Η καθημερινή ενημέρωση του εκπροσώπου του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας Σωτήρη Τσιόδρα και του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας Νίκου Χαρδαλιά.
Όπως ανακοινώθηκε, 82 νέα κρούσματα του κορονοϊού εντοπίστηκαν σήμερα στην χώρα. Επιπλέον έχουν ανιχνευθεί 20 άλλου κρούσματα που αφορούν επιδημική έξαρση σε πλήρωμα κρουαζιερόπλοιου.
Ο συνολικός αριθμός κρουσμάτων είναι 1.314.
Επίσης ανακοινώθηκαν επτά νέοι θάνατοι, με συνολικό αριθμό θανόντων από την αρχή της επιδημίας τους 49. Μέση ηλικία των θυμάτων τα 72 έτη.
Από τα θύματα οι 37 είναι άνδρες και οι 12 γυναίκες. Το 96% έχει κάποιο υποκείμενο νόσημα ή ηλικία 70 ετών και άνω.
Διασωληνωμένοι νοσηλεύονται 85 άνθρωποι, με μέση ηλικία τα 66 χρόνια. Δεκαεπτά είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Το 57% έχει υποκείμενο νόσημα.
Έχουν πραγματοποιηθεί 16.732 εργαστηριακά τεστ.
Σχετικά με το θέμα χρήσης μάσκας: Ο ΠΟΥ επανατοποθετήθηκε χθες. Αξιωματούχοι ανακοίνωσαν πως εξακολουθούν να συστήνουν στους πολίτες να μην φορούν μάσκες εκτός αν είναι άρρωστοι ή φροντίζουν κάποιον που είναι άρρωστος.
Κλινικές μελέτες που έχουν εξετάσει τη χρήση μάσκας σε άλλους αναπνευστικούς ιούς έχουν δεν έχουν αποδείξει πως μαζική χρήση μάσκας μειώνει τις λοιμώξεις και στις περισσότερες περιπτώσεις οι συμμετέχοντες δεν χρησιμοποιούσαν τις μάσκες σύμφωνα με τις οδηγίες. Η χρήση των μασκών προτείνεται αυτήν τη στιγμή για τους επαγγελματίες υγείας.
Το μεγαλύτερο όφελος από τη μάσκα προέρχεται όχι από την κάλυψη του στόματος των υγιών ανθρώπων αλλά από την κάλυψη του στόματος και της μύτης όσων ασθενούν. Αυτοί ούτως ή άλλως αν είχαν ήπια συμπτώματα δεν θα έπρεπε να κυκλοφορούν έξω.
Η χρήση μάσκας δεν αναιρεί το μέτρο αποστασιοποίησης, που όταν τηρείται ευλαβικά εμποδίζει την διασπορά του ιού.
Σχετικά με αλλοδαπή γυναίκα που προσήλθε σε δημόσιο νοσοκομείο της Αθήνας για την διαδικασία του τοκετού και διαβιούσε σε δομή φιλοξενίας, ο ΕΟΔΥ ιχνηλατεί όλες τις επαφές του κρούσματος εντός των προηγουμένων ημερών και προβαίνει σε όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας των διαμενόντων και των εργαζομένων.
Στο νοσοκομείο έχουν ήδη μπει σε καραντίνα 10 γιατροί και νοσηλευτές ενώ γίνονται εξετάσεις σε λεχώνες και βρέφη.
Στην δομή της Ριτσώνας έχουν ήδη μπει σε απομόνωση 11 άτομα σε ειδική υγειονομική μονάδα, ενώ έχουν ήδη ξεκινήσει διαδικασίες περίφραξης ενός τμήματος της δομής περίπου 15 κοντέινερ.
Επισημαίνεται ότι εξετάστηκε και φιλικό πρόσωπο υψηλού κινδύνου έκθεσης που συγκατοικούσε με τη γυναίκα και σύμφωνα με τα αποτελέσματα του εργαστηριακού ελέγχου δεν είναι φορέας του ιού. Αναμένεται το αποτέλεσμα της εξέτασης στην οποία έχει υποβληθεί το βρέφος για να φανεί εάν νοσεί.
Σε πρόσφατη δημοσίευση που αφορά 11 χώρες της Ευρώπης (Αυστρία, Βέλγιο, Δανίας, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Νορβηγία, Ισπανία, Σουηδία, Ελβετία και Ηνωμένο Βασίλειο), υπολογίζεται ότι ως και τις 28 Μαρτίου έχουν μολυνθεί μεταξύ 7 – 43 εκατομμύρια άνθρωποι. Τα δε μέτρα εκτιμάται πως έχουν αποτρέψει μέχρι τις 31 Μαρτίου 59.000 θανάτους, με ένα εύρος εκτίμησης που φτάνει μέχρι και τις 120.000 θανάτους.
Επιστήμονες από το Imperial College του Λονδίνου πως πολλοί περισσότεροι θάνατοι θα αποφευχθούν αν τα μέτρα παραμείνουν σε ισχύ και πως αυτήν τη στιγμή είναι κριτικής σημασίας να παραμείνουν σε ισχύ.
Σύμφωνα με τον καθηγητή του Χάρβαρντ, κ. Λίπσιτς, το καλύτερο μέτρο στον κόσμο για τον περιορισμό της επιδημίας είναι μέτρα σαν αυτά που εφαρμόζουμε. Δεν θέλουμε την κορύφωση της επιδημίας να έρθει γρήγορα. Θα πρέπει όσο το δυνατόν περισσότερο ο ρυθμός αύξησης να είναι βραδύς ώστε να επιτυγχάνεται σιγά σιγά ανοσία στον πληθυσμό και το σύστημα υγείας να μπορεί να ανταπεξέρχεται.
Η βραδεία αύξηση του ιού στη χώρα μας έχει οδηγήσει ως σήμερα, σε ένα μήνα, στους μισούς από τους θανάτους που καταγράψαμε από τη γρίπη φέτος. Αυτό και μόνο δείχνει πόσο επιθετικός, πόσο γρήγορα καταστρεπτικός μπορεί να γίνει ένας τέτοιος ιός και στην πατρίδα μας. Αρκεί να κοιτάξουμε στην γειτονιά μας, στην Ευρώπη.
Πρόσθετα περιοριστικά μέτρα σε πέντε δήμους για να αποφευχθεί ευρύτερη εξάπλωση της νόσου στις συγκεκριμένες περιοχές, ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς.
Σε καραντίνα τίθεται η δημοτική ενότητα Μεσοποταμίας του δήμου Καστοριάς από σήμερα στις 8 το βράδυ και θα διαρκέσει 14 ημέρες, ανέφερε ο κ. Χαρδαλιάς. Επίσης, πρόσθετα περιοριστικά μέτρα από σήμερα στις 8 το βράδυ στη μετακίνηση των πολιτών θα εφαρμοστούν για 14 ημέρες στους δήμους Καστοριάς, Ορεστίδος Νεστορίου, Ξάνθης και Μύκης.
Επίσης, ενημέρωσε πως ανεστάλη προληπτικά η λειτουργία δύο λαϊκών αγορών στον δήμο Ηλίου.
«Απαράδεκτη» χαρακτήρισε τη σημερινή εικόνα έξω από τις τράπεζες, λέγοντας πως κάποιοι συμπολίτες μας δεν έχουν αντιληφθεί τον κίνδυνο που εκτίθενται τόσο εκείνοι όσοι και οι οικογένειες τους.
Τόνισε πως οι επόμενες ημέρες είναι ιδιαίτερα κρίσιμες, ότι ο Απρίλιος είναι ιδιαίτερα κρίσιμος και πως η κατάσταση είναι ρευστή και τίποτα δεν έχει κριθεί ακόμη.