Σήμερα ο κοντινότερος συγγενής μας είναι ο χιμπατζής. Μοιραζόμαστε έναν κοινό πρόγονο που έζησε πριν από 7 εκατομμύρια χρόνια. Αλλά έχουμε πολύ πιο κοντινούς συγγενείς, τα ανθρωπίνια, που δεν ζουν πλέον.
Γνωρίζουμε για τους εξαφανισμένους συγγενείς μας από τα απολιθώματα. Το πρώτο γνωστό ανθρωπίνιο εμφανίστηκε στην Αφρική πριν από 7 εκατομμύρια χρόνια περίπου. Οι κυνόδοντές του ήταν μικρότεροι από τους παλαιότερους πιθήκους.Ένα άλλο είδος έζησε στην ανατολική Αφρική. Οι μηροί του υποδεικνύουν όρθιο περπάτημα.Ένα κόκαλο από δάχτυλο ποδιού αυτού του είδους δείχνει επίσης διποδισμό.
Η ικανότητα βάδισης σε δύο πόδια εξελίχτηκε πολύ πριν από άλλα ανθρώπινα χαρακτηριστικά, όπως είναι ο μεγάλος εγκέφαλος. Οι αρχαίες καταγραφές είναι αραιές. Δεν έχουν βρεθεί απολιθώματα ανθρωπίνιων αυτή την περίοδο. Αλλά τα ανθρωπίνια συνέχισαν να εξελίσσονται και να διαποικίλουν. Τα απολιθώματα έδειχνα ότι παρόλο που περπατούσαν όρθια, τα ανθρωπίνια ήταν ακόμη αναρριχητές δέντρων. Αλλά 4 εκατομμύρια χρόνια πριν περίπου, τα πόδια που μπορούσαν να σκαρφαλώνουν χάθηκαν.
Πολλαπλά είδη ανθρωπίνιων ζούσαν ταυτόχρονα. Μερικές φορές οι περιοχές τους αλληλεπικαλύπτονταν. Πρέπει να είχαν συναντηθεί.3 εκατομμύρια χρόνια πριν τα ανθρωπίνια ζούσαν στην νότια Αφρική. Εργαλεία επέτρεπαν στα ανθρωπίνια να προσαρμοστούν στο νέο περιβάλλον. Το πρώτο οστέινο εργαλείο παράχθηκε στην Αιθιοπία. Πρέπει να είχε παραχθεί από τον «άνθρωπο τον επιδέξιο». Μέλος του είδους «Άνθρωπος – δικός μας» της δικής μας ομάδας.
Περίπου 2 εκατομμύρια χρόνια πριν, ο «Άνθρωπος ο όρθιος» ήταν το πρώτο ανθρωπίνιο που μετανάστευσε εκτός Αφρικής. Ο «Άνθρωπος ο όρθιος» είχε ανθρώπινα χαρακτηριστικά: ΜΕΓΑΛΟ ΕΓΚΕΦΑΛΟ – ΕΠΙΔΕΞΙΑ ΔΑΧΤΥΛΑ – ΜΑΚΡΙΑ ΠΟΔΙΑ. 800.000 χρόνια πριν, οι πρόοδοι στο μαγείρεμα τροφοδότησαν περισσότερο την ανάπτυξη του εγκεφάλου.
Το δικό μας είδος, «ο Άνθρωπος ο σοφός», αναδύθηκε στην Αφρική 200.000 χρόνια περίπου πριν. «Ο Άνθρωπος ο σοφός» ζούσε δίπλα και αλληλοεπιδρούσε με άλλα ανθρωπίνια είδη. «Ο Άνθρωπος ο σοφός» ήταν πολύ ευπροσάρμοστος, και γρήγορα γέμισε σχεδόν κάθε γεωγραφική περιοχή. Τα άλλα ανθρωπίνια εξαφανίστηκαν. Η πίεση του κλίματος και ο ανταγωνισμός με τον «Άνθρωπο τον σοφό» μπορεί να τους έχει εξαφανίσει. Αν και αυτά τα αρχαία ανθρωπίνια τώρα είναι εξαφανισμένα, παραμένουν οι πιο κοντινοί μας συγγενείς στο οικογενειακό μας δέντρο.
.
[youtube https://www.youtube.com/watch?v=fyfinQkRHvI&w=711&h=400]
.
ΠΗΓΗ ΒΙΝΤΕΟ: Seven Million Years of Human Evolution
American Museum of Natural History
CosmosEduThess