Κορωνοϊός: δικαίωμα και Υποχρέωση

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η Κίνα έχει πληθυσμό 1.400.050.000

Η Ευρώπη έχει πληθυσμό 747.183.000, δηλαδή έχει το μισό πληθυσμό της Κίνας.

Τα κρούσματα κορονοϊού μέχρι σήμερα 22/03 είναι:

Στην Κίνα γύρω στα 81.054

Στην Ευρώπη περίπου 141.858 -στην μισή χρονική περίοδο και χωρίς αιφνιδιασμό όπως συνέβη στην Κίνα.-

Άρα,

Κίνα: 1,4 δις πληθ. 81.054 κρούσματα.

Ευρώπη: 748 χιλ. πληθ. 141.858 κρούσματα.

Νέα κρούσματα στην Κίνα: +46 μονο.

Νέα κρούσματα στην Ευρώπη: χιλιάδες…

Το ερώτημα που προκύπτει είναι, γιατί? -Γιατί η Κίνα τα καταφέρνει?

Η απάντηση όσο κι αν πονάει, όσο κι αν μας κακοφαίνεται, όσο κι αν μας τσούζει, είναι μια και συγκεκριμένη:

ΔΙΟΤΙ Η ΚΙΝΑ “ΜΕΤΕΤΡΕΨΕ” ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΕ ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ, ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΕΙ ΤΟΝ ΚΟΡΩΝΟΙΟ.

Για την ακρίβεια η μετατροπή στην Κίνα έχει συμβεί εδώ και δεκαετίες.

Όταν ο έλεγχός μιας κατάστασης ξεφεύγει η χάνεται, τότε βρισκόμαστε σε κρίση. Η άμεση επανάκτηση της κατάστασης και ο επανέλεγχός της, επιτυγχάνεται με ένα και μοναδικό τρόπο, με αντεπίθεση και καταστολή. Μας αρέσει δε μας αρέσει, αυτή είναι η αλήθεια.

Καλή είναι η δημοκρατία και η ελευθερία της άποψης όταν τα κρίσιμα προβλήματα μας είναι λυμένα, όμως σε περιόδους κρισης π.χ. πολέμου ο στρατός είναι αυτός αναλαμβάνει δράση με διαταγές και υποχρεώσεις, οχι με επιλογές και δικαιώματα. Και αυτο που βιώνουμε σήμερα με τον κορονοϊό είναι πόλεμος.

Έχει γονατίσει ολόκληρη η Ευρώπη, η Ιταλία και Ισπανία έχουν ξεκληριστεί και οι πολίτες τους ακόμα και σήμερα κυκλοφορούν έξω με συστάσεις περιορισμού -η κυκλοφορία είναι βέβαια μειωμένη, αλλά η χαλαρότητα συνεχίζεται…-

-Γιατί υπάρχουν ακόμη και σήμερα άσκοπες μετακινήσεις εκεί, οπως λένε?

Διότι είναι δικαίωμα τους κάποιοι να πηγαινοέρχονται άσκοπα. Δεν είναι ξεκάθαρη Υποχρέωση τους να πειθαρχήσουν, όπως συνέβη στην περίπτωση της Κίνας.

Λένε, είναι ήρωες οι γιατροί και οι νοσηλευτές στην Ελλάδα για τις μάχες που δίνουν και ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ τις δίνουν.

Ξεχνάμε όμως πως, αν Μητσοτάκης δεν έπαιρνε εγκαίρως το μέτρα, οι γιατροί και νοσηλευτές δεν θα ήταν ήρωες, αλλά ναυαγοί.

Αν λοιπόν στην παρούσα φάση οι πράσινες και άσπρες μπλούζες είναι οι Ήρωες, τοτε η κυβέρνηση είναι ο ήρωας των Ηρώων, ξεκάθαρα πράγματα.

Διότι, αν στην κρίση του κορονοϊού η κυβέρνηση της χώρας μας συμπεριφερόταν λίγο “χαλαρά ρε ‘συ”, κάπως πιο δημοκρατικά κλπ και άφηνε ανοιχτά τα σχολεία ακόμα μια εβδομάδα, αν ξέρω ‘γω το συζητούσε με τους ΟΛΜΕδες και τα σχετικά, σήμερα θα είχε γίνει της πουτ@νας το κάγκελο, θα τρέχαμε και δεν θα φτάναμε.

Και μην μου πεις, όλες οι κυβερνήσεις αυτό θα έπρατταν αυτονόητο ειναι, γιατί είδες τι έγινε στην Αγγλία με τις καθυστερήσεις.

Και για να εξηγούμε, δεν τους ψήφισα αλλά η αλήθεια να λέγεται.

Και ποια είναι η αλήθεια?

Είναι πως, όλα τα προηγούμενα μνημονιακά χρόνια μας έπιναν το αίμα και κανείς δεν αντιδρούσε, κανείς μας δεν έβγανε στους δρόμους, προτιμούσαμε τον καναπέ τότε και οχι το έξω. Τώρα που πρέπει να μείνουμε μέσα και να μπαστακωθούμε στον καναπέ, το παίζουμε τσάμπα μάγκες και σουλατσαδόροι. Ας το δούμε εν πάση περιπτώσει και διαφορετικά, ευκαιρία είναι αυτή την περίοδο να αισθανθούμε τον φουκαρά συνάνθρωπο μας, που βρίσκεται στην φυλακή. Για φαντάσου, αν δεν αντέχεις τώρα να μείνεις σπίτι, πως θα αισθανόσουν άραγε, αν έτρωγες κανα δυο χρονάκια φυλακή χωρίς αναστολή, θα την πάλευες?

Ίσως, γι αυτά που γράφω, να με πεις υπερβολικό και ακραίο.

Όμως να θυμάσαι πως, αν ο ιός ξεφύγει, εσύ προσωπικά θα απαιτήσεις όχι μόνο η αστυνόμευση να γίνει Υποχρεωτική, αλλά να βγει ο στρατός στο δρόμο και όλοι μαζί να πολεμήσουμε υπεύθυνα και συντονισμένα.

Nikos Marko

ΔΗΜΟΦΙΛΗ