Οι επιστήμονες επιβεβαιώνουν ότι ο ιός μπορεί να μεταδοθεί από άνθρωπο σε άνθρωπο, μέσω των σταγονιδίων του βήχα ή του φτερνίσματος,
σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC) όμως, μπορεί να επιβιώσει από μερικές ώρες έως και ημέρες σε επιφάνειες από γυαλί, μέταλλο και πλαστικό, αλλά και στα ρούχα.
«Ενδεχομένως ο κορονοϊός να μπορεί να επιβιώσει στα ρούχα για αρκετές ώρες ίσως και για μια ολόκληρη ημέρα» σύμφωνα με τον Amesh Adalja, λοιμωξιολόγο στο Κέντρο για της Ασφάλεια της Υγείας του Πανεπιστημίου Johns Hopkins.
«Εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις περιβαλλοντικές συνθήκες, την υγρασία όπως και την θερμοκρασία, καθώς επηρεάζουν την ανάπτυξη του νέου ιού» εξηγεί.
Ο Δρ. Adalja δεν πιστεύει ότι τα ρούχα μπορούν να αποτελέσουν ένα σημαντικό μέσο για την εξάπλωση του κορονοϊού.
Τι πρέπει να κάνετε για να είστε σίγουροι ότι τα ρούχα σας παραμένουν καθαρά;
Εάν δεν έχει εκδηλώσει κάποιος στο σπίτι ύποπτα συμπτώματα, συνεχίστε να πλένετε τα ρούχα όπως κάνατε μέχρι σήμερα.
Αν έχετε βγει εκτός σπιτιού, καλό είναι να βάλετε τα ρούχα σας στο πλυντήριο, αμέσως μόλις γυρίσετε στο σπίτι. Κάποια τμήματα των ρούχων, όπως φερμουάρ, κουμπιά κλπ. είναι από πλαστικό ή μέταλλο, όπου μπορεί να επιβιώσει ο κορονοϊός.
Εάν εμφανίσει κάποιος στο σπίτι συμπτώματα, πρέπει να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί στο πλύσιμο των ρούχων και των άλλων ειδών που χρησιμοποιεί ο πάσχων (πετσέτες, κλινοσκεπάσματα κλπ.).
Σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, πρέπει να φοράτε γάντια μιας χρήσης όταν κρατάτε φορεμένα ρούχα ενός ασθενή. Αφού τα βάλετε στο πλυντήριο, πετάξτε αμέσως τα γάντια σε κλειστό κάδο και πλύνετε καλά τα χέρια σας. Στην περίπτωση που δεν φοράτε γάντια, πλύνετε για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα τα χέρια σας με αντισηπτικό σαπούνι και άφθονο νερό.