Παρασκευή, 30 Σεπτεμβρίου, 2022

Εργασιακός γόρδιος δεσμός με την τηλεκπαίδευση

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

37χρονος Αιγύπτιος εκτελούσε χρεη ταμία σε σπείρα με τηλεφωνικές απάτες με δήθεν τροχαία

Τηλεφωνικές απάτες με «μαϊμού» τροχαία και θύματα ηλικιωμένους εξιχνίασαν...

Η χώρα όπου η Τουλουπάκη είναι κατηγορούμενη και ο Λοβέρδος μάρτυρας κατηγορίας

Έχουμε πιά τρελαθεί από θέσεις που διατυπώνονται στο ειδικό...

Συνελήφθη ο Πέπα, μέλος των διαβόητων ληστών με τα Καλάσνικοφ

Μαζί με τη σύντροφό του ταυτοποιήθηκαν ως μέλη της...

50χρονος κατερρευσε ενώ οδηγούσε στην εθνικη οδό και έφυγε αιφνιδίως απο τη ζωη

Άλλος ένας ξαφνικός θανατος ενος νέου ανθρώπου. Έφυγε ξαφνικά...

Δικαίωση της Βασιλικής Θάνου! Ώς πότε θα παραμένει ατιμώρητο το παρακράτος;

Ανακοίνωση εκδόθηκε πριν από λίγο από τον δικηγόρο της...

Οι στιγμές είναι κρίσιμες και δεν σηκώνουν απολύτως καμία έκπτωση …

ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΝΕΔΟΥΤην εξαιρετικά προσεκτική ομιλία του πρωθυπουργού Κυριάκου...

Φωτιά στον Εβρίνο Ροδόπης

Πυρκαγιά ξέσπασε πριν από λίγο, σε δασική έκταση στον...

Επιστολή διαμαρτυρίας για την επίλυση του προβλήματος των ειδικών λεωφορείων ΑμεΑ του ΟΑΣΘ

Επιστολή διαμαρτυρίας για την επίλυση του προβλήματος των ειδικών...

Βρήκαν το παλικαρακι που είχε εξαφανιστεί καμμενο απο τη μέση και κάτω

Δραματική είναι η κατάληξη ενός νέου ανθρώπου από τον...

Εργοδότες που ζητούν «μερίδιο» από το επίδομα των 800 ευρώ, παραβίαση της νομοθεσίας για την υπερεργασία, ακόμη και αναστολή σύμβασης σε εκπαιδευτικούς που εργάζονται από απόσταση.

Φαινόμενα που καταγγέλλονται και στον βαθμό που ισχύουν, απειλούν με περαιτέρω απορρύθμιση την αγορά εργασίας και θέτουν σε συναγερμό τις συνδικαλιστικές οργανώσεις.
Πριν ακόμη στεγνώσει το μελάνι της ΠΝΠ για τη στήριξη της κοινωνίας και της επιχειρηματικότητας και τη διασφάλιση της ομαλής λειτουργίας της αγοράς και της δημόσιας διοίκησης, η αγορά εργασίας εμφάνισε τα πρώτα άκρως ανησυχητικά κρούσματα καταχρηστικής εφαρμογής έως και ασυδοσίας σε κάποιες περιπτώσεις. Οι συνδικαλιστικές ενώσεις κατακλύζονται από καταγγελίες για εργοδότες που επιχειρούν να εκμεταλλευτούν τη συγκυρία.
Σε αναβρασμό όλο το φάσμα της ιδιωτικής εκπαίδευσης
Η αναστολή λειτουργίας των σχολείων, η υποχρέωση στη συνέχεια για εξ αποστάσεως εκπαίδευση, η ένταξη ιδιωτικών σχολείων και φροντιστηρίων στις προβλέψεις της προαναφερθείσας ΠΝΠ και, βέβαια, ο πανικός για την οικονομική και εργασιακή κρίση που φέρνει ήδη η παγκόσμια υγειονομική κρίση, δημιουργούν ένα εκρηκτικό μείγμα και στον χώρο της ιδιωτικής εκπαίδευσης.
Κάποιοι ιδιοκτήτες εκπαιδευτηρίων επιχειρούν με εργαλείο την ΠΝΠ, όπως καταγγέλλει η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ελλάδος (ΟΙΕΛΕ), να απαλλαγούν από τις υποχρεώσεις τους απέναντι στους εκπαιδευτικούς που εργάζονται από απόσταση, πάρα το γεγονός ότι έχουν εισπράξει το σύνολο ή το μεγαλύτερο μέρος από τα δίδακτρα που υπολογίζονται σε 12μηνη βάση.
Ιδιωτικά Σχολεία
Εργαζόμενοι και εργοδότες, αλλά και γονείς που έχουν ήδη προκαταβάλει δίδακτρα ή θα πρέπει να τα εξοφλήσουν τους επόμενους μήνες, αδυνατούν να προγραμματίσουν υποχρεώσεις και αγωνιούν για το μέλλον. Η εξίσωση έχει πολλούς αγνώστους:
Για πόσο ακόμη θα παραμείνουν κλειστά τα σχολεία;
Θα παραταθεί το σχολικό έτος;
Είναι σε θέση οι γονείς να ανταποκριθούν στα δίδακτρα;
Με όλα αυτά τα ερωτήματα αναπάντητα και με όλες τις πλευρές να συμφωνούν ότι είναι κρίσιμο να παραμείνουν οι μαθητές στην εκπαιδευτική διαδικασία έστω και από απόσταση, οι εκπαιδευτικοί βιώνουν την απολύτως πιεστική πραγματικότητα να μην ξέρουν πώς θα αμειφθούν το επόμενο διάστημα.
Η ΟΙΕΛΕ ανακοίνωσε ότι το διήμερο που ακολούθησε την αργία της 25ης Μαρτίου «η μεγάλη πλειονότητα των ιδιωτικών σχολείων πειθάρχησε με τον νόμο, καταβάλλοντας τους μισθούς».
Τις προηγούμενες ημέρες, ωστόσο, η ΟΙΕΛΕ μετέφερε κραυγή αγωνίας αρκετών ιδιωτικών εκπαιδευτικών, οι οποίοι ενημέρωναν την Ομοσπονδία τους ότι δέχονται πιέσεις να ενταχθούν στις ρυθμίσεις για το επίδομα των 800 ευρώ, αν και κάνουν μαθήματα με σύγχρονη και ασύγχρονη τελεκπαίδευση.
Η Ομοσπονδία επικαλείται την πρόβλεψη της ΠΝΠ για κανονική μισθοδοσία σε όσους εργάζονται από απόσταση.
«Δυστυχώς έχουμε λάβει καταγγελίες για -ελάχιστα- ιδιωτικά εκπαιδευτήρια που επιχειρούν παρανόμως να θέσουν σε αναστολή τις συμβάσεις των ιδιωτικών εκπαιδευτικών. Κάποια από αυτά το πράττουν με την αφορμή της μη παροχής διαδικτυακών υπηρεσιών, γεγονός παράνομο καθώς δεν ακολουθείται σχετική υπουργική εντολή, και κάποια άλλα αναστέλλουν τις συμβάσεις ενώ οι εκπαιδευτικοί παρέχουν υπηρεσίες εξ αποστάσεως. Η δεύτερη αυτή κατηγορία σχολείων διαπράττει ποινικό αδίκημα, καθώς παραβιάζεται η ΠΝΠ 14/3/2020, άρθρο 13, παρ. 5α, που ορίζει σαφώς ότι οι εργαζόμενοι που παρέχουν εξ αποστάσεως υπηρεσίες δεν μπορούν να μπουν στον μηχανισμό στήριξης εργαζόμενων (επίδομα Εργάνης)», μας λέει ο γενικός γραμματέας της ΟΙΕΛΕ Γιώργος Χριστόπουλος.
Οι σχολάρχες, ωστόσο, φαίνεται να μην έχουν καταλήξει αν θα αποδεχθούν την εξ αποστάσεως εκπαίδευση ως πλήρη απασχόληση με πλήρεις αμοιβές. Μέχρι στιγμής δεν φαίνεται να έχουν σπεύσει μαζικά να ενταχθούν στην πλατφόρμα της ΠΝΠ και κερδίζουν χρόνο για να εκτιμήσουν την κατάσταση και να πάρουν τις αποφάσεις τους.
Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ιδιωτικών Σχολείων Χαράλαμπος Κυραϊλίδης περιορίστηκε στη γενική δήλωση ότι ο Σύνδεσμος «καλεί τα μέλη του να φροντίσουν να τηρήσουν τη νομιμότητα όπως διαμορφώνεται και με τις προβλέψεις της ΠΝΠ της 20ής Μαρτίου».
Φροντιστήρια και Κέντρα Ξένων Γλωσσών
Πιο μαζικά φαίνεται να καταφεύγουν ήδη στον μηχανισμό στήριξης επιχειρήσεων και εργαζομένων τα φροντιστήρια και τα κέντρα ξένων γλωσσών, που απασχολούν περίπου 60.000 εκπαιδευτικούς.
Τα περισσότερα φροντιστήρια όμως επιχειρούν, με όσα μέσα διαθέτουν, να εξακολουθήσουν να παρέχουν εκπαιδευτικές υπηρεσίες από απόσταση και, σύμφωνα με την ΟΙΕΛΕ, οφείλουν να πληρώσουν κανονικά τους εκπαιδευτικούς που κάνουν μαθήματα από απόσταση και να μην μετακυλήσουν το μισθολογικό κόστος στους φορολογούμενους μέσω του επιδόματος των 800 ευρώ.
Η ΟΙΕΛΕ επικαλείται καταγγελίες εκατοντάδων εκπαιδευτικών, ανάμεσά τους και κάποιοι που ισχυρίζονται ότι επιτήδειοι ιδιοκτήτες φροντιστηρίων τους ζητούν μερίδιο από το επίδομα!
Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εκπαιδευτικών Φροντιστών Ελλάδος Γιάννης Βαφειαδάκης είναι ξεκάθαρος: «Τονίζω ότι το επίδομα των 800 ευρώ αφορά αποκλειστικά τους εργαζόμενους και δεν γεννά καμία υποχρέωση προς τους εργοδότες τους». Διευκρινίζει επίσης ότι «η παροχή εκπαιδευτικής στήριξης από απόσταση για όσο είναι κλειστά τα φροντιστήρια και τα επιπλέον μαθήματα σε περίπτωση παράτασης του σχολικού έτους δεν θα επιβαρύνουν τα ετήσια δίδακτρα».
Εργοδότες και συνδικαλιστές έχουν ανταλλάξει σκληρές ανακοινώσεις τις τελευταίες ημέρες. Σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο Παιδείας αναζητεί νομική φόρμουλα και δεν αποκλείεται να δούμε τις επόμενες ημέρες ειδικότερες ρυθμίσεις για το αν μπορεί να θεωρείται σε αναστολή λειτουργίας μια επιχείρηση που παρέχει υπηρεσίες από απόσταση.
της Μάχης Νικολάρα
ΕΡΤ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Η αστυνομικός που πυροβόλησε τον Eσκο: Θα κάρφωνε το κατσαβίδι στην καρωτίδα μου

Για την στιγμή που πυροβόλησε τον 30χρονο εγκέφαλο της...

37χρονο πασίγνωστο μοντελο εντοπίστηκε νεκρή μεσα στο σπίτι της στους Αγίους Θεόδωρους

Νεκρή μέσα στο σπίτι τους στους Αγίους Θεοδώρους Κορινθίας...

Σάλος με όσα ειπε η Ντορα Μπακογιάννη για τον Κυριακο

Απίστευτες αποκαλύψεις έκανε στο στούντιο του Open η Ντόρα...

Αφωνο το πανελληνιο ακουγε τον Κωστα Μπακογιάννη να ουρλιάζει: ελευθερία ή θάνατος

Το βραβείο Δημοκρατίας της πόλης των Αθηνών, της πόλης...

Σαλος με την ερώτηση για το δεκαχίλιαρο στο Ποιος θέλει να γίνει εκατομμυριούχος του Γρηγόρη...

Απαντώντας σε μια ερώτηση για το δεκαχίλιαρο ο παιχτης κατάφερε και τις 10.000 ευρω. Η ερώτηση ήταν ποιος απεικονιζόταν στο δεκαχίλιαρο.

22χρονη αστυνομικος δρούσε σαν βαθύ λαρύγγι εγκληματικής οργάνωσης – Σοκαρουν οι αποκαλύψεις

Σε στρατηγείο κακοποιών είχαν μετατραπεί τα τελευταία χρόνια τρεις...