ΕΚΤΑΚΤΟ Γιάννης Βρούτσης: Μείωση μισθών κατά 50% για έξι μήνες.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Δημοσιεύτηκε τα ξημερώματα του Σαββάτου στο Φύλλο της Κυβερνήσεως η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που ενεργοποιεί μία σειρά από μέτρα για τη στήριξη της οικονομίας στη μάχη κατά του κορονοϊού.

Η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου καθορίζει επακριβώς τα μέτρα που εξήγγειλε πρόσφατα η κυβέρνηση και ενδιαφέρον παρουσιάζει το άρθρο 9 όπου αναγράφεται το εξής:

  • α) Κάθε εργαζόμενος μπορεί να απασχολείται κατ’ ελάχιστο δύο (2) εβδομάδες με περίοδο αναφοράς τον μήνα, συνεχόμενα ή διακεκομμένα,
  • β) Ο ανωτέρω τρόπος οργάνωσης της εργασίας γίνεται ανά εβδομάδα και εντάσσεται σε αυτόν τουλάχιστον το 50% του προσωπικού της επιχείρησης,

Αυτό σημαίνει ότι στο πλαίσιο των έκτακτων και προσωρινών μέτρων στην αγορά εργασίας για την αντιμετώπιση και τον περιορισμό της διασποράς του κορονοϊού COVID-19 για τους επόμενους 6 μήνες δίνεται η δυνατότητα στους εργοδότες να απασχολούν τους εργαζομένους τους κατά το ήμισυ με την αντίστοιχη μείωση των αποδοχών κατά 50%. Έτσι θα μπορεί κάθε εργαζόμενος να απασχολείται είτε δυο εβδομάδες συνεχόμενες είτε μια εβδομάδα εργασίας με μια εβδομάδα αργίας εναλλάξ. Ενώ η προστασία για την μη-απόλυση ισχύει μόνον για τον μήνα που διανύουμε.
213 1
Αυτό αυτομάτως σημαίνει ότι όλοι οι μισθοί στις εταιρίες που θα ενταχθούν στο πρόγραμμα, θα μειωθούν κατά 50%, δηλαδή για μηνιαίο μισθό 700 ευρώ, οι απολαβές θα είναι 350 ευρώ, για 800 ευρώ, θα είναι 400 ευρώ κοκ, πολύ χαμηλότερα δηλαδή από τον νέο κατώτατο μισθό που ψήφισε πέρυσι τον Φεβρουάριο η προηγούμενη κυβέρνηση.
Δείτε το βίντεο στο 9’40

Επιβεβαιώνεται και ο εργατολόγος Διονύσιος Τεμπονέρας

Ο εργατολόγος Διονύσιος Τεμπονέρας είχε αναλύσει σχετικά την παγίδα που κρύβει το άρθρο 9 της ΠΝΠ με σχετική ανάρτηση του στο προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook ήδη από το Σάββατο και δυστυχώς για χιλιάδες εργαζομένους ήρθε σήμερα ο υπουργός εργασίας να τον επιβεβαιώσει
η άναρτηση του Διονυσίου Τεμπονέρα ήταν η εξής:
21 Μαρτίου 2020
“Η κυβέρνηση εκμεταλλεύεται την κρίση και τα μέτρα κατά της εξάπλωσης του κορονοιου και κηρύττει τον πόλεμο στους εργαζόμενους.
Με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που δημοσιεύτηκε χθες(άρθρο 9), από σήμερα δίνει τη δυνατότητα σε όλες τις ανοικτές επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα(ακόμα και σε όσες είναι κερδοφόρες!) και με ΜΟΝΟΜΕΡΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΕΡΓΟΔΟΤΗ, για τους επόμενους έξι μήνες, δηλαδή έως τις 21 Σεπτεμβρίου, να απασχολούν από το 50 έως και το 100% του προσωπικού τους ανεξαιρέτως μόνο για 10 ημερες!
Πρόκειται για νέο σύστημα εκ περιτροπής εργασίας, δηλαδή ο εργαζόμενος θα εργάζεται για δύο εβδομάδες και τις επόμενες δυο εβδομάδες ΔΕΝ θα εργάζεται!
Ομοίως, ένας εργαζόμενος θα εργάζεται την μία εβδομάδα και την επόμενη δεν θα εργάζεται, με απόφαση του εργοδότη!
Ο προηγούμενος νόμος προέβλεπε προηγούμενη διαβούλευση με τους εκπροσώπους των εργαζομένων και τώρα η προϋπόθεση αυτή καταργείται.
Τα ανωτέρω οδηγούν σε μείωση των αποδοχών των εργαζομένων στις ιδιωτικές επιχειρήσεις, που δεν έχουν κλείσει, έως και 60%!
Δεν υπάρχει πρόβλεψη για τις ασφαλιστικές εισφορές, άρα χάνονται και τα ένσημα των εργαζομένων για το αντίστοιχο διάστημα!
Έτσι εργαζόμενος του ιδιωτικού τομέα αμειβόμενος με τον κατώτατο μισθό θα λαμβάνει αν ο εργοδότης ενταχθεί στο ανωτέρω σύστημα διευθέτησης του χρόνου εργασίας για όλο το μήνα μισθό 300 ευρώ!
Για αυτό και στην ιδία Π.Ν.Π. η κυβέρνηση για να προλάβει τις αντιδράσεις των εργαζομένων και των συνδικάτων, ανέστειλε την απαγόρευση επιστράτευσης- επίταξης για όσους απεργούν, που είχε θεσπιστεί το 2015(ν.4325/215).
Η κυβέρνηση αφού απελευθέρωσε τις απολύσεις δίνει γη και ύδωρ την εργοδοσία.
Έρχονται μαζικά φύλλα πορείας!”
 
Πηγή: Αυγερινος Χατζηχρυσος flash.gr
 

ΔΗΜΟΦΙΛΗ