Στην διαφαινόμενη άρνηση της Βρετανίας να συνεισφέρει στα διμερή δάνεια που θα δώσει η Ευρώπη στο ΔΝΤ προκειμένου αυτό με τη σειρά του να συνεισφέρει σε σχέδια διάσωσης της γηραιάς ηπείρου φαίνεται πως κολλά η προσπάθεια να συγκεντρωθούν 200 δισ. ευρώ.
Διεθνή πρακτορεία αναφέρουν πως τελικά και αυτός ο στόχος ψαλιδίζεται και το ποσό που θα διατεθεί θα είναι 150 δισ. ευρώ. Να σημειωθεί πως τα κεφάλαια θα δώσουν οι επιμέρους κεντρικές τράπεζες υπό το συντονισμό της ΕΚΤ.
Στην τηλεδιάσκεψη που έγινε σήμερα το συγκεκριμένο σχέδιο βρέθηκε στο επίκεντρο.
Το σχέδιο προέβλεπε ότι οι χώρες της ευρωζώνης θα παρείχαν τα τρία τέταρτα του ποσού, ενώ άλλες χώρες μέλη της ΕΕ το υπόλοιπο. Όπως είναι γνωστό σήμερα ολοκληρώθηκε το 10ήμερο που είχαν δώσει ως περιθώριο οι ηγέτες της Ευρώπης στην πρόσφατη σύνοδο κορυφής.
Η Μεγάλη Βρετανία παραμένει επιφυλακτική να αποδεσμεύσει τα περίπου 30 δισ. που της αναλογούν, ενώ διστακτική εμφανίστηκε η Τσεχία. Κατά ορισμένες πληροφορίες και η Λιθουανία αρνήθηκε να συμμετάσχει.
Σύμφωνα με πληροφορίες της Daily Telegraph, η Μ. Βρετανία σκοπεύει να συζητήσει εκ νέου τη συμμετοχή της στην παροχή δανείων προς το ΔΝΤ στη συνάντηση της G20 στο Μεξικό τον επόμενο μήνα.
Από την πλευρά της η κεντρική τράπεζα της Γερμανίας (Bundesbank), δηλώνει έτοιμη να χορηγήσει τα 45 δισ. ευρώ που της αναλογούν. Φέρεται ωστόσο να θέτει ως προϋπόθεση την συμμετοχή και χωρών εκτός της ευρωζώνης.
Εκτός του σχεδίου βρίσκονται οι χώρες που βρίσκονται σε Μνημόνιο (Ελλάδα, Ιρλανδία και Πορτογαλία).
Η ανακοίνωση του ΥΠΟΙΚ
Ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και Υπουργός Οικονομικών κ. Ευάγγελος Βενιζέλος μετείχε σήμερα (16:30–19:40, ώρα Ελλάδος) σε τηλεδιάσκεψη του Eurogroup, διευρυμένου με τη συμμετοχή των δέκα κρατών-μελών της ΕΕ που δεν μετέχουν στην Ευρωζώνη.
Αντικείμενο της συνεδρίασης ήταν η προώθηση της εξειδίκευσης και εφαρμογής των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 8ης/9ης Δεκεμβρίου.
Πιο συγκεκριμένα:
1. Συζητήθηκε το ζήτημα των διμερών δανείων των κρατών-μελών της Ευρωζώνης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς το ΔΝΤ, ώστε να αυξηθούν κατά 200 δισ. ευρώ τα συνολικά κεφάλαια που διατίθενται για την ανάσχεση της χρηματοοικονομικής κρίσης.
Διευκρινίζεται ότι στους δανειστές του ΔΝΤ δεν περιλαμβάνονται τα κράτη-μέλη που είναι εντεταγμένα σε προγράμματα στήριξης από την Ευρωζώνη και το ΔΝΤ (Ελλάδα, Ιρλανδία, Πορτογαλία).
2. Συζητήθηκε, επίσης, το ζήτημα της οριστικοποίησης της νέας συνθήκης για το ESM, σύμφωνα με τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 8ης/9ης Δεκεμβρίου, της υπογραφής του τελικού κειμένου, της κύρωσης και θέσης σε ισχύ της συνθήκης αυτής κατά τις συνταγματικές διαδικασίες των κρατών-μελών και της σχέσης της νέας συνθήκης για το ESM με το νέο δημοσιονομικό σύμφωνο.
Πηγή: euro2day.gr