Εξαιρετικά δημοφιλείς στους καταναλωτές ανά τον κόσμο γίνονται οι χρηματοοικονομικές υπηρεσίες που παρέχονται μέσω κινητών τηλεφώνων και φορητών συσκευών, με τη βιομηχανία του λεγόμενου “mobile money” να καταρρίπτει συνεχώς νέα ρεκόρ.
Το 2019 σημειώθηκε ένα ακόμη τεράστιο άλμα στην αξία των συναλλαγών, που διενεργήθηκαν μέσα από ψηφιακές πλατφόρμες σε κινητές συσκευές, καθώς ο αριθμός των εγγεγραμμένων λογαριασμών ξεπέρασε το 1 δισεκατομμύριο.
Το 2019 ο κλάδος επεξεργάστηκε συνολικά 371 δισ. συναλλαγές, συνολικού ύψους $690,1 δισ., αυξημένες κατά 26% σε σχέση με έναν χρόνο νωρίτερα. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι η αξία των χρηματοοικονομικών συναλλαγών (π.χ. εμβασμάτων) μέσω του κινητού τηλεφώνου με τη χρήση μιας σχετικής πλατφόρμας ανερχόταν σε $1,9 δισ. ημερησίως.
Σύμφωνα με την ετήσια έκθεση της GSMA (της Ένωσης Φορέων Εκμετάλλευσης Κινητής Τηλεφωνίας) για τη βιομηχανία του “mobile money” (State of the Industry Report on Mobile Money), μέχρι τα τέλη του 2019 υπήρχαν ενεργές 290 υπηρεσίες online μεταφοράς χρημάτων σε 95 χώρες ανά τον κόσμο. Από τα ίδια στοιχεία προκύπτει ότι από το 1 δισεκατομμύριο εγγεγραμμένους λογαριασμούς, τα 372 εκατ. θεωρήθηκαν ενεργοί, δηλαδή χρησιμοποιούνται τουλάχιστον μία φορά κάθε 90 ημέρες.
Από γεωγραφικής άποψης, η περιοχή της Ανατολικής Ασία και του Ειρηνικού κατέγραψε την υψηλότερη ποσοστιαία αύξηση των λογαριασμών σε φορητές online πλατφόρμες συναλλαγών (24% σε σχέση με το 2018). Στην Ευρώπη, το 2019, υπήρχαν 20 εκατ. εγγεγραμμένοι χρήστες σε αντίστοιχες υπηρεσίες, ενώ διενεργήθηκαν 217 εκατ. συναλλαγές, συνολικής αξίας $3,8 δισ.
Άρση του αποκλεισμού
Και το 2019, η Υποσαχάρια Αφρική παρέμεινε η μεγαλύτερη αγορά για τις ψηφιακές πλατφόρμες μεταφοράς χρημάτων. Η τελευταία διαπίστωση επιβεβαιώνει ότι η χρήση του “mobile money”, ειδικά σε κάποιες γεωγραφικές ζώνες του πλανήτη, που είναι αποκλεισμένες από το τραπεζικό σύστημα, είναι πολύ σημαντική για τις τοπικές οικονομίες και κοινωνίες.
Όπως σχολιάζει ο επικεφαλής της GSMA, John Giusti, “η πρόοδος της βιομηχανίας του “κινητού χρήματος” είναι τεράστια. Ωστόσο ο δρόμος που πρέπει να διανυθεί είναι ακόμη μακρής. Ειδικά αν σκεφτεί κανείς ότι – ανά τον κόσμο – εξακολουθούν να υπάρχουν 1,7 δισεκατομμύρια άνθρωποι, που είναι οικονομικά αποκλεισμένοι, χωρίς πρόσβαση σε βασικές τραπεζικές υπηρεσίες”.
Να σημειωθεί, στο μεταξύ, σύμφωνα με την έρευνα της GSMA, ότι εκτός από την ποσοτική της διεύρυνση, η παγκόσμια αγορά “mobile money” αλλάζει και ποιοτικά. Για πρώτη φορά, όπως παρατηρούν οι αναλυτές, οι περισσότερες συναλλαγές και συγκεκριμένα σχεδόν οι έξι στις δέκα, αφορούσαν πιο προηγμένες ψηφιακές υπηρεσίες, όπως διεθνή εμβάσματα και ηλεκτρονικό εμπόριο και λιγότερο τις παραδοσιακές υπηρεσίες cash-in-out.
sepe