Η Γερμανία και οι δορυφόροι της έχουν καταλάβει τι διακυβεύεται; Δραματική έκκληση Ντράγκι: Είμαστε σε πόλεμο, να διαγραφούν ιδιωτικά χρέη

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η παρέμβαση του “σούπερ Μάριο” Ντράγκι με άρθρο του στους Financial Times κάθε άλλο παρά τυχαία είναι, αλλά εκεί στη Γερμανία και στα όμορα κράτη πετάνε χαρταετό. Από τη μια ο πρώην πρόεδρος της ΕΚΤ να μιλάει για πόλεμο και τραγωδία βιβλικών διαστάσεων και από την άλλη μια ντουζίνα ευρωπαίοι ηγέτες να μάχονται για να πείσουν τους Γερμανούς για το αυτονόητο και το έλασσον ως αντίβαρο στο οικονομικό και κοινωνικό τσουνάμι που ελλοχεύει.
Ο Ντράγκι προειδοποιεί για την αναπόφευκτη μεγάλη ύφεση και κάνει λόγο για την αναγκαιότητα κοινής δράσης από όλες τις κυβερνήσεις για την αποφυγή μιας βαθιάς ύφεσης.
Ο πρώην κεντρικός τραπεζίτης της ΕΕ, καλεί τις τράπεζες να δανείσουν γρήγορα με μηδενικό κόστος τις εταιρείες που προετοιμάζονται να σώσουν θέσεις εργασίας, και προτρέπει τις χώρες να κινητοποιήσουν πλήρως το σύνολο του χρηματοπιστωτικού συστήματος: αγορές ομολόγων, κυρίως για μεγάλες εταιρείες, τραπεζικά συστήματα και σε κάποιες χώρες ακόμα και το ταχυδρομικό σύστημα. Επίσης, καλεί τις κυβερνήσεις να προβούν σε σημαντική αύξηση του δημόσιου χρέους προκειμένου να καλύψουν ιδιωτικά χρέη, και μάλιστα αυτό να γίνει σε μόνιμη βάση μέχρι να παρέλθει πλήρως η ύφεση.
 

ΔΗΜΟΦΙΛΗ