17/09/2021

Το σύγχρονο μήνυμα του έπους της ΕΟΚΑ

Την 1η Απριλίου 1955 γράφτηκε με χρυσά γράμματα μία από τις ενδοξότερες σελίδες του Ελληνισμού.

Την ημέρα αυτή, σύσσωμος ο Κυπριακός Ελληνισμός, [πλήν μιάς ξενοκίνητης κομματικής ηγεσίας] αφουγκραζόμενος τον προαιώνιο πόθο του λαού, ξεκίνησε τον ένοπλο αγώνα κατά της αποικιοκρατικής Μεγάλης Βρετανίας με σκοπό την Ελευθερία και την Ένωση της μεγαλονήσου μετά της μητρός Ελλάδος.
Με την προκήρυξη του αρχηγού Διγενή, η Εθνική Οργάνωση Κυπρίων Αγωνιστών, ΕΟΚΑ, με προμετωπίδα τα αμούστακα παιδιά, είχε ξεκινήσει την ενθουσιώδη δράση της στους κάμπους, τα βουνά και τα λαγκάδια στον υπέρ ελευθερίας αγώνα. Οι Άγγλοι αποικιοκράτες αντιδρώντας λυσσαλέα, επιχείρησαν να κάμψουν το φρόνημα του Κυπριακού Ελληνισμού με βάναυσο τρόπο και απάνθρωπες μεθόδους. Η τρομοκρατία, οι εξορίες, τα φρικτά βασανιστήρια και οι αγχόνες δεν έκαμψαν το αδούλωτο φρόνημα και τον διακαή πόθο των Κυπρίων για ευόδωση των σκοπών τού υπέρ πάντων αγώνα. Δυστυχώς, ο ιερός σκοπός της εθνικής αποκατάστασης της μαρτυρικής Κύπρου, της ποτισμένης με το αίμα των ηρώων της και των ιδρώτα των προγόνων της για 20 και πλέον αιώνες, δεν ευοδώθηκε.
Η διπλωματία της Ελληνικής πλευράς, τόσο στην αγωνιζόμενη Κύπρο όσο και στη στηρίζουσα αλλά λαβωμένη από τον εμφύλιο Ελλάδα, παρασυρόμενη από τους δολοπλόκους σχεδιασμούς του Βρετανών δεν κατάφερε να αξιοποιήσει στο έπακρον τον ηρωικό αγώνα των παλληκαριών της θρυλικής ΕΟΚΑ. Αντί της Ένωσης επιτεύχθηκε η ίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας που έμελλε ωστόσο να αποτελέσει μοναδική ασπίδα διεκδίκησης των συμφερόντων του Κυπριακού Ελληνισμού για απαλλαγή από τον ‘Αττίλα’ μετά την τουρκική εισβολή του 1974 και την συνεχιζόμενη κατοχή του 37% του εδάφους της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Σήμερα, 65 χρόνια από την φωτοδότρα 1η Απριλίου 1955, υποκλινόμαστε μπροστά στο μεγαλείο της θυσίας των ηρωομαρτύρων του έπους της ΕΟΚΑ και αναβαπτιζόμενοι στην κολυμβήθρα με το άλικο αίμα τους, δίδουμε ρητή υπόσχεση ότι θα φανούμε αντάξιοι της θυσίας τους για απελευθέρωση των κατεχομένων εδαφών μας. Για επιτυχία του αγώνα μας χρειάζεται πρωτίστως κοινωνική αλληλεγγύη, λαική ομοψυχία κι εθνική ενότητα στο πλαίσιο μιάς καλά μελετημένης πανεθνικής στρατηγικής με ξεκάθαρους στόχους. Προς τούτο, οι πολιτικοί ηγέτες σε Κύπρο και Ελλάδα, στις κρίσιμες τούτες ώρες της πανδημίας του κορονοιού και των υπέρμετρων απειλών του νεοσουλτάνου Ερντογάν κατά του Ελληνισμού, καλούνται να εγκαταλείψουν τα κομματικά και ιδιοτελή παίγνια και να σημάνουν ομόθυμα και ομόγνωμα γραμμή πανστρατιάς για θωράκιση των εθνικών συμφερόντων.
Αναζητούνται σήμερα πολιτικές ηγεσίες που να θέσουν επιτέλους το συμφέρον της πατρίδας υπεράνω του κομματικού συμφέροντος και των ιδιοτελών σκοπιμοτήτων. Αναζητείται ο νέος Καποδίστριας που θα εξυγιάνει τον δημόσιο βίο και θα προωθήσει τον πολιτικό πολιτισμό που τόσο πολύ έχουμε ανάγκη τόσο στην Κύπρο, όσο και στην Ελλάδα. Είναι υπέρτατη ευθύνη των υγιώς σκεπτομένων πολιτών και των πατριωτικών δυνάμεων, να βρούν την πολιτική προσωπικότητα που θα συλλάβει σε όλη της τη διάσταση την τεράστια σημασία της σύζευγξης του κοινού γεωπολιτικού χώρου Κύπρου – Ελλάδας προωθώντας με τις αναγκαίες συμμαχίες έσωθεν και έξωθεν τη στρατηγική για σπάσιμο του σημερινού status quo στην Κύπρο και το Αιγαίο.
Εμπνεόμενοι από τις θυσίες των γενναίων της ΕΟΚΑ και όλων των ηρωομαρτύρων του έθνους, ήλθε η ώρα να συνειδητοποιήσουμε απόλυτα πως η λευτεριά και η ευδαιμονία αξίζουν μόνον σε λαούς και έθνη που διακατέχονται από ομοψυχία, τιμιότητα, εργατικότητα, γενναιότητα και προγραμματισμό. Ιδού λοιπόν πεδίον δόξης λαμπρόν !
Ξενή X. Ξενοφώντος
Δημοσιογράφος, πρόεδρος Ινστιτούτου Ελληνικού Πολιτισμού www.iep.org.cy
sigmalive

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ