20/09/2021

Οι διαδικτυακές συζητήσεις και αναφορές για τον κορονοϊό χτυπούν κόκκινο

Τις διαδικτυακές συζητήσεις και αναφορές στον παγκόσμιο Διαδίκτυο τείνει να μονοπωλήσει η κρίση του νέου κορονοϊού, με την Ελλάδα να μην αποτελεί εξαίρεση.

Ο COVID-19 σαρώνει και το ελληνικό Διαδίκτυο, με 900.000 αναφορές, κείμενα, αναρτήσεις και σχόλια το διάστημα από 1/1 έως 16/3/2020.
Μάλιστα, τις τελευταίες ημέρες ο αριθμός των αναφορών έχει εκτοξευθεί σε εντυπωσιακά υψηλά επίπεδα σε σχέση με οποιοδήποτε άλλο γεγονός των τελευταίων ετών. Η πρώτη ραγδαία αύξηση των αναφορών εντοπίζεται μετά τις 22/2, όταν τα κρούσματα και οι θάνατοι στη γειτονική Ιταλία ευαισθητοποιούν την ελληνική κοινή γνώμη. Έκτοτε οι διαδικτυακές συζητήσεις και αναφορές για τον κορωνοϊό χτυπούν κόκκινο.
Σύμφωνα με στοιχεία που συνέλεξε το palo.gr με τη βοήθεια της πλατφόρμας Web & Social Monitoring PaloPro, το πρώτο peak έγινε με την εμφάνιση του πρώτου κρούσματος στη χώρα μας. Μέσα στις επόμενες ημέρες μια σειρά γεγονότων έδωσε τροφή για posts, hashtags, stories και shares. Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, η ανακοίνωση για το καθολικό κλείσιμο των σχολείων και τα μετέπειτα έκτακτα μέτρα καραντίνας δημιούργησαν μια πρωτόγνωρη εικόνα στα social media.
Σαρκαστική διάθεση
Από τα στοιχεία, που συνέλλεξε η εταιρεία, προκύπτει ότι τις πρώτες εβδομάδες οι πολίτες αντιμετωπίζουν με σαρκασμό τα γεγονότα σε σχέση με τον κορωνοϊό. Παρόμοια διάθεση παρατηρήθηκε σαν πρώτη αντίδραση και στην παγκόσμια ψηφιακή κοινότητα.
Το 30% των συνολικών αναφορών των χρηστών στα social media αναφέρεται στον ιό και τις επιπτώσεις του. Το 38% των διαδικτυακών συζητήσεων αφορά τις ανακοινώσεις και τον σχολιασμό των μέτρων προστασίας και ακολουθούν τα νέα εξάπλωσης του ιού με ποσοστό 25%. Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι η επίπτωσή του στην οικονομία δεν έχει ακόμα σημαντικό αριθμό αναφορών και απασχολεί το κοινό στο ίδιο επίπεδο με τη θεματολογία για τα δημόσια πρόσωπα, που βρίσκονται θετικά στον ιό.
Σε παγκόσμιο επίπεδο, η παρουσία του κορωνοϊού στις διαδικτυακές συζητήσεις είναι πρωτοφανής, με περισσότερα από 36 εκατομμύρια posts να έχουν καταγραφεί τις τελευταίες 7 ημέρες, εκ των οποίων τα 5,4 εκατ. δημοσιεύθηκαν μόνο στις 16 Μαρτίου. Καταιγιστική αύξηση παρατηρείται τις τελευταίες εβδομάδες στις αναφορές στον κορωνοϊό που προέρχονται από τις ΗΠΑ, οι οποίες πλέον έχουν ξεπεράσει σε αριθμό την Κίνα, την Ιταλία, την Ισπανία και το Ηνωμένο Βασίλειο αθροιστικά.
Πρόσωπα
Σημαντική είναι η αλληλεπίδραση της κοινής γνώμης με τις ανακοινώσεις των Αρχών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, καθώς και ο σχολιασμός των θέσεων των πολιτικών. Ο όγκος των οργανικών αναφορών, σχετικά με τις Αρχές και την πολιτική, ακολουθεί στενά τις ανακοινώσεις των πολιτικών.
Πρωταγωνιστής είναι ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Donald Trump, οι θέσεις του οποίου προκάλεσαν πλήθος αντιδράσεων από την πτέρυγα των Δημοκρατικών, όπως οι Bernie Sanders, Alexandria Ocasio Cortez και Hillary Clinton.
Παράλληλα, οι τοποθετήσεις ακτιβιστών και προσωπικοτήτων αποτελούν πηγή συζήτησης, συχνά με ειρωνική και σαρκαστική διάθεση. Χαρακτηριστικό παράδειγμα οι παρεμβάσεις του Elon Musk σε σχέση με τον κορωνοϊό, οι οποίες προκάλεσαν την αφορμή για 43.500 σχόλια και 350.800 retweets.
sepe

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ