Κορονοϊός Εγκυμοσύνη: Αυτά γνωρίζουμε σήμερα για μητέρες κι έμβρυα [VIDEO]

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχει αναφερθεί ευρέως ότι τα παιδιά είναι λιγότερο πιθανό να αρρωστήσουν σοβαρά και να πεθάνουν από τον νέο κορωναϊό . Μια πρόσφατη μελέτη με 44.672 άτομα με επιβεβαιωμένη λοίμωξη από το COVID-19 έδειξε ότι τα παιδιά κάτω των 10 ετών αποτελούσαν λιγότερο από το 1% αυτών των περιπτώσεων και κανένα από τους 1023 θανάτους.
https://www.youtube.com/watch?v=jS9v-Jqkjlk&feature=youtu.be

“Αυτό είναι διαφορετικό από τη γρίπη”, λέει ο Akiko Iwasaki στο Πανεπιστήμιο Yale. Με τη γρίπη , τα μικρά παιδιά και οι ηλικιωμένοι είναι συνήθως τα πιο σοβαρά επηρεασμένα, έτσι γιατί είναι ο νέος coronavirus διαφορετικός; Είναι ένα μυστήριο. Μια απλή εξήγηση είναι ότι τα παιδιά αντιστέκονται στην μόλυνση, αλλά αυτό δεν φαίνεται να συμβαίνει. Μια πρόσφατη μελέτη διαπίστωσε ακόμη ότι τα παιδιά είναι εξίσου πιθανό να μολυνθούν από τους ενήλικες.
Σε κάθε περίπτωση, τα παιδιά που έχουν μολυνθεί είναι ακόμα λιγότερο πιθανό να αρρωστήσουν με το covid-19 και να πεθάνουν – παρόμοια τάση με εκείνη που παρατηρείται με το SARS ή το MERS , δύο άλλες σοβαρές ασθένειες που προκαλούνται από κορονoϊό. Έτσι, τι προστατεύει τα παιδιά; “Κανείς δεν έχει καλή απάντηση σε αυτό το ερώτημα ακόμα”, λέει ο Iwasaki. Αλλά αυτή και άλλοι εμπειρογνώμονες υποπτεύονται ότι μπορεί να είναι κάτω από το μοναδικό τρόπο που το ανοσοποιητικό σύστημα των παιδιών ανταποκρίνεται σε αυτούς τους ιούς.
ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ ΚΟΡΟΝΑΪΟΣ CORONAVIRUS italy_covid-19_1
Μια κοινή επιπλοκή του covid-19, του SARS και του MERS στους ενήλικες είναι το σύνδρομο οξείας αναπνευστικής δυσχέρειας, όπου η ανοσοαπόκριση κατά του κοροναϊού γίνεται υπερβολική και προκαλεί βλάβη στους πνεύμονες που απειλεί τη ζωή.
Η προκύπτουσα διαρροή υγρών και ανοσοκυττάρων στους πνεύμονες προκαλεί μεγάλα προβλήματα, λέει ο Chris van Tulleken στο University College του Λονδίνου. Ακόμη και αν αυτές οι ανοσολογικές αντιδράσεις προσπαθούν να βοηθήσουν με το να επιτίθενται στον ιό, μπορούν να καταλήξουν να εμποδίζουν την πρόσληψη οξυγόνου στους πνεύμονες, λέει.
Επειδή τα ανοσοποιητικά συστήματα των παιδιών εξακολουθούν να αναπτύσσονται, μια πρόταση είναι ότι προστατεύονται από αυτό το είδος επικίνδυνης ανοσοαπόκρισης – που ονομάζεται κυτταροκινητική καταιγίδα – όταν έχουν covid-19 ή παρόμοιες ασθένειες. Κατά τη διάρκεια της επιδημίας του SARS, δύο μελέτες διαπίστωσαν ότι τα παιδιά παρήγαγαν σχετικά χαμηλά επίπεδα κυτοκινών που προκαλούν φλεγμονή, οι οποίες μπορεί να έχουν προστατεύσει τους πνεύμονες από σοβαρές βλάβες.
Αυτό δεν εξηγεί γιατί τα ανοσοποιητικά συστήματα των παιδιών αντιδρούν διαφορετικά σε κοροναϊούς σε σύγκριση με τη γρίπη. Μπορεί να οφείλεται σε διαφορές στον τύπο αντίδρασης κυτοκίνης που παράγεται έναντι κάθε ιού, λέει ο Iwasaki.
Τα παιδιά μπορεί επίσης να επωφελούνται από την έλλειψη προηγούμενης έκθεσής τους σε κοροναϊούς γενικά. Επειδή έχουν ζήσει περισσότερο, οι ενήλικες είναι πιο πιθανό από τα παιδιά να έχουν συναντήσει άλλους κοροναϊούς στη ζωή τους, όπως αυτές που προκαλούν βήχα και κρυολόγημα, και να έχουν ήδη αντισώματα κατά αυτών των ηπιότερων ιών.
Υπάρχει μια πρόταση ότι αυτά τα υπάρχοντα αντισώματα θα μπορούσαν στην πραγματικότητα να αφήσουν τους ενήλικες χειρότερα, επειδή δεν ανταποκρίνονται ακριβώς στον νέο κοροναϊό. “Μερικές φορές τα ασύγκριτα αντισώματα μπορούν να είναι πιο επιβλαβή από το καλό”, λέει ο Wendy Barclay στο Imperial College London.
Η κατανόηση του τρόπου με τον οποίο τα παιδιά δεν ασθενούν είναι κάτι περισσότερο από επιστημονική περιέργεια. “Αν μπορούμε να μιμηθούμε με κάποιο τρόπο το ανοσοποιητικό σύστημα των παιδιών, χρησιμοποιώντας θεραπευτικά φάρμακα ή φάρμακα, ίσως απλώς να γίνει μια ήπια λοίμωξη ακόμα και σε ενήλικες”, λέει ο Iwasaki.
Και μόνο και μόνο επειδή τα παιδιά δεν αρρωσταίνουν σοβαρά, δεν σημαίνει ότι δεν συμβάλλουν στην εξάπλωση του νέου κορωναϊού. “Υπάρχει κίνδυνος να εφησυχάζεστε για τα παιδιά που δεν αρρωσταίνουν σοβαρά”, λέει ο Iwasaki.
Υπάρχουν ήδη κάποιες ενδείξεις ότι οι μολυσμένοι ενήλικες χωρίς συμπτώματα μπορούν να διαδώσουν τον ιό και το ίδιο θα μπορούσε να ισχύει και για τα παιδιά. “Μπορεί να είναι ένα καλό προληπτικό μέτρο για να ξεκινήσει το κλείσιμο των σχολείων”, λέει ο Iwasaki.
Μια πρόσφατη περιπτωσιολογική μελέτη περιέγραψε ένα μικρό παιδί με COVID 19 που είχε υψηλά επίπεδα ιού αλλά χωρίς συμπτώματα. Το εάν τα παιδιά σε αυτή την κατάσταση είναι μολυσματικά δεν είναι ακόμη γνωστά, αλλά η διαπίστωση ότι θα είναι κρίσιμη για την αντιμετώπιση αυτής της πανδημίας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ