Το παρακράτος Σημίτη: Ξέπλεναν 1 τρις το 2001 και ήρθαν για τα ρέστα το 2011.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Α πα πα αυτά δεν γινότανε αυτά στο κράτος του ΠΑΣΟΚ

Ξεπλένουν 1 τρισ. δρχ. την τελευταία στιγμή!

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ – 23/12/2001 – Ελευθεροτυπία

Μπορεί ο ερχομός του ευρώ να έχει υποχρεώσει πολύ κόσμο να ασχολείται στην Ελλάδα με τα «ρέστα» και τα ευρωκέρματα, υπάρχει όμως και ένας «άλλος κόσμος» πολύ «σιωπηλός» που έχει υποχρεωθεί λόγω του νέου νομίσματος να προχωρήσει σε «εσπευσμένες» επενδύσεις άνω του 1 τρισ. δρχ. μέσα στο 2001.
Τα χρήματα αυτά προέρχονται από τη «μαύρη οικονομία» και «ξεπλένονται» για να μετατραπούν «αυτόματα» σε ευρώ.
Παρά το γεγονός ότι η οικονομική δραστηριότητα έχει καμφθεί το δεύτερο εξάμηνο του 2001, όσο πλησιάζαμε στο τέλος του χρόνου, οι πωλήσεις μεγάλων αλλά κυρίως πολυτελών κατοικιών, ακριβών αυτοκινήτων, κοσμημάτων αλλά και έργων τέχνης υψηλής αξίας έχει αυξηθεί αντί να μειώνεται, όπως και ο τζίρος στα καζίνα.
Είναι χαρακτηριστικό ότι, ενώ έχει διαπιστωθεί μια σταθερή και φυσιολογική -λόγω ύφεσης- πτώση στην αγορά ακινήτων που αφορούν μαγαζιά, καταστήματα και χώρους εμπορικής και παραγωγικής δραστηριότητας, έχει συνεχισθεί η άνοδος της αγοράς πολυτελούς κατοικίας, όπως επίσης μεγάλων και ακριβών εκτάσεων γης.
Τα άνθη της παραοικονομίας
Στο παράδοξο αυτό φαινόμενο, η απάντηση τελικά είναι απλή, έτσι τουλάχιστον ισχυρίζονται αρμόδια τραπεζικά στελέχη αλλά και παράγοντας του ΣΔΟΕ: μέσα στο Β’ εξάμηνο του 2001, και ιδιαίτερα τους τελευταίους μήνες, έχει επιταχυνθεί η «νομιμοποίηση» του μαύρου χρήματος με επενδύσεις κυρίως… «πολυτελείας».
Ορισμένοι αναλυτές υπολογίζουν ότι στην Ελλάδα όπου η παραοικονομία αγγίζει το 38% του ΑΕΠ μέσα στο 2001 και στο πρώτο δίμηνο του 2002 θα περάσει ως ιδιωτική «δαπάνη» στην οικονομία ένα ποσοστό 2%-3% του ΑΕΠ, ήτοι περίπου 1-1,3 τρισ. δρχ. από την «αφάνεια στην ύπαρξη». Για να γίνει κατανοητή η σημασία του μεγέθους, οι επενδύσεις που έχουν γίνει μέχρι σήμερα στο Γ’ ΚΠΣ έχουν αγγίξει το 1,2 τρισ. δρχ…
Η είσοδος του τεράστιου αυτού ποσού στην οικονομία, σύμφωνα πάντα με τις εκτιμήσεις αυτές, δεν έχει γίνει ιδιαίτερα αισθητή, γιατί εξισορρόπησε τη μείωση της ζήτησης που υπήρξε λόγω της επιδείνωσης της οικονομικής συγκυρίας. Υποστηρίζεται μάλιστα ότι «ακόμα και ένα μέρος της σχετικής βελτίωσης του κλίματος στο ΧΑΑ οφείλεται στις κινήσεις αυτές…».
 
Γ. Α.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ