Οι αθέατες πλευρές του Νιαζί Κιζίλιουρεκ. Όταν δεν αναγνώρισε και πολεμούσε την ύψωση της Σημαίας της ΚΔ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

της Φανούλας Αργυρού*

Με την ευκαιρία που το ΑΚΕΛ στις τελευταίες ευρωεκλογές περιέλαβε τον κ. Νιαζί Κιζίλιουρεκ στο ψηφοδέλτιο του, και καθώς (το ΑΚΕΛ) στο βιογραφικό του υποψήφιού του παρέλειψε τη «δράση» του (Νιαζί Κιζίλιουρεκ) στο Λονδίνο, στις 7 Φεβρουαρίου 2019 η ομογενειακή «Ελευθερία» στο Λονδίνο δημοσίευσε άρθρο με τίτλο «Το βιογραφικό Νιαζί…» (www.eleftheria.co.uk )
Με τις πρόσφατες κατάπτυστες ενέργειες κάποιων περιλαμβανομένου και του εν λόγω Τουρκοκύπριου ευρωβουλευτή του ΑΚΕΛ στο οδόφραγμα και την καταγγελία που μαζί με τον συνάδελφο του επίσης ευρωβουλευτή του ΑΚΕΛ κ. Γ. Γεωργίου κατήγγειλαν την ΚΔ στο Ευρωκοινοβούλιο, επειδή τόλμησε (η Κυπριακή Δημοκρατία) να πάρει έστω ημίμετρα για να αντιμετωπίσει τον κορωνοϊό, γράφτηκαν αρκετά. Όπως τα άρθρα των Σάββα Ιακωβίδη «Ο κορωνοιός των οδοφραγμάτων» 11.3.2020, και ‘Αριστου Μιχαηλίδη «Η απερίσκεπτη ενέργεια Κιζίλγιουρεκ και Γεωργίου» 5.3.2020, «Διαστάσεις εθνικής τραγωδίας ή εθνικής αυτοκτονίας» 6.3.2020, και «Παραπλανούν Γεωργίου – Νιαζί για οδοφράγματα», ειδησεογραφικό «Φιλελευθέρου» 4.3.2020 κ.α.
Στο Λονδίνο η ομογενειακή «Ελευθερία» στις 12.3.2020 έγραψε «Πεμπτοφαλαγγίτες σε Κύπρο και Ελλάδα», αφού προηγήθηκε στις 5.3.2020 το άρθρο «Αν χρειαστεί να κλείσουν όλα τα οδοφράγματα και ποιοι Ε/κ κατήγγειλαν την Κυπριακή Δημοκρατία».
Στο τελευταίο η «Ελευθερία» έγραψε μεταξύ άλλων: « Η τουρκοκυπριακή κατοχική ηγεσία κατήγγειλε την Κυπριακή Δημοκρατία σε διεθνείς οργανισμούς (ΟΗΕ, ΕΕ) με την αστεία δικαιολογία για παραβίαση του κανονισμού της Πράσινης Γραμμής. Προς έκπληξη όλων, όμως, μαζί τους συντάχθηκαν και οι δύο ευρωβουλευτές του ΑΚΕΛ, ο Νιαζί Γκιζίλγιουρεκ και ο Γιώργος Γεωργίου… οι οποίοι κατήγγειλαν την Κύπρο στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τον ίδιο λόγο Καλά, από το Νιαζί το περιμέναμε. Με κάθε ευκαιρία θέλει να πλήξει την Κυπριακή Δημοκρατία…»
Σ΄αυτή την αναφορά της «Ελευθερίας» ακριβώς θα συμπληρώσω για την «δράση» του Νιαζί Κιζίλιγιουρεκ στο Λονδίνο, προτού κατεβεί στην Κύπρο και προσληφθεί στο Πανεπιστήμιο της Κυπριακής Δημοκρατίας. Με πληροφορίες για τις αθέατες πλευρές του, που το ΑΚΕΛ ακριβώς δεν περιέλαβε στο βιογραφικό του υποψήφιού του. Όταν δεν αναγνώριζε την Σημαία της Κυπριακής Δημοκρατίας και όχι μόνον…
Το οίκημα του Θεάτρου Τέχνης
Το 1987 το Θέατρο Τέχνης στο Camden Town του βορείου Λονδίνου, μια οργάνωση με αξιόλογη υπηρεσία προς τους Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους κατόρθωσε και αγόρασε από το δημαρχείο του Camden το σημερινό του οίκημα. Το Θέατρο Τέχνης είχε καθιερώσει για πέντε συνεχή χρόνια τότε και κάθε Ιούλιο κατά την εβδομάδα των μαύρων επετείων της τραγωδίας της Κύπρου, ύψωνε στο οίκημα του Δημαρχείου εν τη παρουσία αξιωματούχων της τοπικής αυτοδιοίκησης και της Υπ. Αρμοστείας της Κύπρου, την κυπριακή σημαία. (Συνεχίζει να το κάνει στο οίκημά του).
Η Κυπριακή Σημαία
Το 1989, ένας Τουρκοκύπριος που ήλθε από το νότιο Λονδίνο απαίτησε να μην αναρτιέται η κυπριακή σημαία γιατί αυτή, ισχυριζόταν δεν αντιπροσωπεύει και τους Τουρκοκύπριους. Ο Γιώργος Ευγενίου, ο ακούραστος διευθυντής του Θεάτρου Τέχνης απέρριψε το αίτημα και στην συνέχεια ορισμένοι μετρημένοι Τουρκοκύπριοι, και μαζί τους και ο Νιαζί Κιζίλιουρεκ προέβησαν σε ακατανόμαστες διαμαρτυρίες εναντίον της ύψωσης της κυπριακής σημαίας. Στην συνέχεια οργανώθηκαν σε ομάδα/κίνημα το «Movement for an Independent and Federal Cyprus» με εξίσου μετρημένους Ελληνοκύπριους τους λεγόμενους επανα-προσεγγιστές ομοσπονδιακούς/διζωνικούς με «ιδρυτή τον Νιαζί Κιζίλιουρεκ» (“Sunday Times» 30.6.1991). Και στη συνέχεια, με υποστηρικτή τον τότε Εργατικό πρόεδρο της επιτροπής επιχορηγήσεων του Δημαρχείου του Camden Town, Graham Shurety που ήταν παντρεμένος με ελληνοκύπρια, ίδρυσαν το λεγόμενο «Cypriot Art Forum» υποστηρίζοντας σθεναρά ότι «η σημαία της Κυπριακής Δημοκρατίας δεν αντιπροσωπεύει τους Τουρκοκύπριους…» (Να σημειωθεί τότε πρόεδρος στην Κύπρο ήταν ο Γιώργος Βασιλείου, ο οποίος και λέχθηκε (τότε), είχε υποσχεθεί στον Νιαζί Κιζίλιουρεκ θέση στο Πανεπιστήμιο Κύπρου όταν θα ιδρυόταν).
Αμέσως μετά την άρνηση του Γιώργου Ευγενίου να μην εισακουστεί το αίτημα της ομάδας, ο Graham Shurety έκοψε την επιχορήγηση που έπαιρνε το Θέατρο Τέχνης ύψους £105,000 χιλιάδων λιρών το χρόνο για την λειτουργία του με στόχο την πτώχευσή του και την επιστροφή του κτιρίου στο δημαρχείο. γιατί στην αγοραπωλησία υπάρχει μια πρόνοια που λέει ότι αν δεν τα βγάλουν πέρα το οίκημα να επιστραφεί στο δημαρχείο.
H περιβόητη Έκθεση
Οι μετρημένοι της ομάδας των διζωνικών επανα-προσεγγιστών του Νιαζί Κιζίλιουρεκ μέσω του «Cypriot Art Forum» που ίδρυσαν, απόσπασαν ελέω Graham Shurety, μέρος της χορηγίας που έπαιρνε το Θέατρο Τέχνης. Ο Νιαζί Κιζίλιουρεκ χρηματοδοτήθηκε με χιλιάδες λίρες τότε, από τον Shurety, για να ετοιμάσει μια εκτός τόπου και χρόνου, τάχατες έκθεση για την κυπριακή παροικία του Camden, η οποία έμεινε ατελείωτη. Ξέσπασε σκάνδαλο τεραστίων διαστάσεων μέσα στο δημαρχείο για διασπάθιση δημόσιου χρήματος και πολιτικού χαρακτήρα δραστηριότητες, χρησιμοποιήθηκαν λεφτά της Δημαρχίας για ταξίδια στην Κύπρο, διαμονή σε ξενοδοχεία, (“Sunday Times” 30.6.1991) που δεν είναι στα πλαίσια λειτουργίας του δημαρχείου, ακολούθησε δριμεία καταπελτική κριτική για το περιεχόμενο της μέχρι τότε έκθεσης του Νιαζί Κιζίλιουρεκ, το θέμα προβλήθηκε με πρωτοσέλιδα δημοσιεύματα τόσο στον τοπικό τύπο όπως την «Hampstead and Highgate», και τις εθνικές κυριακάτικες εφημερίδες, ο Shurety ρεζιλεύτηκε και αποκαλύφθηκαν οι διασυνδέσεις ολόκληρης της παρέας του. Έχασε τη δουλειά του και ο Νιαζί αναζητείτο από τους δημοτικούς συμβούλους του δημαρχείου, αλλά οι εφημερίδες έγραψαν, ότι έφυγε από την Αγγλία για την Κύπρο. Η έκθεσή του, η οποία ήταν ημιτελής, ήδη προκατειλημμένη εναντίον των Ελληνοκυπρίων, με ανακρίβειες και διαστρεβλώσεις, έμεινε γράμμα κενό, ατελείωτη, άχρηστη και δεν έχει χρησιμοποιηθεί για τίποτα, εκτός από το να την προβάλει, παραπλανητικά, ο ίδιος ως επίτευγμα, από την ιστοσελίδα του πανεπιστημίου Κύπρου.
Η ομάδα των λεγόμενων τότε επανα-προσεγγιστών του Νιαζί Κιζίλιουρεκ με το “Cypriot Art Forum” αυτοδιαλύθηκε σε δύο περίπου χρόνια. Δυστυχώς, όμως, κατόρθωσε πριν αυτοδιαλυθεί, να προκαλέσει τεράστια ζημιά στην ομαλή λειτουργία ενός αξιόλογου οργανισμού, του Θεάτρου Τέχνης εφόσον ο Shurety πριν χάσει την δουλειά του κυκλοφόρησε εκδικητικά μια έκθεση κατηγορώντας την διεύθυνση του Θεάτρου Τέχνης, την οποία έστειλαν σε διάφορους οργανισμούς επιχορηγήσεων για να τους στραγγαλίσουν οικονομικά. ΄Ομως το Θέατρο Τέχνης επιβίωσε, και συνεχίζει μέχρι σήμερα χάρη στην ανιδιοτελή προσφορά των μελών του και προσφέρει στην κοινότητα της περιοχής…
Παραθέτω ορισμένα από τα δημοσιεύματα του σκανδάλου.
“Ham and High” 29.3.1991 “ Cypriot job ‘given improperly’.
“Ham and High” 13.9.1991 “Cyprus report still not up to scratch”
Και όταν τελικά ο Ν.Κ παρέδωσε την 154 σελίδων περιβόητη έκθεσή του αυτή επικρίθηκε έντονα ως άχρηστη και άσχετη, δεν άξιζε τα λεφτά που πήρε ο ΝΚ, σπαταλήθηκαν άδικα χιλιάδες λίρες του δημοσίου που έπρεπε να χρησιμοποιηθούν για άλλες ανάγκες όπως παιδικούς σταθμούς στην περιοχή. Σχετικό δημοσίευμα στην τοπική “Camden Journal” 13.2.1992 “ Deadline breaker – from Dr. K” με δηλώσεις της Επικεφαλής των επικρίσεων στο Δημαρχείο Συντηρητικής Δημοτικής Σύμβουλου Judith Barnes.
Η δε δημοτική Σύμβουλος Anne Morris με τρισέλιδη επικριτική επιστολής της ημερομηνίας 21 Οκτωβρίου 1992, διερωτήθηκε έκπληκτη πως και δόθηκε άδεια για μια τέτοια έκθεση. Ολοκλήρωσε επιγραμματικά ως εξής: «… Με ανησυχεί βαθιά αυτή η κακογραμμένη έκθεση, η οποία δεν ερευνήθηκε σωστά, πως πήρε εγκρίθηκε από την Επιτροπή (Equalities Committee). Οποιοσδήποτε από τους αξιωματούχους μας αν του ζητιόταν να γράψει, θα έγραφε πολύ καλύτερα και με πολύ λιγότερα έξοδα. Υπάρχουν σήμερα πολλές οργανώσεις στο Κάμπτεν που θα μπορούσαν να κάνουν καλύτερη χρήση του ποσού που σπαταλήθηκε. Είμαι σε πλήρη απόγνωση να καταλάβω γιατί αυτή η έκθεση πήρε άδεια. Δεν αντιλαμβάνομαι επίσης γιατί ζητήθηκε από τον Δρ. Κιζίλιουρεκ να αναλάβει κάτι τέτοιο, ο οποίος φαίνεται να μην έχει ούτε την πείρα ούτε την γνώση για τις σχετικές στατιστικές τεχνικές που του ζητήθηκε να ετοιμάσει.»
«Τα Νέα» Λονδίνου 9.1.1992 έγραψαν « Σύμφωνα με το προσχέδιο που «Τα Νέα» εξασφάλισαν Εξίσωση των λιγοστών Τούρκων με τους Έλληνες του Κάμπτεν! Επιχειρείται από το Νιαζί Κιλζίλιουρεκ».
(Η εφημερίδα «Τα Νέα» σταμάτησε την κυκλοφορία της μετά που ο αείμνηστος εκδότης της Λούης Βρακάς απεβίωσε πριν δύο χρόνια).
Αυτά τα λίγα για να γνωρίζουν όσοι δεν ξέρουν ή όσοι δεν… θυμούνται.
*Ερευνήτρια/δημοσιογράφος
ΠΗΓΗ:ΣΗΜΕΡΙΝΗ 22/3/2020

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ