Έμεινε στο χθες ό,τι ανήκει στο χθες

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Φαίνεται ότι στο τέλος αυτής της κρίσης ο κόσμος θα εξελιχθεί σε απολυταρχικά καθεστώτα. Είτε σε φασισμό, είτε σε Σοσιαλισμό. Όλοι είδαν τι μπορεί να κάνει ένας ιός. Επηρεάζει πιο πολύ από την ατομική βόμβα. Κάνει αυτά που δεν μπόρεσε να κάνει η ατομική βόμβα.

Χαιρετίσματα στην Κούβα. Αν αντέξει άλλα 15 χρόνια, θα είναι η πιο μακροχρόνια σοσιαλιστική δημοκρατία στον κόσμο.
Η επανάσταση του 1959 σήμερα είναι 61 χρονών. Πέθανε ο Κάστρο, ο θρυλικός ηγέτης της επανάστασης. Διήρκεσε 74 χρόνια η Σοβιετική Ένωση που ήταν το πρώτο σοσιαλιστικό κράτος στον κόσμο. Η επανάσταση που έκανε ο Λένιν το 1917 τερματίστηκε τον Δεκέμβριο του 1991. Τα Σοβιέτ πέρασαν στην Ιστορία. Εκείνες ήταν οι πιο δύσκολες μέρες για την Κούβα. Διότι επιβίωνε με τη μεγάλη υλική και ηθική στήριξη της Σοβιετικής Ένωσης. Ήταν κάτω από τη μύτη της Αμερικής.
Η Σοβιετική Ένωση ήταν αυτή που την έσωσε από μια πιθανή αμερικανική επέμβαση στα πρώτα χρόνια της επανάστασης. Με την κατάρρευση των Σοβιέτ, το 1991, έχασε τον μεγαλύτερο σύμμαχό της. Έμεινε πιο μόνη στον κόσμο. Απομονώθηκε πιο πολύ. Ούτως ή άλλως βρισκόταν κάτω από ένα μεγάλο οικονομικό εμπάργκο. Η οικονομία της συρρικνώθηκε πιο πολύ. Παρά ταύτα, δεν παραιτήθηκε από τον Σοσιαλισμό.
Όσοι πήγαν στην Κούβα και επέστρεψαν ξέρουν. Πλέον ξέρουν και όσοι δεν πήγαν. Είναι μια χώρα μέσα στη φτώχεια. Κοροϊδεύουν την Κούβα λέγοντας ότι στους δρόμους της υπάρχουν αμερικανικά αυτοκίνητα της δεκαετίας του σαράντα. Κοροϊδεύουν ότι υπάρχει έλλειψη στα βασικά είδη κατανάλωσης. Όμως, στην Κούβα υπάρχουν πολύ πιο πολύτιμα πράγματα που δεν έχουν εκείνοι. Υγεία. Και εκπαίδευση.
Ειδικά στο σύστημα υγείας και στις υπηρεσίες υγείας ξεπέρασε ακόμα και τις πιο ανεπτυγμένες καπιταλιστικές χώρες στον κόσμο. Άλλωστε, μήπως δεν είναι αυτό το πιο απαραίτητο πράγμα για τον άνθρωπο; Νοσοκομεία. Γιατροί. Φάρμακα. Η Κούβα βρίσκεται πιο μπροστά απ’ όλους, ακόμα και στις έρευνες για τον καρκίνο. Και αυτές οι υπηρεσίες δεν παρέχονται μόνο σε όσους έχουν χρήματα. Παρέχονται ισότιμα σε όλους, σε μέρη που μπορούν να έχουν πρόσβαση όλοι. Σε αυτό έδινε την περισσότερη σημασία ο Κάστρο. Υγεία και εκπαίδευση. Κοντά σε αυτά, τι είναι, άλλωστε, τα πολυτελή είδη κατανάλωσης;
Ο καπιταλιστικός και ιμπεριαλιστικός κόσμος προσπάθησε πολύ να γκρεμίσει το καθεστώς στην Κούβα. Διοργανώθηκαν μερικές εκατοντάδες φορές απόπειρες δολοφονίας κατά του Κάστρο. Δεν τα κατάφεραν. Στο Ευρωκοινοβούλιο υπήρχαν κάποιοι που προσεύχονταν μέρα νύκτα να πεθάνει ο Κάστρο. Ήλπιζαν ότι μετά τον θάνατο του Κάστρο θα κατέρρεε το καθεστώς. Εκείνοι που καίγονται από την επιθυμία για χρήμα και δεν νοιάζονται καθόλου για τα ανθρώπινα δικαιώματα, δεν ανέχονταν ένα ανθρώπινο καθεστώς στην Κούβα αποκομμένο από τους ίδιους.
Και ιδού, στο τέλος ήρθε ο κορωνοϊός. Κοιτάξτε από τη μια την Κούβα και από την άλλη τους υπόλοιπους.
Η Κούβα είναι ανάμεσα σε εκείνους που επηρεάστηκαν λιγότερο από αυτό τον ιό. Είδα την κατάσταση πριν δύο μέρες. Σύνολο δέκα κρούσματα (σ.σ. γύρω στα 50 πια). Και εκείνα ήταν τουρίστες που βρίσκονταν στη χώρα. Μόνο ένας θάνατος. Και εκείνος ήταν Ιταλός τουρίστας ηλικίας 61 χρόνων.
Στο μεταξύ, η φαρμακευτική βιομηχανία της Κούβας ανακοίνωσε ότι θα παράξει 22 φάρμακα που θα χρησιμοποιηθούν στη θεραπεία του κορωνοϊού, και κυρίως το Interferon Alpha 2 B, που φαίνεται να είναι αποτελεσματικό κατά του ιού αυτού. Σκεφτείτε. Ο πληθυσμός της Κούβας είναι περίπου 12 εκατομμύρια. Δεν μπορεί να συγκριθεί καν με τη δική μας χώρα. Αλλά ο αριθμός των κρουσμάτων στη χώρα μας ξεπέρασε τα εκατό. Στην δε Κούβα είναι μόνο δέκα.
Αυτή είναι η Κούβα την οποία κοροϊδεύετε για τα μουσειακού είδους αυτοκίνητά της, τα πρωτόγονα καταναλωτικά της είδη, και ακόμα και για το χαρτί τουαλέτας της. Κοιτάξτε από τη μια εκείνους που υποφέρουν στα φιλελεύθερα συστήματα που ιδιωτικοποιήθηκαν τα πάντα και από την άλλη την Κούβα που κρατικοποιήθηκαν όλες οι υπηρεσίες υγείας. Κοιτάξτε την Ιταλία, που μέχρι πρόσφατα χόρευε στη Μέση Ανατολή με μεγάλες φιλοδοξίες. Κοιτάξτε την ανίκητη Αγγλία, κοιτάξτε τη Γαλλία, κοιτάξτε τη Γερμανία, κοιτάξτε ακόμα και τη Νορβηγία πόσο εξαθλιωμένες είναι.
Φαίνεται ότι στο τέλος αυτής της κρίσης ο κόσμος θα εξελιχθεί σε απολυταρχικά καθεστώτα. Είτε σε φασισμό, είτε σε Σοσιαλισμό. Όλοι είδαν τι μπορεί να κάνει ένας ιός. Επηρεάζει πιο πολύ από την ατομική βόμβα. Κάνει αυτά που δεν μπόρεσε να κάνει η ατομική βόμβα.
Αν αυτός ο ιός φτιάχτηκε και εξαπλώθηκε στον κόσμο ενσυνείδητα, εκείνοι που τον έκαναν είδαν τι γεύση έχει. Άρχισε βιολογικός πόλεμος. Ίσως να είχε αρχίσει προ πολλού, αλλά τώρα εμφανίζεται η πραγματική του μυρωδιά. Δεν μπορώ να πω ότι έφτασαν στο έπακρον. Διότι μπορούν να κάνουν και πολύ χειρότερα.
Αποδείχθηκε για άλλη μια φορά ότι είχε δίκαιο η Κούβα που προστατεύει το σοσιαλιστικό της σύστημα εδώ και 61 χρόνια. Υπάρχει και στην Κίνα απολυταρχικό καθεστώς. Γι’ αυτό κατάφερε να θέσει υπό έλεγχο τον ιό. Ενώ εμείς που περάσαμε τη ζωή μας μισώντας τον κομουνισμό, δεν είμαστε ποτέ ασφαλείς. Χρεωκοπήσαμε. Και από εδώ και εμπρός δεν θα μπορέσουμε να συνέλθουμε εύκολα.
Πέρασαν οι μέρες μας συνεχώς με πατριδοκαπηλία. Λέγοντας ότι «ένας Τούρκος αξίζει όσο όλος ο κόσμος». Βάφοντας σημαίες στα βουνά. Με καυχησιές για το ευγενικό τουρκικό αίμα στις φλέβες μας. Φτιάχνοντας τζαμιά και μιναρέδες αντί σχολεία και νοσοκομεία. Και ιδού τώρα.
Ένας ιός τα πήρε και τα σήκωσε όλα. Όλα όσα ανήκαν στο χθες έμειναν στο χθες…
ΣΕΝΕΡ ΛΕΒΕΝΤ
politis.com.cy

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ