Ένας από τους διακεκριμένους υπερασπιστές της Πόλης. Εξελέγη από το λαό, ενώ ο εχθρός ήταν ήδη εντός των τειχών.
▼ Πώς ήταν
Γενναίος, με προϋπηρεσία διοίκησης επίλεκτων μονάδων στις μάχες με τους σταυροφόρους -όχι πάντα επιτυχώς.
▼ Το τέλος του
Εξαφανίστηκε μετά τη μάχη του Αρδαμυττίου στις 19 Μαρτίου 1205. Δεν είναι ακριβώς γνωστό τι απέγινε, αλλά μάλλον σκοτώθηκε εκεί.
▼ Παιχνίδια Εξουσίας
Εξελέγη στην Αγιά Σοφιά μετά από κλήρωση μεταξύ αυτού και ενός άλλου υποψηφίου. Δεν στέφθηκε ποτέ (αρνήθηκε). Συνέχισε να μάχεται, αλλά τελικά αναγκάστηκε να φύγει κι αυτός και να ενωθεί με τον αδελφό του που είχε γίνει ο ντε φάκτο ηγέτης των Ελλήνων.
▼ Ενέργειες & Γεγονότα
• Η Ελληνική αντίσταση εναντίον των Σταυροφόρων άρχισε αμέσως υπό την αρχηγία του αδελφού του Θεόδωρου Λάσκαρη.
• 1204- Ιδρύονται η αυτοκρατορία της Τραπεζούντας και η αυτοκρατορία της Ηπείρου από διαφορετικούς κλάδους της οικογένειας των Κομνηνών.
▼ Πόλεμοι
• 1205- Μάχη του Αρδαμυττίου, ακόμα μία σημαντική ήττα των Βυζαντινών από τους Λατίνους
• 1204-Οι σταυροφόροι κατέλαβαν τις περισσότερες Ευρωπαϊκές κτήσεις του Βυζαντίου εκτός από την Ήπειρο, αλλά συμπεριλαμβανομένης της Κρήτης και των περισσότερων νησιών του Αιγαίου.
▼ Συναυτοκράτορες
– Θεόδωρος Α’ Λάσκαρης: Αδελφός του, που έγινε εκ των πραγμάτων ηγέτης του Βυζαντίου.
▼ Γενική Κατάσταση
Το 1204, τρία ξεχωριστά και ανεξάρτητα Ελληνικά κράτη βγαίνουν από τα ερείπια της Ανατολικής Ρωμ. Αυτοκρατορίας: Η Νίκαια, η Τραπεζούντα και η Ήπειρος. Η Νίκαια είναι το μέρος όπου μετοίκησε η Αυλή και σταδιακά -αλλά όχι αμαχητί- θα γίνει το νέο κέντρο του Βυζαντίου.
▼ Αξιολόγηση
Ουσιαστικά δεν κυβέρνησε ποτέ. Δεν έχει αρίθμηση (π.χ. ΙΑ’) επειδή δεν συγκαταλέγεται πάντα ανάμεσα στους ηγέτες του Βυζαντίου. Την εξουσία στη Νίκαια ανέλαβε αμέσως ο αδελφός του, αλλά το γεγονός είναι ότι είχε οριστεί για λίγο βασιλεύς χωρίς κανένας άλλος να φέρει αυτόν τον τίτλο.
πηγή