"Είναι θέμα χρόνου να ξεσπάσει ο κορονοϊός στη Μόρια"

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Με την εξάπλωση του κορονοϊού στη Λέσβο ασχολείται δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας Die Zeit.

H εφημερίδα γράφει: «Η κατάσταση στη Λέσβο και χωρίς τον κορονοϊό είναι δραματική. Εν τω μεταξύ το πρώτο κρούσμα έχει διαπιστωθεί. Είναι θέμα χρόνου να διαπιστωθεί και στη Μόρια». Η εφημερίδα φιλοξενεί τη μαρτυρία του γιατρού Γιώργου Μακρή και του δικηγόρου Παναγιώτη Νίκα.
Ο Έλληνας γιατρός διαπιστώνει: «Οι άνθρωποι που ζουν στον καταυλισμό, ξέρουν ακριβώς τι τους απειλεί. Παρακολουθούν τις ειδήσεις, όπως και οι Έλληνες, όπως και όλοι οι άλλοι – και όπως όλοι φοβούνται. Προσπαθούμε τώρα να τους ενημερώσουμε. Αλλά ούτε μια από τις συμβουλές μας δεν μπορούν να εφαρμόσουν οι άνθρωποι στην πραγματικότητα. Δεν υπάρχουν αρκετά σαπούνια, όσο για αντισηπτικά ούτε λόγος. Μοιράζουμε κάποια είδη προσωπικής φροντίδας αλλά δεν επαρκούν. Αυτό που τώρα απαιτείται είναι να αδειάσει ο καταυλισμός. Οι άνθρωποι θα πρέπει να μεταφερθούν σε ένα μέρος, όπου θα μπορούν να ακολουθήσουν αυτές τις συμβουλές. Διαφορετικά απειλείται η ιατρική κατάρρευση του νησιού».
Και ο δικηγόρος Παναγιώτης Νίκας, ο οποίος εργάστηκε για πέντε χρόνια στο υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής και αργότερα ίδρυσε μια ΜΚΟ για ασυνόδευτα παιδιά στη Λέρο συμπληρώνει: «Θα μπορούσαμε πολύ σύντομα να έχουμε χιλιάδες κρούσματα και αυτά σε έναν πολύ στενό χώρο. Οι πιο τυχεροί στη Μόρια ζουν σε ένα κοντέινερ, κατά κανόνα οχτώ μαζί. Πολλοί άλλοι δεν προστατεύονται καν από τις καιρικές συνθήκες, έχουν μόνο σκηνές και δεν έχουν πρόσβαση σε τουαλέτες αλλά χρησιμοποιούν τους θάμνους κοντά στους ελαιώνες».
πηγή: DW

ΔΗΜΟΦΙΛΗ