Η ΣΦΑΓΗ ΤΗΣ ΧΙΟΥ – 30 ΜΑΡΤΙΟΥ 1822, Αφιέρωμα με πίνακες ζωγραφικής

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

γράφει η Τασσώ Γαΐλα

Χίος 30 Μαρτίου 1822. Ένα πλούσιο νησί του Αρχιπελάγους του Αιγαίου αυτή τη μέρα βιώνει την εισβολή των Οθωμανικών στρατευμάτων, εισβολή – σφαγή πολυήμερη του άμαχου πληθυσμού, σφαγή που θα προκαλέσει παγκόσμιο σάλο.
Σύμφωνα με τις πηγές, στη λαίλαπα εκείνη της Οθωμανικής χατζάρας σφαγιάστηκαν 42 χιλιάδες Χιώτες, κατάφεραν να διασωθούν με τη φυγή τους στο εξωτερικό και την Ηπειρωτική Ελλάδα περίπου 23.000 άμαχοι, 50.000 οδηγήθηκαν στα σκλαβοπάζαρα ενώ στο καμένο πλέον γεμάτο αίμα αθώων νησί έμειναν ζωντανοί γύρω στους 2.000 ανθρώπους.
Πλήρης ερήμωση και καταστροφή. Το νησί πνίγηκε όχι στα κύματα του Αιγαίου αλλά στο αίμα των αθώων…
Πολλοί λόγιοι, πολλοί καλλιτέχνες δημιούργησαν αριστουργήματα εμπνευσμένοι από την αποτρόπαια και ανήκουστη τραγωδία της Χίου.
Στον τομέα της ζωγραφικής πολλοί οι δημιουργοί που αποτύπωσαν την Σφαγή της Χίου, την γενοκτονία ενός νησιού, ένα έγκλημα χωρίς τιμωρία στον καμβά τους.
Ξεκινάμε την παρουσίαση τριών έργων με πρώτη την όχι και τόσο γνωστή εικαστική δημιουργία του κορυφαίου Ιταλού ζωγράφου Φραντσέσκο Άγιεζ ή Χάγιεζ, πίνακα με τίτλο “Η Φυγή από την Χίο”, έργο τέχνης το οποίο ο ο λαμπρός καλλιτέχνης και μέγας φιλέλληνας φιλοτέχνησε το 1839, πριν 181 χρόνια.

keimeno sfagi hiou1
Φραντσέσκο Άγιεζ ή Χάγιεζ κι “Η Φυγή από την Χίο”. Συγκλονιστική δημιουργία. Κορυφαίος ζωγράφος του 19ου αιώνα ο Φ.Α., με ιδιαίτερη ικανότητα στις προσωπογραφίες-πορτρέτα , στα γυναικεία γυμνά αλλά και σε μυθολογικά θέματα.

Επιλογή μου, το .“Φυγή από την Χίο” το έργο του Φ. Άγιεζ να είναι ο ‘πρωταγωνιστής’ του σημερινού αφιερώματος στην Τραγωδία της Χίου… ο πίνακας ζωγραφικής τον οποίο ο διάσημος Ιταλός ζωγράφος τον φιλοτέχνησε-όπως ήδη ανέφερα- το 1839 , 181 χρόνια πριν αποτυπώνοντας για πάντα στον καμβά το ιστορικό γεγονός … αλλά και τη λύτρωση… τη φυγή… τη σωτηρία ψυχών…
keimeno sfagi hiou2
Κ. Κανελλάκης. Τίτλος έργου: “Σφαγαί της Χίου” Το έργο βρίσκεται στην Βιβλιοθήκη Κοραή Χίου.

Το μικρό αφιέρωμα στην ζωγραφική αποτύπωση της Σφαγής της Χίου κλείνει με το : “Η Σφαγή της Χίου” του Γάλλου Ντελακρουά, η πιο γνωστή εικαστική σύνθεση της σφαγής, σύνθεση που συγκλόνισε και συγκλονίζει.
keimeno sfagi hiou3
Ευγένιος Ντελακρουά/Η Σφαγή της Χίου/1824/Μουσείο Λούβρου.

Ιστορικές πληροφορίες: Εγκυκλοπαιδικό Λεξικό Ήλιος.
Τασσώ Γαΐλα
Αρθρογράφος
Ερευνήτρια Ελληνικής λογοτεχνίας
πηγή

ΔΗΜΟΦΙΛΗ