Το φυσά και δεν κρυώνει ο Ερντογάν.
Παρά την οργανωμένη προπαγανδιστική προσπάθεια που έκανε, προ δύο εβδομάδων, για να αποκρύψει το σάρωμα του τουρκικού πληθυσμού από τον κορωνοϊό, εκπέμποντας την εικόνα μίας δήθεν ανώτερης και άτρωτης χώρας, ήρθε η ώρα να αντιμετωπίσει τη σκληρή πραγματικότητα, λαμβάνοντας επώδυνα μέτρα τόσο για την τουρκική κοινωνία όσο και για την τουρκική οικονομία.
Το τσουνάμι που θα προκαλέσει ο κορωνοϊός στους πνεύμονες της τουρκικής οικονομίας πιθανότατα να είναι ολέθριο. Οι κερδοσκοπικές επιθέσεις σε βάρος της οικονομίας της χώρας του αλλά και η ζημιά για τους μεγάλους κολοσσούς της Τουρκίας θα είναι ένα τεράστιο χτύπημα που ενδεχομένως να είναι και μοιραίο. Τώρα ο σουλτάνος της Άγκυρας προσπαθεί να εξηγήσει την προπαγάνδα λέγοντας με μασημένα λόγια ότι δεν ήταν έγκυος… αλλά ολίγον έγκυος (sic).
Μέχρι την περασμένη εβδομάδα η προπαγάνδα καλά κρατούσε. Υπήρχε διάχυτη η αντίληψη στο εσωτερικό ότι η χώρα δεν κτυπήθηκε από την πανδημία. Τα πράγματα άλλαξαν όταν ανακοινώθηκε ότι ο πρώην διοικητής των δυνάμεων της Τουρκικής Δασικής Αστυνομίας πέθανε από τον κορωνοϊό. Το θάνατό του επιβεβαίωσε νοσοκομείο της Κωνσταντινούπολης. Πρόκειται για τον συνταξιούχο στρατηγό Αϊτάτς Γιαλμάν, που πέθανε στην ηλικία των 80 ετών και μάλιστα ο θάνατός του χρεώθηκε ως ο τρίτος θάνατος στην Τουρκία από κορωνοϊό. Παρά τις προσπάθειες της κυβέρνησης να το αποκρύψει, εντούτοις το νοσοκομείο αναγκάστηκε να δημοσιεύσει μια δήλωση που επιβεβαίωνε τις αρχικές υποψίες. Ο θάνατος του Γιαλμάν ενισχύει την άποψη πως τα κρούσματα από κορωνοϊό στην Τουρκία είναι πολύ περισσότερα από αυτά που ανακοινώνονται επίσημα, ενώ ως αιτία θανάτου δεν αναφέρεται ο κορωνοϊός και οι επιπτώσεις του.
Ο αόρατος εχθρός είναι εντός των πυλών πλέον στην Τουρκία και η πίεση για υποτίμηση αναμένεται να είναι άνευ προηγουμένου. Αυτό το αποδεικνύει η λήψη μέτρων για την οικονομία ταυτοχρόνως με την απόφαση για λήψη μέτρων κατά της πανδημίας του κορωνοϊού.
Αυτές οι εξελίξεις λαμβάνουν χώρα την ίδια στιγμή που διέρρευσε η έκθεση της JP Morgan με ζοφερά σενάρια για την τουρκική οικονομία. Σύμφωνα με την έκθεση οι δυναμικά αναδυόμενες αγορές θα δεχτούν ισχυρά χτυπήματα και οι ήδη ευάλωτες χώρες που βρίσκονται εδώ και καιρό σε ύφεση θα περάσουν πιθανότατα την πιο δύσκολη χρονιά από την κρίση των επιθέσεων στους διδύμους πύργους ή και της διετίας 2008-09. Μάλιστα αναφέρει ως παράδειγμα την Τουρκία για άμεση υποτίμηση έως και 17% καθώς επίσης και ευάλωτα κράτη της Λατινικής Αμερικής.
Ο Ερντογάν σε μία υστάστη και απέλπιδα προσπάθεια να περάσει στην αντεπίθεση και να ανασκευάσει τις εντυπώσεις από τα πρώτα κτυπήματα και την υφεσιακή τάση της οικονομίας έχει αποφασίσει να διοχετεύσει 15 δισεκατομμύρια δολάρια για να στηρίξει σε πρώτη φάση την οικονομία της Τουρκίας.
Όλα αυτά γίνονται εν μέσω γεωστρατηγικής υπερεξάπλωσης με ανοικτά μέτωπα στη Συρία και στη Λιβύη και με την ένταση στα ελληνοτουρκικά σύνορα εν εξελίξει. Με το πακέτο, το οποίο ονομάστηκε «Ασπίδα Οικονομικής Σταθερότητας», ενεργοποίησε κεφάλαια ύψους 100 δις τουρκικών λιρών προκειμένου να μειώσει τις επιπτώσεις της πανδημίας. Είναι προφανές ότι τίποτα δεν θα παραμείνει όπως ήταν. Η Τουρκία εισέρχεται σε μια νέα εποχή που πιθανόν να αντιμετωπίσει περιπέτειες που θα την αναγκάσουν σε αναδίπλωση.
Σε όλα αυτά πρέπει να ληφθεί υπόψη, η προ διετίας ραγδαία υποχώρηση της τουρκικής οικονομίας, η οποία ήταν εν μέρει αποτέλεσμα του μεγάλου πληθωρισμού που προκλήθηκε από την υποτίμηση της τουρκικής λίρας τον Αύγουστο του 2018, από την αύξουσα ένταση στις διπλωματικές σχέσεις ανάμεσα στην Τουρκία και την Αμερική, αλλά και την επιφυλακτικότητα που έδειξαν και συνεχίζουν να δείχνουν οι ευρωπαϊκές και διεθνείς αγορές απέναντι στις πολιτικές της τουρκικής κυβέρνησης.
Χρήστος Ιακώβου
philenews