Πέμπτη, 29 Σεπτεμβρίου, 2022

Πρέπει να καθαρίσουμε τα προϊόντα που αγοράζουμε από το σούπερ μάρκετ;

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Δικαίωση της Βασιλικής Θάνου! Ώς πότε θα παραμένει ατιμώρητο το παρακράτος;

Ανακοίνωση εκδόθηκε πριν από λίγο από τον δικηγόρο της...

Οι στιγμές είναι κρίσιμες και δεν σηκώνουν απολύτως καμία έκπτωση …

ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΝΕΔΟΥΤην εξαιρετικά προσεκτική ομιλία του πρωθυπουργού Κυριάκου...

Φωτιά στον Εβρίνο Ροδόπης

Πυρκαγιά ξέσπασε πριν από λίγο, σε δασική έκταση στον...

Επιστολή διαμαρτυρίας για την επίλυση του προβλήματος των ειδικών λεωφορείων ΑμεΑ του ΟΑΣΘ

Επιστολή διαμαρτυρίας για την επίλυση του προβλήματος των ειδικών...

Βρήκαν το παλικαρακι που είχε εξαφανιστεί καμμενο απο τη μέση και κάτω

Δραματική είναι η κατάληξη ενός νέου ανθρώπου από τον...

35 χρόνων παλικαρακι διαμελίστηκε σε ρομποτικό κάδο σκουπιδιών

Τον περασμένο Μάϊο η τοπική κοινωνία της Αλεξανδρούπολης «πάγωσε»...

Εβδομαδιαία Κρουσματα: 97 νεκροί τις τελευταίες επτά ημέρες

  Εν αναμονή των επικαιροποιημένων εμβολίων για τον νέο κορωνοϊό,...

Εχει τρελαθεί ο κόσμος: Πυροβόλησε τη γυναίκα του με όπλο και μετά αυτοκτονησε – Το θύμα χαροπαλεύει να κρατηθεί στη ζωη

Το περιστατικό σημειώθηκε στο χωριό Δρυμώνας, όπου σύμφωνα με πληροφορίες του epiruspost

Υπάρχουν πολλές αμφιβολίες στους ανθρώπους σχετικά με το πώς μπορείς να κολλήσεις τον κορωνοϊό (COVID-19) όπως για παράδειγμα κατά τη διάρκεια καθημερινών εργασιών μέσα στο σπίτι σου, ή κάποια επαφή με προϊόντα και συσκευασίες που έχεις στον πάγκο της κουζίνας και τα έχεις φέρει από το σουπερ μάρκετ.

Σε αυτόν τον οδηγό προσπαθούμε να απαντήσουμε σε ορισμένες από τις πιο συχνές ερωτήσεις σχετικά με το πόσο ζει ο ιός σε διαφορετικές επιφάνειες και πόσο καιρό.
►Πόσο καιρό μπορεί ο ιός να ζει σε διαφορετικές επιφάνειες;
Ο κορωνοϊός παραμένει ενεργός στις επιφάνειες, επιτρέποντάς του να μολύνει τους ανθρώπους, αν και ο χρόνος που επιβιώνει ποικίλλει ανάλογα με τον τύπο του υλικού: επιβιώνει τρεις ημέρες στο πλαστικό και δύο ημέρες στον χάλυβα, σύμφωνα με την επιστημονική μελέτη που δημοσιεύθηκε από την New England Journal of Medicine.
Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι o κορωνοϊός παραμένει περισσότερο σε πλαστικό και χάλυβα (72 και 48 ώρες αντίστοιχα), παρόλο που, φυσικά, «το ιικό φορτίο μειώθηκε σημαντικά» κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου.
Εκτός από το πλαστικό και το χάλυβα, οι επιστήμονες επιβεβαίωσαν τη δραστηριότητα του ιού και πάνω στον χαλκό και το χαρτόνι. Στην πρώτη, ο κορωνοϊός παραμένει για τρεις ώρες και στη δεύτερη για 24 ώρες.
Ωστόσο, οι ειδικοί συμφωνούν ότι η μόλυνση μέσω πλαστικών, συσκευασιών, χαρτονιού κλπ., δεν είναι ο συνηθισμένος τρόπος, επειδή αν και ο ιός παραμένει στις επιφάνειες, το ιικό φορτίο είναι χαμηλό.
Επομένως, η γενική σύσταση είναι να διατηρείτε τους κανόνες υγιεινής και να πλένετε τα χέρια σας με σαπούνι και νερό όταν φτάνετε σπίτι σας από το σούπερ μάρκετ, αποφεύγοντας να αγγίζετε το πρόσωπό σας με τα χέρια σας.
Ο Gema del Caño, φαρμακοποιός και ειδικός στον τομέα της ασφάλειας τροφίμων, εξηγεί στο eldiario.es ότι ο κίνδυνος μόλυνσης «δεν είναι μηδενικός» και ότι παρόλο που είναι μια «μικρή» πιθανότητα, είναι προτιμότερο να καθαρίζετε τα δοχεία που αγοράζετε.
Για να γίνει αυτό, συνιστάται να χρησιμοποιείτε ένα καθαρό πανί βουτηγμένο σε διάλυμα δύο κουταλιών της σούπας καθαριστικού ανά λίτρο νερού.
«Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η μόλυνση είναι μέσω επαφής, οπότε πρέπει να έχουμε κατά νου ότι όταν φτάσουμε στο σπίτι με τις σακούλες πρέπει να βγάλουμε τα δοχεία και να πλύνουμε τα χέρια μας» πρόσθεσε.
Στην περίπτωση δοχείων από χαρτόνι και πορώδους επιφανειών, συνιστάται η αφαίρεση αυτής της συσκευασίας, όχι για καθαρισμό, επειδή αν καθαριστεί θα χαλάσει το υλικό από το απολυμαντικό. Μόλις τα δοχεία καθαριστούν και τα προϊόντα τοποθετηθούν στα ράφια τους, η επιφάνεια όπου έχουν υποστεί «επεξεργασία» θα πρέπει να καθαριστεί, ενώ στο τέλος πλένουμε πάλι τα χέρια μας.
►Μπορώ να επαναχρησιμοποιήσω πλαστικές σακούλες;
Ο ειδικός Gema del Caño υπενθυμίζει ότι είναι σημαντικό να πλένετε τις σακούλες με σαπούνι και νερό, αλλά όχι μόνο τώρα σε περιόδους κορωνοϊού, αλλά πάντα ως μέτρο υγιεινής. Οι τσάντες Raffia μπορούν να πλυθούν στο πλυντήριο.
► Μπορώ να κολλήσω μέσω της πρόσληψης τροφής;
Η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA) δημοσίευσε σχετική δήλωση για να καθησυχάσει τον πληθυσμό σχετικά με τη δυνατότητα μόλυνσης από τα τρόφιμα. Σύμφωνα με τον οργανισμό αυτό, «δεν υπάρχουν στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι τα τρόφιμα μπορεί να είναι μια πιθανή πηγή ή οδός μετάδοσης του ιού».
Η προφανής σύσταση είναι να πλένετε τα τρόφιμα πριν τρώτε και να πλένετε τα χέρια σας με σαπούνι και νερό πριν από το φαγητό και το μαγείρεμα και να διατηρείτε τις επιφάνειες όπου τα τρόφιμα επεξεργάζονται καθαρές.
►Μπορώ να κολλήσω με νομίσματα ή χαρτιά λογαριασμών;
Ο ΠΟΥ δεν έχει εκδώσει συγκεκριμένες συστάσεις σχετικά με την ανάγκη απολύμανσης κερμάτων, λογαριασμών ή πιστωτικών καρτών. Η Maldita.es επικοινώνησε με τον εκπρόσωπο του ΠΟΥ, Fadela Chaib, για να ρωτήσει άμεσα για το θέμα.
«Ο ΠΟΥ δεν έχει πει ότι τα χρήματα μεταδίδουν τον COVID-19, ούτε έχει εκδώσει προειδοποίηση σχετικά με το θέμα. Μας ρωτήθηκε αν τα εισιτήρια μπορούσαν να μεταδώσουν το COVID-19 και απαντήσαμε ότι πρέπει να πλύνετε τα χέρια σας μετά από το χειρισμό των χρημάτων, ειδικά εάν έχετε φαγητό στο χέρι σας ή εάν τρώτε. Είναι καλή πρακτική υγιεινής να πλένετε τα χέρια σας».
Σε κάθε περίπτωση, η γενική σύσταση είναι να πληρώνετε με κάρτα, όποτε είναι δυνατόν, για να ελαχιστοποιήσετε την φυσική επαφή.
►Και όταν πετάτε τα σκουπίδια;
Όταν πετάτε τα σκουπίδια, συνιστάται να μην αγγίζετε τους κοινόχρηστους καδους ή κοινόχρηστα εργαλία όπως πόρτες, κιγκλιδώματα κ.λπ. Επιπλέον, μην αγγίζετε το πρόσωπό σας με τα χέρια σας και πλύνετε τα χέρια σας καλά με σαπούνι και νερό όταν φτάσετε στο σπίτι.
►Είναι αλήθεια ότι δεν πετάμε στην ανακύκλωση;
Σε σπίτια που βρίσκονται σε καραντίνα για όσους έχουν μολυνθεί από τον κορωνοϊό, όλα τα απόβλητα πρέπει να μεταφερθούν στον συμβατικό κάδο και όχι στην ανακύκλωση.
Πρέπει να καθαρίσουμε τα προϊόντα που αγοράζουμε από το σούπερ μάρκετ;

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Η αστυνομικός που πυροβόλησε τον Eσκο: Θα κάρφωνε το κατσαβίδι στην καρωτίδα μου

Για την στιγμή που πυροβόλησε τον 30χρονο εγκέφαλο της...

22χρονη αστυνομικος δρούσε σαν βαθύ λαρύγγι εγκληματικής οργάνωσης – Σοκαρουν οι αποκαλύψεις

Σε στρατηγείο κακοποιών είχαν μετατραπεί τα τελευταία χρόνια τρεις...

Ραγδαίες εξελίξεις στην Τουρκία- εγκαταλείπει το ρωσικό MIR;

Οι κρατικές τράπεζες της Τουρκίας, ακολουθώντας τις ιδιωτικές, αρνήθηκαν...

Σάλος με όσα ειπε η Ντορα Μπακογιάννη για τον Κυριακο

Απίστευτες αποκαλύψεις έκανε στο στούντιο του Open η Ντόρα...

Σάλος με τον Νίκο Χατζηνικολαου και την αναφορά του στον Θανάση Βεγγο στην εκπομπή του...

Με δυσκόλεψαν πολλοί, υπάρχει ένας που μου αρνήθηκε και με στεναχωρεί πολύ αυτό. Μιλάω για τον Θανάση Βέγγο. Δεν ήθελε να μιλάει, ενώ είχαμε πολύ καλή φιλία, επικοινωνία και σχέση, δεν τα κατάφερα.

Αφωνο το πανελληνιο ακουγε τον Κωστα Μπακογιάννη να ουρλιάζει: ελευθερία ή θάνατος

Το βραβείο Δημοκρατίας της πόλης των Αθηνών, της πόλης...

Βρήκαν το παλικαρακι που είχε εξαφανιστεί καμμενο απο τη μέση και κάτω

Δραματική είναι η κατάληξη ενός νέου ανθρώπου από τον...