά με την επιστροφή από το εξωτερικό, τονίζεται η ανάγκη τήρησης υγιεινής στο χώρο του σπιτιού, η αποφυγή επαφής των ατόμων αυτών με άτομα αυξημένου κινδύνου και ει δυνατόν, η απομόνωση σε ειδικό χώρο κρατώντας τις αποστάσεις από τους υπολοίπους που μένουν στο ίδιο σπίτι.
Αυτοί που επιστρέφουν από το εξωτερικό, ιδιαίτερα από χώρες με υψηλή τοπική μετάδοση, όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, χειρίζονται σαν να έχουν επαφή με κρούσμα για να περιοριστεί περαιτέρω πιθανή μετάδοση.
«Επιπλέον, θα ήθελα να επισημάνω ιδιαίτερα, λόγω των τεράστιων δυσκολιών στην διακομιδή και αεροδιακομιδή από νησιωτικές περιοχές της πατρίδας μας, χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή: να μην απομακρύνονται στα νησιά ομάδες πληθυσμού και ιδιαίτερα άτομα από ομάδες αυξημένου κινδύνου», τόνισε ο κ. Τσιόδρας.
Στην ενημέρωση συμμετέχει και ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Ν. Χαρδαλιάς, ο οποίος δήλωσε ότι από αύριο στις 6 το πρωί δεν επιτρέπεται να εισέλθουν στη χώρα μας πολίτες χωρών εκτός ΕΕ, παρά μόνο για απολύτως αναγκαία συνθήκη που σχετίζεται αποκλειστικά με επείγουσα εργασία ή οικογένεια.
Συνέστησε επίσης σε όσους βρίσκονται στη χώρα μας από το εξωτερικό για διακοπές, να περιορίσουν στις απολύτως αναγκαίες τις όποιες μετακινήσεις τους στο εσωτερικό, επισημαίνοντας πως όσοι βρίσκονται σε οικειοθελή καραντίνα μπορούν να φύγουν από τη χώρα και πριν από την παρέλευση του χρόνου αυτού.
Σε ό,τι αφορά τους Έλληνες και τους κοινοτικούς αλλοδαπούς, ανέφερε πως μπορούν να εισέρχονται στη χώρα, απευθύνοντάς τους ισχυρή σύσταση να παραμείνουν σε οικειοθελή καραντίνα για 14 ημέρες.
Στο πλαίσιο αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης του κορονοϊού σε πληθυσμό που διαμένει στα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης Νήσων, τα οποία λειτουργούν σε κατάσταση υπερπληρότητας, ενημέρωσε ότι θα ισχύσει περιορισμός κυκλοφορίας των διαμενόντων στα ΚΥΤ, με την ελεγχόμενη μετάβαση τους στα οικεία αστικά κέντρα για την κάλυψη των αναγκών τους.
Συγκεκριμένα, είπε, θα δίνεται η δυνατότητα μετάβασης, ανά μία ώρα, σε περιορισμένες ομάδες ατόμων στα γειτονικά αστικά κέντρα, μεταξύ 7 το πρωί και 7 το βράδυ.
Πηγή: ΕΡΤ1, ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ